Finland

HS Helsinki | Venäläisravintola Bellevue jatkaa sittenkin toimintaansa Katajanokalla: Vuonna 1917 perustettu ”kulttuurihistoriallinen aarre” ehdittiin jo sulkea viime vuonna

Venäläisravintola Bellevue jatkaa sittenkin toimintaansa Katajanokalla: Vuonna 1917 perustettu ”kulttuurihistoriallinen aarre” ehdittiin jo sulkea viime vuonna

Tiistaina avattavassa ravintolassa on paljon tuttua: sisustus, ruoka ja henkilökunta. Uutuutena on venäläinen baari ovensuussa.

Bellevue kuvattuna lokakuussa 2019 ennen ravintolan sulkemista.­

Vuoden ajan suljettuna ollut helsinkiläinen ravintolaklassikko Bellevue avaa jälleen ovensa tiistaina 22. syyskuuta. Yli satavuotias venäläisravintola suljettiin emoyhtiön talousvaikeuksien takia viime vuoden lokakuussa.

Tuolloin Rivoli Restaurants -yhtiö joutui lopettamaan kaikki ravintolansa: Rivolin, Rivoleton ja Bellevuen. Kahdelle ensimmäiselle ostaja löytyi kuitenkin pian.

Bellevuen avaamisesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Bellevuen hovimestarin Tiina Hestadin mukaan Katajanokalla sijaitseva ravintola jatkaa pitkälti samalla linjalla kuin ennenkin.

”Ruokapuolella on klassinen ranskalainen ote venäläisellä vivahteella, niin kuin aiemminkin. Katse on ollut tsaarin ajassa viime vuosisadan alussa”, kertoo Hestad.

”Myös ravintolan sisustus pysyy lähes samana.”

Hestad on itse vanhan Bellevuen tarjoilija, samoin kuin uusi ravintolapäällikkö Anna Titova. Keittiömestarina häärää uusi kasvo, Mikko Saarikivi.

Ravintola Bellevue on sijainnut osoitteessa Rahapajankatu 3 vuodesta 1922 lähtien.­

Uuden Bellevuen omistaja on Turussa asuva kiinteistösijoittaja Zhiming Peng.

”Hän ei osallistu ravintolan toimintaan eikä halua olla sen kasvoina. Peng on keskittynyt kiinteistöbisnekseen ja perheeseensä”, Hestad sanoo.

Aivan kaikki ei Bellevuessa kuitenkaan ole kuten ennen. Ravintolassa on nyt ovensuussa venäläinen baari, josta saa juomaa ja pikkupurtavaa.

”Ruoka on venäläistyylistä tapasta, pelmenejä ja sen tyyppistä. Juomina on viinejä, venäläistä teetä ja vodkaa, jota saa myös kahden sentin laseissa.”

Bellevuessa ei myöskään toistaiseksi tarjota lounasta, ja iltaisin on koronaepidemian takia vain yksi kattaus. Korona-aikana ei Hestadin mukaan ole liikelounaille kysyntää.

”Harkitsemme lounasta myöhemmin, kun on nähty, miten pandemian kanssa käy.”

Nyt avatussa Bellevuessa sisustus tulee säilymään alkuperäisenä. Kuva on vuodelta 2019.­

Sulkeutuessaan Bellevue oli vanhin Venäjän ulkopuolella yhtäjaksoisesti toiminut venäläistyylinen ravintola.

Bellevue oli Rivoli Restaurantsin omistuksessa vuodesta 1974 saakka, jolloin tunnettu ravintoloitsija Ragni Rissanen osti sen.

Bellevuen perusti vuonna 1917 Venäjältä tsaarin armeijan mukana tullut Grigori Pawlow (1891–1957) yhdessä suomalaisen vaimonsa Hulda Helénin (1884–1963) kanssa.

Rahapajankadulla sijainnut alkuperäinen Bellevue oli aluksi kahvila, mutta toiminta laajeni pian ravintolaksi. Pariskunta hankki Bellevuen nykyisen huoneiston osoitteesta Rahapajankatu 3 vuonna 1922.

Grigori Pawlow suomalaisti nimensä Reko Pauloksi, ja Paulosta tuli myös pariskunnan yhteinen sukunimi. Paulojen ja heidän tyttärensä Marja Paulon testamenttien mukaisesti vuonna 1966 perustettiin yleishyödyllinen Paulon säätiö, joka on yhä toiminnassa.

Bellevue kuvattuna lokakuussa 2019 ennen ravintolan sulkemista.­

Football news:

Van Dijk successfully operated after a knee ligament injury sustained in the game against Everton
Eriksen on why he doesn't play enough for Inter: Ask Conte
Alisson on van Dijk's injury: It was an optional action by Pickford, 100%
For public Masturbation, midfielder anjera El-Melali was sentenced to 18 months in prison on probation
We continue to collect the best team in history. Now the right-wing defenders of the
Ryan Giggs: It may be 15-20 years before the Manchester United title
Galaxy fired head coach Skelotto