Finland

HS-gallup | Enemmistö suomalaisista on tyytyväisiä Sanna Marinin koronatoimiin, mutta myönteisesti suhtautuvien joukko pienenee tasaisesti

Ikäihmiset pitävät pääministerin toimintaa hieman enemmän arvossaan kuin nuoremmat.

Pääministeri Sanna Marin tapasi mediaa kehysriihineuvotteluiden yhteydessä Kesärannassa 28. huhtikuuta.­

Suomalaisten enemmistö, 57 prosenttia, on edelleen tyytyväinen pääministeri Sanna Marinin (sd) toimintaan koronapandemian hoidossa. Myönteisesti suhtautuvien joukko on kuitenkin koko ajan tasaisesti pienentynyt.

Tämä käy ilmi tuoreesta HS-gallupista, jossa suomalaisia pyydettiin arvioimaan Marinin toimintaa. Kysely on toistettu säännöllisin väliajoin pandemian alusta asti.

Suomalaisista 19 prosenttia on Marinin koronaotteisiin erittäin tyytyväisiä, 38 prosenttia melko tyytyväisiä.

Nämä luvut ovat poliitikolle yhä poikkeuksellisen hyviä, vaikka tyytymättömien joukko on koko ajan kasvanut.

Vastaajista 19 prosenttia ei ole pääministeriin kovin tyytyväisiä ja 15 prosenttia sanoo, ettei ole lainkaan tyytyväinen.

Maaliskuussa 2020 koronaviruksen pelästyttämät suomalaiset luottivat pääministeriin huomattavan suurin lukemin: silloin 84 prosenttia oli häneen joko erittäin tai melko tyytyväisiä.

Tuolloin hallituksella oli vahvat valtuudet toimia poikkeusolojen ja valmiuslain voimin. Koronatilanne rauhoittui kesäksi, mutta tartuntamäärät alkoivat kesän jälkeen jälleen kasvaa ja nousivat uuteen huippuun tänä keväänä.

Poikkeusolot todettiin uudestaan tämän vuoden maaliskuun alussa, ja valmiuslaki otettiin jälleen käyttöön. Puolueet siirsivät huhtikuun kuntavaalit kesäkuulle. Hallitus antoi lakiesityksen, jonka tarkoituksena oli rajoittaa liikkumista, mutta esitys kaatui perustuslakivaliokunnassa.

Nyt koronarokotukset etenevät, ja tartuntamäärät ovat maaliskuun jälkeen vähentyneet ilman liikkumisrajoituksiakin. Hallitukselle sataa kritiikkiä muun muassa ravintoloita koskevista rajoituksista, joita etenkin ruokaravintolat pitävät lievennyksistä huolimatta liian tiukkoina.

Kulttuuriala on vaatinut rajoitusten purkamista koskevaan päätöksentekoon ripeyttä ja tasa-arvoa. Matkailuala on odottanut jo pitkään tietoa siitä, millaisin ehdoin matkailijat voivat saapua Suomeen.

Pääministeri Marin saa eniten tunnustusta omiltaan: 58 prosenttia sosiaalidemokraateista kertoo olevansa häneen erittäin tyytyväinen. Vasemmistoliittolaisista näin ajattelee 42 prosenttia ja vihreistä 40 prosenttia.

Perussuomalaiset ja kokoomuslaiset suhtautuvat Marinin koronatoimiin aiempaa kriittisemmin. Perussuomalaisista 79 prosenttia on häneen tyytymättömiä, kokoomuslaisista 54 prosenttia.

Perussuomalaisten kannattajista 16 prosenttia pitää Marinin toimintaa hyvänä. Kokoomuksen kannattajilla vastaava luku on selvästi suurempi, 42 prosenttia.

Ikäihmiset pitävät pääministerin toimintaa hieman enemmän arvossaan kuin nuoremmat.

Vastaajajoukon 70 vuotta täyttäneistä 67 prosenttia on Mariniin tyytyväisiä, 31–39-vuotiaista 54 prosenttia. Eniten kritiikkiä Marinin toiminta herättää 40–49-vuotiaissa, joista 40 prosenttia on tyytymättömiä.

Näin tutkimus tehtiin

Kantar TNS toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Haastattelujen kokonaismäärä on 1 007. Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Football news:

Griezmann about MLS: The contract with Barca is valid until 2024. Then it's time to go to the United States
Tiago Alcantara: I hate modern football. VAR robs the game of adventurism. Referees must make mistakes, as do players
FIFA for homophobic chants of fans punished the national team of Mexico with the closure of the stands and a monetary fine
Afellay on Messi: He often vomited in the toilet right before going on the pitch - so strong was the pressure
Real Madrid likes Pau Torres, but the transfer of the Villarreal defender is more likely in the summer of 2022
Lovren on hitting Chic in the Face: Funny penalty
Bayern is Interested in Dumfries, his compensation is 15 million euros. Defender scored 2 goals at the Euro