Finland

Helsinki häätää Malmin kutojamummot ylikulkutunnelista – Kuusi vuotta sukkia myynyt Alli Ruokolainen: "Se on elämänloppu ja piste"

Malmin ylikulkusilta on myös aseman poistumisreitti, jota ei saa Helsingin kaupungin mukaan tukkia. Myynti tuubissa on jatkunut jo vuosia.

Kuva: Olli Aimola / Yle

Alli Ruokolainen on myynyt tekemiään käsitöitä jo kuusi vuotta Malmilla rautatien ylittävässä katetussa tunnelissa.

Aikaisin tänä aamuna kaksi vakimyyjää on asetellut tekemiään sukkia, lapasia, mattoja ja huovutettuja tossuja esille Ylä- ja Ala-Malmin yhdistävän tunnelin ikkunalaudoille. Kummallakaan ei ole irtopöytiä mukanaan.

Molemmat myyjät haluaisivat myydä itse tekemiään käsitöitä myös jatkossa katetussa rautatien ylikulkutunnelissa eli tuubissa. Kaupunki kieltää kuitenkin kaiken kaupustelun tuubissa helmikuun alusta.

– Se on väärin meitä kohtaan, kun meillä ei ole muuta huvia ja hyötyä kuin tehdä näitä kotona. Se on elämän loppu ja piste, sanoo kuusi vuotta käsitöitään tuubissa myynyt Alli Ruokolainen sanoo.

Myös Leena Rauma harmittelee kieltoa.

Kuva: Olli Aimola / Yle

Leena Rauman mukaan käsitöiden tekeminen ja niiden myyminen on virkistystä hänenkaltaisilleen eläkeläisille.

– Täällä tapaa ihmisiä, se on ihan virkistystä, kun olen ollut kauppa-alalla ollut koko ikäni. Ei mulla ole käsitöiden lisäksi muita harrastuksia ole kuin ulkoilu ja terveellisesti syöminen, jotta pysyn terveenä, Leena Rauma sanoo.

Käsitöiden myynnillä ei pääse lyömään rahoiksi: välillä menee monta päivää, ettei kukaan osta mitään.

– Joskus tulee tilaustöitä, mutta maton kutominen on hidasta, hyvä jos puoli metriä päivässä tulee. Ja aikaa kuluu kaikkiin valmistelutöihin ja leikkaukseen. Tämä myynti on vaan tätä henkistä puolta enemmän, sanoo Leena Rauma.

– Kiitosta olen saanut, kun humalaisia ja huumeveikkoja ei ole enää täällä. Ja sitten ihmiset kyselevät, missä on sairaala tai posti, tällaisiakin ohjeita täällä annetaan, Alli Ruokolainen jatkaa.

Helsingin kaupunki perustelee myyntikieltoa (siirryt toiseen palveluun) tuubissa sillä, että paikka houkuttelee myös ammattimaisia myyjiä myyntikalusteineen. Tällaiseen toimintaan pitäisi vuokrata paikka kaupungilta.

Lisäksi tunneli on Malmin aseman poistumisreitti, jonka pitää olla esteetön. Koronan vuoksi tunnelin pitäminen avoimena on kaupungin mukaan entistäkin perustellumpaa.

Kuva: Olli Aimola / Yle

Helsingin kaupunki muistuttaa, että niin sanottu Malmin tuubi on myös Malmin aseman poistumisreitti eikä sitä saa tukkia.

Molemmat naiset kertovat, että ulkolaiset miehet levittivät myyntipöydille koneella tehtyjä ryijyjä ja mattoja.

– Sanottiinkin heille, mutteivat he totelleet, Ruokolainen kertoo.

Hän tarkensi heti aamutuimaan Ylen reportterille paikan päällä, että kaiteeseen ei saa laittaa mitään myyntiin.

Rauma miettii, jatkaako hän käsitöidensä myyntiä torilla.

– Torilla asiakkaille ei voi luvata, että tulen silloin ja silloin, kun ei tiedä, mitä taivaalta sataa.

Ruokolainen ei aio jatkaa.

– Sukkia ei voi ripustella mihin tahansa. Kaatopaikalle vaan kaikki mitä on tehty, langat ja sukat, Alli Ruokolainen toteaa.

Kuva: Olli Aimola / Yle

Sukkien lisäksi tunnelissa myydään esimerkiksi itse tehtyjä lapasia ja mattoja.

Football news:

Cavani has returned to training and is likely to play against Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus played Rugby against the Port. Only Ronaldo and Chiesa can make a difference in this squad
Neymar: I posted how I was recovering from my injury, and I didn't get any messages saying, Wow, what a professional. No
Ole Gunnar Solscher: The work of the judges is very difficult and without additional pressure. We have to make their decisions
Joan Laporta: I'm sure Messi won't stay at Barca if I don't win the election. He gives the club 30% of revenue
Trent had idolized Gerrard since he was a kid, and he was in a fairy tale: he got Steven's care and the captain's armband. The story of a great relationship
Hazard's recovery from the injury is delayed. He probably won't play against Atletico on March 7