Finland

HS kertoo: Juhana Vartiainen haluaa Helsingin pormestariksi – ylimääräinen piirikokous koolle kiireellä

Kansanedustaja Juhana Vartiainen on valmis kokoomuksen pormestariehdokkaaksi Helsingissä. Vartiainen ilmoitti valmiudestaan ehdokkaaksi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Vartiainen kertoi Ylen haastattelussa eilen, että hän pohtii asian huolellisesti, koska päätös on merkittävä myös koko hänen uransa kannalta. Nykyisellään eduskunnassa istuvan Vartiaisen mielestä sekä valtakunnalliset että Helsingin asiat ovat tärkeitä.

Lopullisen päätöksen pormestariehdokkaasta tekee kovalla kiireellä ensi maanantaiksi kokoonkutsuttu ylimääräinen kokoomuksen Helsingin piirin piirikokous.

Piirihallituksen varapuheenjohtaja Risto Rautava kertoi Ylelle eilen, että piirihallituksella on kokous ensi maanantaina ja asialistalla ovat pormestariasiat. Piirihallituksen kokous, jossa ehdokasvalinta valmistellaan, on ennen ylimääräistä piirikokousta.

Kokoomus aikoo nyt siis valita pormestariehdokkaansa ja käynnistää kampanjansa yhtään enää vitkastelematta.

Lauantaina Helsingin kokoomus joutui varsin poikkeukselliseen tilanteeseen, jossa vain muutamia viikkoja ennen vaaleja puolue on ilman pormestariehdokasta, koska ehdokkaaksi nimitetty yrittäjä Kirsi Piha ilmoitti yllättäen luopuvansa ehdokkuudesta.

Piha nimitettiin kokoomuksen pormestariehdokkaaksi helmikuun puolivälissä. Hän on entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko. Vuonna 2003 Piha jättäytyi pois eduskunnasta ja valtakunnan politiikasta. Helsingin kaupunginvaltuustossa hän istui vielä kauden 2004–2008. Piha on yksi viestintätoimisto Ellun kanojen perustajista ja omistajista.

Kuka Juhana Vartiainen?

Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen on syntyperäinen helsinkiläinen. Hän täyttää toukokuussa 63 vuotta.

Vartiainen kertoo CV:ssään (siirryt toiseen palveluun)kasvaneensa Helsingissä ja opiskelleensa Helsingissä ja ulkomailla. Valtiotieteiden tohtoriksi hän väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 1992. Tämän jälkeen Vartiainen on työskennellyt ekonomistina, sekä tutkijana että tutkimusorganisaatioiden johdossa Suomessa ja Ruotsissa.

Vartiainen on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja toisen kauden kansanedustaja. Hän ponnisti eduskuntaan vuonna 2015, jolloin hän oli vaihtanut puoluetta SDP:stä kokoomukseen. Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 häntä äänesti yli 8 000 helsinkiläistä.

Vartiainen oli vuoden 2015 vaalien jälkeen mukana luomassa Juha Sipilän luotsaaman hallituksen talouslinjaa, erityisesti työllisyyskasvun tavoitetta.

Helsingin kaupunginvaltuustossa Juhana Vartiainen ei ole tehnyt kaupungin ylläpitämän rekisterin mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhtään aloitetta. Helsingin Uutisten selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)Vartiainen oli viime vuonna yksi eniten poissaoloillaan loistaneista helsinkiläisvaltuutetuista. Kaupunginvaltuustosta eniten poissaoloja vuonna 2020 oli Tuula Haataisella (sd.), Maria Ohisalolla (vihr.), Juhana Vartiaisella (kok.) ja Paavo Väyrysellä (kesk).

Sazonovkaan ei lähde ehdokkaaksi

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov kertoi eilen Ylelle, ettei hän lähde tavoittelemaan Helsingin pormestarin paikkaa. Sazonov on kuitenkin kuntavaaleissa ehdolla ja toivoo voivansa jatkaa muissa merkittävissä rooleissa puolueessa.

Sazonov vetoaa kaikkiin pormestariehdokaspohdinnoissa mukana olleisiin, että nämä muuttuneessa tilanteessa pohtisivat asian omalta kohdaltaan uudelleen.

– Suunta on oikea, vauhti kasvaa ja kohti kärkipaikkaa mennään. Nyt kääritään hihat, aloitetaan kampanjat ja siirretään katse henkilöistä Helsinkiin, Sazonov sanoo.

Sazonov kertoo pitävänsä Vartiaista hyvänä ehdokkaana puolueelle.

Pihan haastanut Rydman ei tavoittele ehdokkuutta

Kokoomuksen pormestariehdokkuudesta Pihan kanssa kilpaili helmikuussa kansanedustaja Wille Rydman. Piirikokouksen äänestäessä pormestariehdokkaasta Piha voitti Rydmanin äänin 67–34.

Rydman kertoi Verkkouutisille (siirryt toiseen palveluun)sunnuntai-iltana, ettei tavoittele ehdokkuutta. Hän vahvisti maanataina Ylelle, että mieli ei ole muuttunut. Hän ei asetu pormestariehdokkaaksi.

– En ole enää tässä muuttuneessa tilanteessa asettumassa ehdolle, Rydman sanoi.

Rydman kertoo liputtavansa ehdokkaaksi asettuneen Juhana Vartiaisen puolesta.

Piha kertoi lauantai-iltana luopuvansa ehdokkuudesta, koska kokoomuksessa on nyt arvojen kirjo, jota voisi olla vaikea edustaa pormestariehdokkaana.

Pihan on katsottu saavan kannatusta puolueen liberaalisiiveltä, kun taas Wille Rydmania on kannatettu konservatiivisempien jäsenten keskuudessa.

Kokoomuksen sisäiseen pormestarikisaan ilmoittautui eilen maanantaina myös toimitusjohtaja ja rauhanneuvottelija Juha Christensen. Pitkään Kaakkois-Aasiassa toiminut Christensen oli esimerkiksi vuonna 2005 alkaneiden Acehin rauhanneuvotteluiden valmistelijana ja neuvottelijana yhdessä presidentti Martti Ahtisaaren kanssa.

Vapaavuori ei kommentoi vieläkään millään tavalla

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Kimmo Sasi on arvioinut, että Helsingin kokoomus on kovan haasteen edessä.

– Tällä hetkellä meillä on populistinen oikeisto ja populistinen vihervasemmisto. Kokoomus hautautuu siinä välissä. Se ei ole oikein löytänyt selkeää sanomaa äänestäjille tässä tilanteessa, Sasi sanoo.

Sasi arvioi viikonloppuna Ylelle, että Helsingin nykyistä pormestaria Jan Vapaavuortakin saatetaan huutaa apuun nyt tämän aiemmasta kieltäytymisestä huolimatta.

Vapaavuori ei halunnut kommentoida asiaa millään tavalla.

Lue myös:

Kokoomus pui Pihan lähtöä: Orpo vakuuttaa, että Pihalla oli puoluejohdon täysi tuki – Lepomäki ehdolle Helsingissä

Analyysi: Kirsi Pihan ilmoitus pudotti Helsingin kokoomuksen jääkylmään veteen ja teki jälleen näkyviksi puoluetta repivät ristiriidat

Football news:

Neymar: I owe Mbappe the adaptation in France and the joy of being here
Joao Felix was injured again. He will miss 10 days
The Bundesliga said goodbye to Monday's matches with Hoffenheim and Bayer zeros. Their cancellation was sought by fans
Mino Raiola: Borussia do not want to sell Holand in the summer. I respect this position, but this does not mean that I agree with it
Alexander Golovin: I enjoy giving such programs. This is my job
West Brom have scored 8 goals in their last 2 matches. For the previous 10 games, only 6 goals were scored
VAR did not count West Brom's goal for offside. Although the author of the goal was probably in the right position