Auringonlasku värjää läntisen taivaan kirkkaan oranssilla ja verenpunaisella. Idän synkeät pilvet saavat Slovakian Pikku-Karpaattien kukkulan huipulla makaavat linnarauniot näyttämään yhtä aikaa tunnelmallisilta ja uhkaavilta.

Muurien takaa irvistävät vain muutaman tornin jäänteet. Loput ovat sortuneet.

Čachticen linnan edustalla ei ole ristin sielua. 1500- ja 1600-lukujen taitteessa se kuului unkarilaiselle kreivittärelle ja hänen aviomiehelleen sotaherra Francis Nadasdylle. Vuonna 1560 syntynyt kreivitär Erzsebet tunnetaan paremmin nimellä Elisabet Bathory.

Tarina kertoo, että Bathory murhasi palvelijoineen yli 600 tyttöä ja nuorta naista. Legendan mukaan Bathory joi neitsyiden verta ja kylpi siinä säilyttääkseen oman nuoruutensa. Bathory on saanut kylmäävän lempinimen Verikreivitär ja hänestä puhutaan myös naispuolisena Draculana.

Bathoryn kerrotaan kiduttaneen uhrejaan palavilla kynttilöillä, polttavalla raudalla, jääkylmällä vedellä sekä pistellen terävillä esineillä. Palvelijat piilottivat ruumiit pitkin Čachticen aluetta hautausmaille, aittoihin ja pelloille.

Elisabet Bathory on todellinen henkilö historiassa. Kuvassa on mahdollisesti tunnetuin maalaus hänestä. Wikimedia Commons

Kun piiat ja muu köyhälistö kävivät vähiin, Bathoryn kerrotaan valinneen uhreikseen vähäisempiä aatelisia. Se johti kreivittären ja hänen kätyreidensä kiinnijäämiseen vuonna 1610. Palvelijat teloitettiin, mutta Bathory välttyi kuolemantuomiolta aatelisarvonsa vuoksi. Bathory muurattiin huoneeseensa linnan torniin. Hän kuoli sinne neljä vuotta myöhemmin elokuussa 1614.

Hauta on yhä kateissa

Keskiyön lähestyessä tuuli yltyy ja taivaalta alkaa tihkua kylmää vettä. Rauniot piirtyvät enää hädin tuskin erottuvina mustina hampaina tummanpuhuvia pilviä vasten. Mielikuvitus alkaa laukata ja linnan muureille on helppo kuvitella verenhimoisia vampyyrejä tai muita pimeyden olentoja.

Yksinäisellä kävelymatkalla takaisin Čachticen kylään jokainen rasahdus synkän metsän hiljaisuudessa tuntuu kuulostavan kovemmalta kuin se todellisuudessa on. Ilmiö hymyilyttää.

Čachticen kylä on yöllä hiljainen. Etenkin syksyllä koronaviruksen aikana ja turistisesongin ulkopuolella. Antti Halonen

Uinuva kylä on autio eikä ulkona liiku ketään. Osassa vanhoista slovakialaistaloista palaa siellä täällä valo. Kylän näkymää hallitsee pyhän Ladislavin vanha kirkko. Tiettävästi Elisabet Bathory haudattiin Čachticen kirkon maalle. Joidenkin tarinoiden mukaan paikalliset vastustivat asiaa ja ruumis siirrettiin suvun perhehautaan Unkarin Ecsediin.

Joka tapauksessa mitään merkkejä tai tietoja haudasta tai ruumiin sijainnista ei ole.

Bathoryn tarinassa on paljon myyttejä, suusta suuhun kulkenutta perimätietoa ja vaikeasti varmistettavia tietoja. Lisäinformaatiota kaivataan, ja mikäli fantasiakirjat, -elokuvat ja -pelit ovat opettaneet mitään, niitä löytää parhaiten majatalojen tavernoista.

Tarinatuokio tavernassa

Kylässä on auki vain yksi taverna, Grofka. Sen nimi on suomeksi Kreivitär. Niinpä tietenkin. Yhden massiivisen puupöydän ääressä istuu ulkopaikkakuntalaisten työläisten seurue. Sen sijaan huoneen nurkassa istuu yksi paikallinen iäkäs mies, joka ei halua kertoa nimeään. Näkemyksensä kyllä.

Mies kertoo uskovansa, että tarinat Elisabet Bathorysta ovat tosia. Hän kuitenkin lisää, että kaikki historia ei löydy kirjoista. Se on voinut kulkea suullisina kertomuksina sukupolvelta toiselle, joten tarinat ovat voineet olla riippuvaisia siitä, kuka niitä on kertonut.

Mies kertoo, että barokkiaikana elämä oli sellaista. Paikalliset eivät kuitenkaan hänen mukaansa keskustele, olivatko Bathoryn teot oikein vai väärin. Oikeastaan paikalliset eivät juuri puhu koko hahmosta.

– Hyväksymme historian. Mutta se on historiaa. Me elämme nykyhetkessä.

Paikalliset eivät juuri Elisabet Bathorysta tai hänen tarinastaan keskustele. Kylän keskusaukiolta löytyy kuitenkin kreivittären patsas. Antti Halonen

Hän ymmärtää vertaukset Draculaan. Tarinoissa maailman tunnetuin vampyyri juo ihmisten verta. Elisabet Bathory on todellinen henkilö historiassa.

– Näen vertauksen. He ikään kuin imevät energian, joka on ihmisen veressä. Tarinat ovat kuitenkin erilaisia. Elisabet Bathory kylpi veressä, Dracula joi sitä hampaidensa avulla.

Sarjamurhahuvipuisto

Čachtice näyttää päivän valossa hyvin erilaiselta. Kylän keskustassa on puinen patsas Elisabet Bathorysta ja tavernan lisäksi kreivittären nimi on otettu vähän joka paikkaan. Bathoryn nimellä ja naamalla on tehty ties mitä turistikrääsää viinistä avaimenperiin.

Jopa huoltoasema on nimetty Bathory Oiliksi. Edellisillan tavernan vieressä taas on Pizzeria Bathory. Ravintolassa työskentelevälle 23-vuotiaalle Karolina Blaskovalle legenda on hyvin tuttu. Hän kertoo, että kaikki kyläläiset tietävät sen.

– Emme tosin tiedä, ovatko tarinat totta. Ihmiset sanovat, että hän teki sen kaiken, mutta kukaan ei ole varma asiasta. Mutta käsityksemme mukaan hän oli kyllä julma ihminen.

Paikalliset iloitsevat siitä, että Elisabet Bathoryn legenda tuo kylään turisteja. Niin iloitsee myös Karolina Blaskova. Antti Halonen

Blaskova sanoo, että Elisabet Bathrysta on muodostunut jonkinlainen brändi Čachticen kylälle. Hän sanoo, että toukokuusta elokuuhun myös pizzeria olisi täpötäynnä matkailijoita puolestapäivästä iltakymmeneen. Hän ei ehdi aina edes syömään työvuoronsa aikana.

– Olemme yleisesti ottaen ylpeitä historiastamme ja iloisia siitä, että turistit tulevat tänne, Blaskova sanoo.

”Kyse on bisneksestä”

Kaikki eivät ole innoissaan siitä, että Čachticeen on kehittymässä Elisabet Bathorylle omistettu teemakylä. 31-vuotias Samuel Turecek sanoo, että ihmiset puhuvat kreivittärestä enemmän kuin pitäisi. Hän pitää ilmiötä lähinnä huonona vitsinä.

– Tarinoita on liioiteltu. Tietenkin. Okei, jos oletamme, että ne ovat totta, hän oli tappaja! Jos ne eivät ole totta, kyseessä on valhe. Tarinat myös vaihtelevat. Unkarissa hänestä, murhista ja kaikesta kerrotaan jotain muuta.

Turecek osoittaa Bathoryn mukaan nimettyjä liikkeitä sekä keskusaukion patsasta, jota hän pitää kamalana. Hän sanoo, että ihmiset elävät Bathory-brändistä. Tai siis he, ketkä bisneksessään onnistuvat.

– Kyse on bisneksestä. Jos katsoo ympärilleen, mielestäni sitä ei tehdä tyylikkäästi. Rehellisesti sanottuna ihmiset käyvät linnassa vain hänen takiaan. Ehkä hän oli siellä vain kerran. Ehkä hänen oikea linnansa on jossain metsässä niin, että siitä on pari kiveä jäljellä. Osa turisteista on myös pettynyt.

Elisabet Bathory sai linnansa avioliiton kautta. Siitä on jäljellä enää rauniot. Antti Halonen

Hän harmittelee, että Bathoryn legenda on kiinnostanut matkailijoita enemmän kuin Slovakian historia muuten. Hän kertoo, ettei ole tavannut kylässään ketään paikallista asukasta, joka olisi tarinasta todella välittänyt.

– Tämä on kupla, joka vain kasvaa ja kasvaa. Ehkä se puhkeaa joskus, hän sanoo ja jatkaa matkaansa.

Salaliiton uhri?

Elisabet Bathory löytyy Guinnessin ennätystenkirjasta edelleen. Hänellä on kyseenalainen kunnia kaikkien aikojen pahimpana naispuolisena sarjamurhaajana sekä läntisen maailman eniten ihmisiä tappaneena ihmisenä.

– Elisabet Bathory harjoitti kliinistä vampirismia uhreinaan tyttöjä ja nuoria naisia. Hänen kerrotaan tappaneen yli 600 neitsyttä juodakseen heidän vertaan ja kylpeäkseen siinä muka säilyttääkseen nuoruutensa, Guinnessin ennätystenkirjassa lukee vapaasti suomennettuna.

Bathoryn julmuutta on selitetty muun muassa aatelisten sisäsiittoisuudesta johtuvilla persoonallisuushäiriöillä. Joidenkin tarujen mukaan verenjano liittyisi siihen, että Bathory pahoinpiteli palvelustyttöä ja huomasi veriroiskeita pyyhkiessään, että hänen ihonsa voi paremmin.

Elisabet Bathory muurattiin huoneeseensa kuolemaan saakka. Kuvassa Čachticen linnan päätorni. Antti Halonen

Kreivittären kohtalosta on esitetty myös näkemyksiä, joiden mukaan Bathory olisi ollut syytön. Kyseessä olisi teorioiden mukaan ollut poliittinen salaliitto. Bathoryn aviomies kuoli vuosia ennen kuin kreivitär jäi kiinni. Rikkaan lesken omaisuus ja maat olisivat toimineet motiivina.

Tutkimusten ja todistajalausuntojen mukaan Bathory harjoitti ainakin jonkinlaista julmuutta. Niiden aitoutta ja vilpittömyyttä on kuitenkin käytännössä mahdoton varmistaa. Rikostutkinta 2020-luvulla on kirjaimellisesti vuosisatoja edellä Bathoryn päiviin nähden.

Verikreivittären tarinasta tuskin saadaan koskaan tietää varmasti koko totuutta. Osaa ihmisistä legenda kuitenkin kiehtoo vielä vuosisatoja Elisabet Bathoryn kuoleman jälkeen. Ja Slovakian maaseutu vuoristoineen ja linnoineen on aika kaunista.