Ruotsi on saanut lukuisien käänteiden jälkeen uuden pääministerin ja hallituksen.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa totesi Magdalena Anderssonin hallituksen astuneen virkaansa virallisessa konseljissa tiistai-iltapäivänä. Paikalla olivat myös kruununprinsessa Victoria ja valtiopäivien puhemies Andreas Norlén.

– Rouva pääministeri, teistä on tullut 34. pääministerin viran haltija, kuningas lausui juhlallisesti.

Stefan Löfven jätti eronpyynnön pääministerin paikalta marraskuun alkupuolella. Ruotsin valtiopäivät valitsi Anderssonin hänen seuraajakseen eilen maanantaina jo toisen kerran. Edellisen kerran Andersson valittiin tehtävään viime viikon keskiviikkona. Noin seitsemän tuntia myöhemmin hän kuitenkin erosi tehtävästä ympäristöpuolueen jätettyä hallituksen.

Tiistaina työnsä aloittanut hallitus on sosiaalidemokraattien yksipuoluehallitus.

Ruotsin ensimmäinen naispuolinen pääministeri kiinnosti mediaa. ALL OVER PRESS

Ennen pääministeriksi valintaansa Andersson toimi Ruotsin valtiovarainministerinä seitsemän vuoden ajan. Tärkeän tehtävän ottaa nyt hoitaakseen oikeistodemari Mikael Damberg, joka oli edellisen hallituksen sisäministeri.

Muut keskeiset ministerinsalkut pysyvät tutuilla kantajillaan: esimerkiksi ulkoministerinä jatkaa Ann Linde ja puolustusministerinä Peter Hultqvist. Oikeusministerinä pysyy Morgan Johansson, joka saa nyt painavaan salkkuunsa myös sisäasiat. Pandemian aikana paljon esillä ollut sosiaaliministeri Lena Hallengren jatkaa niin ikään tehtävässään.

Kaikkiaan Anderssonin hallituksessa on 23 ministeriä, joista 12 on naisia ja 11 miehiä. Hallituksessa vaikuttaa historiallisesti Ruotsin ensimmäinen transtaustainen ministeri, kun sukupuoltaan korjannut Lina Axelsson Kihlblom aloittaa kouluministerinä. Suomalaista väriä kokoonpanoon tuo julkishallintoministeriksi valittu haaparantalainen Ida Karkiainen, joka on aiemmin kertonut opiskelevansa suomen kieltä ja aikovansa edistää Ruotsin kielivähemmistöjen asiaa.

Andersson johdatti joukkonsa median eteen. Vasemmalla tuore valtiovarainministeri Mikael Damberg ja oikealla uusi maahanmuuttoministeri Anders Ygeman. ALL OVER PRESS

Hallitus aikoo puuttua tiukasti muun muassa Ruotsia riivaavaan jengirikollisuuteen. ALL OVER PRESS

Transtaustainen Lina Axelsson Kihlblom tunnetaan Ruotsissa Rehtorit-tv-sarjasta. REUTERS

Andersson esitteli tiistaina myös hallituksensa uutta ohjelmaa. Yhdeksi tärkeimmistä teemoista hän nosti maahanmuuton ja jengirikollisuuden, johon hallitus aikoo puuttua muun muassa epäiltyjen rikollisten digitaalista seurantaa helpottamalla.

Hallitus varautuu myös koronatilanteen nopeaan vaikeutumiseen Ruotsissa. Uusi pandemiatoimintasuunnitelma esitellään lähiaikoina.

Hallituksen nimitystilaisuuteen tarvittiin pitkä pöytä. ALL OVER PRESS

Myös kruununprinsessa Victoria edusti isänsä puheenjohtamassa tilaisuudessa. ALL OVER PRESS

Silloinen valtiovarainministeri Magdalena Andersson Iltalehden haastattelussa syksyllä 2018. IL-TV