logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

EU:n riidanhaastaja Italia kertoo tulevaisuus­visionsa – pääministeri Conte pitää suuren puheensa europarlamentille

Bryssel

Italian pääministeri Giuseppe Conte saapuu tiistaina Euroopan parlamenttiin pitämään omalla vuorollaan suuren puheen Euroopan tulevaisuudesta. Puhe alkaa kello 18 Suomen aikaa.

Tammikuun lopussa vastaavan puheen piti Suomen pääministeri Juha Sipilä.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Lue tästä jutusta, millainen pääministeri Sipilän puhe oli.

Conte pitää EU-puheensa harvinaisen tulehtuneessa ilmapiirissä. Conten vierailua pohjustavat niin erimielisyydet Italian talouden hoidosta kuin välirikko merkittävän EU-maan Ranskan kanssa.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Italian hallitus ja erityisesti vaikutusvaltaiset varapääministerit Luigi Di Maio ja Matteo Salvini ovat ottaneet Ranskan presidentin Emmanuel Macronin hampaisiinsa. Riita on koskenut erityisesti maahanmuuttopolitiikkaa, jossa Italia on kokenut jäävänsä yksi siirtolaisten vastaanottajamaaksi.

Populistista Viiden tähden liikettä johtava Di Maio heitti bensiiniä liekkeihin kannustamalla Macronia vastustavia keltaliivejä. EU- ja muukalaisvastaista Legaa johtava sisäministeri Salvini on taas hyökännyt kärkevästi Macronin maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

Kahden maan suhde vajosi pohjamutiin viime torstaina, kun Ranska kutsui suurlähettiläänsä kotiin Roomasta. Näin oli käynyt viimeksi vuonna 1940, kun Italian fasistidiktaattori Benito Mussolini oli julistanut sodan Ranskalle.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


”Ranska on ollut toistuvasti kuukausien ajan perusteettomien ja törkeiden lausuntojen kohteena”, Ranskan ulkoministeriö perusteli lausunnossaan.

Tiistaina EU:lle puhuva pääministeri Conte on ollut ilmaisuissaan rauhallisempi. Conte on asianajaja ja yliopistoprofessori, joka tuli Italian hallituksen johtoon politiikan ulkopuolelta.

Politico-lehden haastattelussa Conte ei myöntänyt Italian olevan eristäytynyt. Italia ei ole luopunut sananvapaudestaan silloinkaan, kun sen mielipiteiden esittäminen on ollut epämukavaa, Conte sanoi.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Epämukavia hetkiä koettiin syksyllä, kun EU-komissio tyrmäsi Italian budjettiehdotuksen, joka ei täyttänyt euromaiden taloussääntöjä. Joulukuussa saavutettiin kompromissi, joka ei ollut riittävä: Italia velkaantuu vakavasti. Tammikuun lopussa Italia vajosi taantumaan heikon talouskasvun takia.

Vaikka kompromissi oli odotettu, se nosti kriittisiä äänenpainoja. Osa piti päätöstä kumarruksena Italian populisteille, jotka todennäköisesti saavat lisää valtaa toukokuun EU-vaaleissa. Vaalien vuoksi Italiaa ei nyt tohdita suututtaa, arvostelijat tulkitsivat.

Sisäministeri Salvini yritti tiistaina rauhoitella tilannetta kutsumalla Ranskan sisäministerin yhteiseen tapaamiseen. Tällaista tapaamista ei kuitenkaan ole sovittu, ministerin kansliasta kerrotaan uutistoimistojen mukaan.


Themes
ICO