logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Hongkongin aktivistit suunnittelevat valtavaa ihmis­ketjua: ottavat mallia Baltian ketjusta sen vuosi­päivänä

Vuonna 1989 Baltian maissa tehtiin historiaa muodostamalla kaikkien aikojen pisin ihmisketju. Noin 600 kilometriä pitkä ketju kulki Viron, Latvian ja Liettuan halki, ja siinä seisoi käsi kädessä noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Ihmisketju oli mielenilmaus Neuvostoliiton miehittämien Baltian maiden itsenäistymisen puolesta.

Nyt ihmisketju aiotaan toisintaa Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa, missä ihmiset ovat kesän kuluessa järjestäneet lukuisia suuria mielenilmauksia Kiinan keskushallinnon vallankäyttöä vastaan.


Hongkongin mielenosoittajat aikovat muodostaa ihmisketjun, jonka esikuvana on Baltian ketju. Tapahtuma on määrä järjestää ensi perjantaina, 23. elokuuta, jolloin Baltian ketjusta tulee kuluneeksi 30 vuotta.

Suunnitelmaa ihmisketjusta on hahmoteltu hongkongilaisella LIHKG-keskustelusivustolla, jossa aktiiveilla on aiemminkin kesän kuluessa ollut tapana keskustella tempauksistaan. Tapahtumalle on avattu myös Instagram-tili ja kanava Telegram-viestipalvelussa.

Ketjun reittiä, laajuutta tai tarkkoja yksityiskohtia ei vielä tiedetä. Alustavan suunnitelman mukaan ihmiset kokoontuisivat metroasemille kolmen metrolinjan varrelle, ja ihmisketju noudattelisi karkeasti näiden kolmen metrolinjan reittiä.

Kartta linjoista on julkaistu tapahtuman Instagram-tilillä.

Hongkongin mielenilmaukset alkoivat viime keväänä, kun ihmiset nousivat vastustamaan suunniteltua lakia, joka sallisi rikoksista epäiltyjen ihmisten luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Luovuttamista on pidetty ongelmallisena muun muassa, koska Manner-Kiinan kommunistisessa yksipuoluejärjestelmässä ei ole riippumatonta oikeuslaitosta. Kiinan viranomaisia on myös syytetty laajamittaisesta epäiltyjen kiduttamisesta.Mielenosoitukset ovat viikkojen kuluessa laajentuneet kannattamaan demokratiaa sekä vastustamaan Kiinan hallintoa ja Kiinaa myötäilevää Hongkongin hallintoa. Elinkustannusten nousu ja etenkin nuorten ankeat tulevaisuudennäkymät ovat osaltaan vauhdittaneet mielenosoituksia.

Suunnitelma ihmisketjusta sopii Hongkongin mielenosoittajien tämänkesäiseen toimintatapaan sikäli, että se on jälleen uudenlainen tapa osoittaa mieltä. Toisin kuin tuloksettomissa vuoden 2014 kadunvaltauksissa, mielenosoittajat ovat tänä vuonna joustavasti vaihdelleet toimintatapojaan.

Mielenosoitusmarssien lisäksi he ovat esimerkiksi saartaneet hallintorakennuksia ja kokoontuneet lentoasemalle. Eilen sunnuntaina hongkongilaiset järjestivät puistosta alkaneen rauhanomaisen kokoontumisen, johon osallistui arvioiden mukaan jopa 1,7 miljoonaa ihmistä, vaikka ajoittain satoi rankasti.


Hongkongin mielenosoittajien strategia tiivistyy iskulauseeseen ”ole vettä”. Aktivistien esiin nostama iskulause on peräisin ohjeesta, jonka antoi hongkongilaislähtöinen näyttelijä ja kamppailulajilegenda Bruce Lee (1940–1973).

”Ole vailla muotoa. Kuin vesi. Kun panet vettä kuppiin, siitä tulee kuppi. Kun panet vettä pulloon, siitä tulee pullo. Kun panet vettä teekannuun, siitä tulee teekannu. Vesi voi virrata tai se voi törmätä. Ole vettä, ystäväni”, Lee sanoi.Leen on tulkittu tarkoittaneen, että ihmisen tulisi olla joustava ja valmis muuttamaan toimintaansa tilanteen mukaan. Vailla varsinaista johtajaa Hongkongin mielenosoitukset ovat virtailleet eri tavoin, välillä tulvien ja välillä törmäillen poliisien mellakkakilpiin.

Alkuperäisen Baltian ihmisketjun järjestämispäivä 23. elokuuta 1989 oli Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton vuonna 1939 solmiman hyökkäämättömyyssopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivä. Sopimuksella sinetöitiin Baltian maiden ja myös Suomen kohtalo toisessa maailmansodassa, joka alkoi melko pian sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Saksan ja Neuvostoliiton ulkoministerien Joachim von Ribbentropin ja Vjatšeslav Molotovin allekirjoittamaan sopimukseen kuului salainen lisäpöytäkirja, jossa Saksa ja Neuvostoliitto määrittelivät kummallekin maalle niin sanotut etupiirit. Viro, Latvia, Liettua, Suomi ja osa Puolaa sovittiin kuuluviksi Neuvostoliiton etupiiriin.

Baltian maille ja Puolalle lisäpöytäkirja merkitsi joutumista miehitetyiksi. Suomen se johti talvisotaan.


All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO