Finland

HS-haastattelu | Britannian terävin satiirikko silppuaa poliitikot yleensä mennen tullen, mutta nyt hän halusi tehdä optimistisen tarinan yhteisöllisyydestä: ”Niistä ei brexit-keskusteluissa puhuta”

Lontoo

Tuntuuko joskus siltä, että politiikan teko on epäpätevien pätemistä ja tomppelien toilailua?

Jos ei, niin kannattaa katsoa jokin Armando Iannuccin kirjoittama televisiosarja, kuten Politiikan nappula tai Veep. Sen jälkeen siltä tuntuu varmasti.

Skotlannissa syntynyt Iannucci on yksi Britannian terävimmistä satiirikoista. Hän tekee valtaapitävistä silppua.

Iannuccin uusin elokuva kuitenkin yllättää. Se vie katsojat menneeseen maailmaan: romaanikirjailija Charles Dickensin 1840-luvun Englantiin. Sen pohjana oleva, vuonna 1850 ilmestynyt David Copperfield -romaani on klassinen kasvutarina ja Dickensin romaaneista omaelämäkerrallisin.

Jo viime syksynä Euroopan-ensi-iltansa saanut elokuva David Copperfieldin elämä ja teot (The Personal History of David Copperfield) on ollut Britanniassa suuri arvostelumenestys. Suomeen elokuva saapuu perjantaina.

Miksi Dickensiä?

”En halunnut tehdä negatiivista ja kyynistä brexit- tai Trump-komediaa. Halusin tehdä jotain optimistista, tarinan yhteisöllisyydestä ja ystävyydestä. Niistä ei brexit-keskusteluissa puhuta”, Iannucci kertoo HS:n haastattelussa.

Dickens-fani Iannucci on ollut pitkään. Kirjailijassa kiehtovat humaanius sekä moniulotteiset henkilöhahmot.

Dickensin (1812–1870) romaanit olivat aikansa viihdettä, mutta niissä kulki vahva poliittinen sivujuonne. Hän kirjoitti köyhyydestä, lapsityövoimasta ja luokkayhteiskunnan nurjista puolista.

”Samaan aikaan [David Copperfieldin tarina] on myös hyvin nykyaikainen. Hahmoja piinaa huoli omasta statuksesta ja asemasta: miltä näytän muiden silmissä, olenko tehnyt oikeita valintoja, ovatko ystäväni ja puolisoni mitä pitääkin”, Iannucci sanoo.

Ihmiset myös rikastuvat ja köyhtyvät. Ongelmat ovat samoja nyt ja 180 vuotta sitten.

Lue lisää kirjailija Charles Dickensistä ja hänen matkastaan ryysyistä rikkauksiin tästä HS:n jutusta.

Nykyaikainen on myös elokuvan roolitus. Se on niin sanotusti värisokea. Tämä tarkoittaa sitä, että näyttelijöiden ihonvärillä ei ole väliä.

”Vain näin näyttelijäkuntaa voi hyödyntää sataprosenttisesti”, Iannucci sanoo.

Hänestä on väärin, jos esimerkiksi mustat brittinäyttelijät joutuvat lähtemään Yhdysvaltoihin parempien roolien perässä.

Nyt kulttuuriala on alkanut pohtia roolituksen ja näkyvyyden tasapainoa laajemminkin. Kimmokkeen on antanut alkuvuonna voimistunut Black Lives Matter -liike.

Ohjaaja Armando Iannucci (vas.) antaa elokuvan kuvauksissa ohjeita David Copperfieldin esittäjälle Dev Patelille.­

”Olennaista on miettiä, kuinka syrjintää joutuu kokemaan jokapäiväisessä elämässä. Että ovatko ennakkoluulot jatkuva riesa.”

Elokuvansa päärooliin eli aikuista David Copperfieldiä näyttelemään Iannucci valitsi lontoolaisen intialaistaustaisen Dev Patelin. Neljä vuotta sitten Patel sai Oscar-ehdokkuuden Lion-elokuvan roolistaan.

”Patel oli minulle ainoa mahdollinen näyttelijä [Copperfieldin] rooliin. Onneksi hän suostui, sillä varasuunnitelmaa ei ollut. Hän on upea näyttelijä, jolla on charmia ja karismaa sekä emotionaalista voimaa.”

Tunnettuja nimiä on rooleissa pitkä liuta muitakin.

Tilda Swinton näyttelee David Copperfieldin isotätiä Betsey Trotwoodia, joka pettyi aluksi pahanpäiväisesti, kun David syntyi poikana eikä tyttönä. Hugh Laurie esittää mielenterveysongelmista kärsivää Herra Dickiä.­

David Copperfield -vauvan sukupuoleen pettynyttä isotätiä esittää Tilda Swinton. Lipevänä Uriah Heep -miekkosena nähdään Bond-elokuvistakin tuttu Ben Whishaw.

Hugh Laurie on Mr Dick, joka monissa tulkinnoissa esitetään hieman omituisena hahmona.

”Tosiasiassa hän kärsii mielenterveysongelmista. Laurie tekee hänestä raa’anlempeän ja rehellisen tulkinnan.”

Copperfieldissä tärkeintä ei Iannuccille ole itse tarina, vaan hahmot ja kieli. Hän halusi ottaa elokuvaan mahdollisimman monta romaanin sutkautusta ja vitsiä.

Tunnettu englantilaisnäyttelijä Hugh Laurie esittää elokuvassa Herra Dickiä.­

”En oleta, että [suomalainen katsoja] on lukenut kirjaa, mutta jos se innostaa tutustumaan, niin hienoa. Toivon, että eri ikäryhmät löytäisivät elokuvan, ja että se herättäisi keskustelua.”

Varsinainen keskustelunherättäjä oli Iannuccin edellinen elokuva Stalinin kuolema (The Death of Stalin, 2017). Venäjällä sysimusta komedia kiellettiin vain vuorokausi ennen ensi-iltaa.

James Bond -elokuvistakin tunnettu Ben Whishaw esittää lipevää Uriah Heepiä. Charles Dickensin luoma hahmo on antanut nimensä 1960-luvun lopulla myös englantilaiselle rockbändille.­

”Olin pettynyt. Jotkut sanoivat, että sehän on hyvää mainosta – – mutta minusta on typerää yrittää estää ihmisiä näkemästä elokuvaa tähän maailmanaikaan. Venäjällä jos missä ihmiset osaavat mennä verkkoon etsimään.”

Moni neuvostoajan vainot kokenut on tullut kertomaan Iannuccille myöhemmin omista tai perheensä kokemuksista.

”Nukkumaan mentiin monta kerrosta vaatteita päällä, ja matkalaukku pantiin varmuudeksi oven viereen. Jos yöllä tuli lähtö Siperiaan, oli ainakin vaatetta mukana.”

Koronapandemia on lykännyt Copperfield-elokuvan levitystä. Suomeenkin sen piti alun perin saapua jo keväällä.

Pandemian takia Iannuccin haastattelujakin on itseasiassa kaksi. Ennen koronavirusta ohjaaja tapasi HS:n ja pienen joukon kansainvälisiä toimittajia Lontoon Sohossa. Loppukesällä kuulumiset päivitettiin vielä puhelimitse.

Iannucci löytää pandemiasta jotain hyvääkin:

”Sen myötä huomattiin, kuinka tärkeää viihde ja luova taide ihmisille ovat. Ne lisäävät hyvinvointia.”

Kun Britannia oli kiinni koronan takia, kirjoitti Iannucci HBO-kanavalle Avenue 5 -komediasarjaa. Vapaa-aikana hän lohtuluki vanhoja suosikkeja: Dickensin Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit -romaanin, Agatha Christietä, Graham Greeneä ja John le Carréa.

Innoittajakseen Iannucci mainitsee George Orwellin.

”Enkä tarkoita vain 1984-teosta, vaan hänen journalismiaan ja esseitään – – hän on hyvä apu, kun pitää ajatella kirkkaasti, oikea makuaistin neutralisoija.”

Orwell kirjoitti muun muassa uuskielestä eli siitä, kuinka kieltä muokataan poliittisiin tarkoituksiin. Nykyaikana tämä on jo arkipäivää.

Entä mitä mieltä Iannucci on nykytyylistä alkaa boikotoida artistia, jonka ajatukset eivät enää miellytä, eli niin sanotusta somen cancel-kulttuurista?

”On huolestuttavaa, jos aletaan pelätä mielipiteenmuodostusta ja keskustellaan vain samanmielisten kanssa sosiaalisessa mediassa.”

Olennaista on yrittää ymmärtää, miksi ihmiset ovat jotain mieltä.

”Jos sen tajuaa, voi alkaa suostutella muita omalle kannalleen – – Huumoria pitää kestää. Jos ei kestä, eivät omat periaatteet ole kovin vankalla pohjalla.”

Pandemia on pannut Iannuccin ajattelemaan myös ammatillista tulevaisuutta.

”Olen miettinyt, mitä haluan oikeasti tehdä, mikä on oikeasti relevanttia.”

Yksi korona-ajan oivalluksista on ollut se, ketkä ovat yhteiskunnan oikeasti tärkeitä henkilöitä. Heitä ovat sairaanhoitajat, lääkärit, kaupanmyyjät ja kuljetusyhtiöiden lähetit, jotka jatkoivat normaaleja töitään muiden linnoittautuessa kotiin etätöihin.

”Haluan pohtia heidän panostaan. Aiemmin he ovat jääneet kokonaan keskustelujen ulkopuolelle. Mutta nyt tilanne muuttuu.”

David Copperfieldin Betsey-isotätiä näyttelevä Tilda Swinton (valkoisessa esiliinassa) pellolla aasien kanssa.­

Armando Iannucci

Armando Iannucci on käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja. Hän on Britannian kuuluisimpia satiirikkoja.

Iannucci syntyi Skotlannin Glasgow’ssa vuonna 1963. Hänen vanhempiensa juuret ovat Italiassa.

Iannucci tunnetaan muun muassa poliittisesta tv-komediasarjasta Politiikan nappula (The Thick of It, 2005–2012). Sarjan hahmoihin pohjautuu pitkä elokuva In the Loop – Silmukka kiristyy (2009).

Hänen luomuksiinsa kuuluu myös brittiläisiä televisiotähtiä parodioiva hahmo Alan Partridge.

Amerikkalaiselle HBO-kanavalle Iannucci on kirjoittanut poliittista komediasarjaa Veep (2012–2015) sekä scifi-komediaa Avenue 5 (2020).

Iannuccin elokuva Stalinin kuolema (The Death of Stalin, 2017) kiellettiin Venäjällä.

Vuonna 2019 valmistunut elokuva David Copperfieldin elämä ja teot (The Personal History of David Copperfield) on ollut arvostelumenestys.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi