Finland

HS-analyysi | Sdp teki juuri eduskunnassa yllättävän peliliikkeen, jolla se vei aseen elpymispaketin viivyttämistä yrittäviltä perussuomalaisilta

Sdp:n esityksestä käsittely pantiin hetkeksi pöydälle. Näin perussuomalaiset eivät voi enää yrittää pöydällepanoa syksyyn saakka. He voivat silti yhä jatkaa viivyttämistä.

Ministerit keskustelivat eduskunnassa elpymispakettiäänestyksen jälkeen keskiviikkona.­

Eduskunnan toista päivää jatkunut elpymispakettikeskustelu keskeytyi keskiviikkona yllättäen puoli kuuden aikaan illalla, kun Sdp:n kansanedustaja Kim Berg esitti asian panemista pöydälle.

Berg kuitenkin esitti, että asian käsittelyä jatketaan vielä keskiviikkona uudessa täysistunnossa. Perussuomalaiset teki vastaehdotuksen käsittelyn jatkamiseksi vasta ensi viikon perjantaina. Hallituspuolueiden edustajia kuljetettiin nopeasti Säätytalolta eduskuntaan äänestämään pöydällepanon ajankohdasta, ja Bergin esitys voitti kello kuuden jälkeen järjestetyssä äänestyksessä selvästi.

Niinpä keskustelu elpymispaketista jatkui jo tänään jälleen kello 18.50 alkaen. Asiasta päästään äänestämään vasta, kun käsittely on päättynyt ja kaikki puheenvuorot pidetty.

Mutta miksi Sdp yllättäen halusi panna asian hetkeksi pöydälle?

Kyse oli peliliikkeestä, jolla hallitus vei perussuomalaisilta keskeisen aseen elpymispaketin käsittelyn viivyttämiseksi.

Kun asia on kerran pantu pöydälle, sitä ei voi enää uudestaan panna pöydälle. Asian vahvistaa HS:lle eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola.

Tämä on keskeistä, koska perussuomalaiset olisi sopivan hetken tullen voinut yrittää haudata elpymispaketin käsittelyn kerralla syksyyn saakka. Tämän kertoi aiemmin keskiviikkona STT:lle varapuhemies Juho Eerola (ps). Siksi puhemies Anu Vehviläinen (kesk) halusi Eerolan mukaan itse johtaa istuntoa viime yönä, kun perussuomalaiset jatkoivat salikeskustelua lähes puoli viiteen saakka yöllä.

”Siinä olisi aamuyön tunteina saattanut olla sellainen tilanne, että tätä tukipakettia vastustavilla henkilöillä olisi ollut tilapäinen enemmistö eduskunnassa. Ja jos olisi käynyt niin, että olisi esitetty asian pöytäämistä, se olisi saattanut mennä jopa syksyyn saakka ja tämän asian käsittely olisi keskeytynyt”, Eerola sanoi.

Elpymispakettia vastustava Eerola totesi ymmärtäneensä Vehviläisen ratkaisua, sillä hän olisi voinut järjestää äänestyksen pöydällepanosta hyvinkin nopeasti.

Nyt tätä vaaraa hallituspuolueilla ei enää ole, koska asiaa ei voi toista kertaa panna pöydälle. Niinpä hallituspuolueiden edustajat eivät joudu enää valvomaan täysistuntosalissa yötä myöten, vaikka perussuomalaiset jatkaisivatkin puheenvuorojensa pitämistä tulevanakin yönä.

Vaikka perussuomalaiset olisivat ainoina salissa, he eivät enää pystyisi äänestämään käsittelyn lykkäämistä vaikkapa syksyyn.

Voi kysyä, mikseivät hallituspuolueet taktisesti tehneet pöydällepanoa jo kesken eilisen maratonkeskustelun.

Syynä on tiettävästi se, että eduskunnan kanslian virkamiehet olivat vielä viime yönä katsoneet pöydällepanoja voitavan tehdä rajattoman määrän. Pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoo eduskunnan muuttaneen tulkintaansa eduskunnan työjärjestyksestä tänään niin, että asian voi jättää pöydälle vain kerran.

Paavolan mukaan tulkinnan muuttumiseen vaikutti se muun muassa eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen näkemys. Tiitinen oli Paavolan mukaan tänään kertonut eduskunnan kanslialle, että vakiintuneen tulkinnan mukaan asian voi jättää pöydälle vain kerran.

Paavola kuvaa työjärjestyksen kohtaa vaikeatulkintaiseksi mutta sanoo eduskunnan tänään ottaman kannan olevan nyt selvä.

Heti, kun kannanmuutos vahvistui hallitukselle, Sdp tarttui tilaisuuteen ja pani asian pöydälle puoleksi tunniksi.

Perussuomalaisten viivytystaistelu ei silti välttämättä ole vielä ohi. Puolue voi nimittäin jatkaa puheenvuorojen pitämistä täysistunnossa niin kauan kuin se jaksaa.

Elpymispaketista päästään äänestämään vasta, kun keskustelu päättyy eikä yhtään puheenvuoropyyntöä enää ole. Vuonna 1994 Paavo Väyrynen ja joukko muita EU-skeptisiä kansanedustajia jatkoivat jarrutuskeskustelua EU:hun liittymisestä vähillä unilla monta päivää. Viidentenä päivänä puhemiehistö antoi periksi ja siirsi äänestyksen Ruotsin kansanäänestyksen yli, kuten Väyrynen ja kumppanit olivat vaatineet.

Perussuomalaisilla on suuri eduskuntaryhmä, ja halutessaan puolue pystynee jatkamaan viivytystaistelua elpymispaketin hyväksymistä vastaan pitkäänkin. Suurta kiirettä paketin hyväksymisellä ei kuitenkaan ole, joten esimerkiksi viikon viivytysruljanssista vielä tuskin olisi suurta hyötyä puolueelle.

Hallituspuolueiden edustajia helpottaa nyt joka tapauksessa se, ettei heidän tarvitse olla kuuntelemassa puheenvuoroja keskellä yötä.

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it