Finland

Hollywood-tähden pilkkaama oululaishanke palkittiin rikos­torjunnasta – ”Tehokkaaksi todettu tapa estää groomingia”

Turvataitokoulutusta on tuotu Oulussa esi- ja perusopetukseen. Teemana on alaikäisiin kohdistuvan kiusaamisen ja väkivallan ehkäiseminen

Hollywoodin äänekkäimmäksi konservatiiviksi nimetty James Woods pilkkasi oululaisten TikTok-videota maaliskuussa 2020 Twitterissä.

Turvallinen Oulu -hankkeen turvataitokasvatus on voittanut kansallisen rikoksentorjuntakilpailun 2021. Teemana oli alaikäisiin kohdistuvan kiusaamisen ja väkivallan ehkäiseminen.

Hanke sai alkunsa vuoden 2018 laajasta alaikäisiin kohdistuneesta seksuaalirikosten sarjasta, joka paljastui Oulussa. Eri ministeriöt lupasivat tuolloin kaupungille rahoitusta seksuaalirikoksia ehkäisevään työhön.

Turvallinen Oulu -hankkeen budjetti oli 2,8 miljoonaa euroa. Hankerahoitusta saatiin opetus- ja kulttuuriministeriöltä, sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä opetushallitukselta 1,25 miljoonaa euroa.

Hanke herätti laajasti kiinnostusta vuoden 2020 alkupuolella, kun TikTokissa julkaistiin hanketyöntekijöiden nuorille tekemä video.

Videossa Oulun kaupungin Nopsa-tiimi tanssii TikTokissa eri versioina kiertävän seksuaalikasvatuksellisen meemitanssin No-no-square.

Videota ehättivät kommentoimaan ja levittämään niin oululaiset kuin kansainvälisetkin äärioikeistolaiset. IS kertoi muun muassa Hollywood-näyttelijä James Woodsista, joka kommentoi videota.

Hankkeen työntekijät joutuivat laajan julkisuuden takia häirinnän kohteiksi.

Lue lisää: Hollywood-tähti valjastettiin ivaamaan oululaisten turvallisuustanssia – videolla esiintyviä hanketyöntekijöitä häiriköity

Oululaisten kehittämän turvataitokasvatuksen tavoitteena on ehkäistä lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa kaikenlaista kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa lasten sekä lasten ja aikuisten välillä.

Kilpailun raati arvioi, että Turvallinen Oulu -hankkeen toimijat ovat ansiokkaasti hyödyntäneet olemassa olevaa osaamista ja hyvin perusteltuja toimintatapoja seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön ehkäisemiseksi.

Turvataitokasvatukseen otetaan mukaan kaikenikäiset lapset, heidän vanhempansa ja ammattikasvattajat.

– Hankkeessa on tuotettu pysyviä toimintamalleja kaupungin organisaatioon ja rakenteisiin. Turvataitokasvatusmalli on lisäksi hyvin dokumentoitu ja materiaalit kaikkien saatavilla, minkä vuoksi malli voidaan helposti toteuttaa muuallakin. Hyvää oli myös arvioinnin suunnittelu ja palautteen kerääminen kehittämistyön tueksi, raati arvioi.

Rikoksentorjuntakilpailuun osallistui yhteensä viisi hanketta. Voittajahanke edustaa Suomea Slovenian järjestämässä EU:n rikoksentorjuntakilpailussa joulukuussa.

Turvataitokasvatusmallin kautta oululaiset lapset ja nuoret saavat tästä syksystä alkaen turvataitokasvatusta esiopetuksesta perusopetuksen loppuun saakka.

Ennen käyttöönottoa kokonaisuus pilotointiin vuoden 2020 aikana. Turvataitokasvatuksen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten itsetuntoa ja tunnetaitoja, vuorovaikutustaitoja, selviytymistaitoja sekä digiturvataitoja.

– Lapsen ja nuoren tulee tietää ja tuntea olevansa arvokas ja tärkeä sekä hyvän kohtelun arvoinen, jotta hän myös haluaa puolustaa itseään. Lapset ja nuoret oppivat muun muassa kolmen kohdan turvaohjeet uhkaaviin tilanteisiin: sano jämäkästi ”ei”, poistu tilanteesta ja kerro asiasta turvalliselle aikuiselle, kertoo projektijohtaja Kati Kettukivi Oulun kaupungilta.

Turvataitokasvatuksen tuominen osaksi esi- ja perusopetuksen toimintaa on Kettukiven mukaan tärkeää.

– Se on tehokkaaksi todettu keino estää lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa, kuten digitaalisessa mediassa tapahtuvaa groomingia.

Football news:

Lukaku's agent: Romelu kept Chelsea and Real Madrid in mind during his last season at Manchester United. Chelsea - the love of his childhood
Sinisha Mikhailovich: Osimhen is an illiterate player in a good sense of the word
Pique to a gay player who has made a coming-out: The football world is lagging behind, and you are helping us move forward. Thank you
Juventus was offered to sign Witzel as a free agent in the summer
Vinicius was racially abused during the match with Barca. La Liga will inform the prosecutor's office
Kristoffer Ayer: According to the level of Liverpool's attack, it seems as if they don't notice some of the opponent's players
In Barca, they are dissatisfied with the game of Pique, Alba and Busquets. Some players may be sold after Koeman's dismissal