logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Huomenna ei ole maailmanloppu

Venäläis­kirjailija Ilja Ehrenburg tutustui vuonna 1921 Berliinin epämääräisiin tanssi­paikkoihin, joiden parketeilla ”laihtuneet parit ravistelivat toisiaan”.

”Jossain ulvoi käheä tenori, että huomenna on maailmanloppu”, Ehrenburg havainnoi. ”Mutta ei maailmalla ilmeisesti ollut kovin kiire romahtaa.”


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Palasin käheän tenorin pariin, kun olin katsonut vuoteen 1929 sijoittuvan Babylon Berlinin. Samasta televisiosarjasta kirjoitti aiemmin tällä palstalla poliittisen historian professori Kimmo Rentola, ja erinomaisesti kirjoittikin.

Johtopäätöksestä olen kuitenkin eri mieltä. Rentola rinnastaa Babylon Berlinin ilmapiirin nykyajan ”hahmottomaan uhkaan, levottomuuteen ja pelkoon”.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


”Euroopan tilannetta [verrataan] vuoteen 1939, toisen maailmansodan aattoon”, Rentola kirjoittaa. ”Läheskään niin pitkällä ei olla.”

”Riittäisikö vertauskohdaksi vuosi 1929?” hän kysyy retorisesti. ”Ei hyvä vuosi sekään, joskin parempi ja osuvampi kuin suursodan välitön aatto. Vielä on aikaa.”

Minusta tulkinta ei tee oikeutta nykyajalle eikä Berliinille, joihin molempiin myönnän suhtautuvani yli-intoisesti.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Babylon Berlinin hienoin yksittäinen kohtaus tapahtuu paheellisessa tanssiravintolassa Moka Eftissä.

Lavalle astuu mysteriöösi laulajatar Svetlana Sorokina (Severija Janušauskaitė). Seuraa viisiminuuttinen veto, Babylon Berlinin tunnuslaulu: Zu Asche, zu Staub.

”Tuhkaksi, tomuksi. Vaan ei vielä”, Sorokina laulaa hypnoottisesti, ja yleisö panee jalalla überkoreasti.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


1920-luvun Berliini on merkityksillä ladattu aikapaikka. Siksi kai minullakin on hyllyssä siitä kertovia kirjoja, joita olen aikoinaan alleviivaillut nuoren miehen tarmokkuudella. Vanhojen alleviivausten joukosta löytyi myös käheä tenori.

1920-luvun Berliinissä on klassinen kaari. Feeniks-lintu nousee tuhkasta ja roihuaa lopulta karrelle, tomuksi, ja siinä välissä on 14 vuoden uskomaton ilmalento.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Weimarin tasavalta (1919–1933) oli hutera rakennelma keisari-Saksan ja natsi-Saksan välissä. Hävitty sota, hyperinflaatio, katuterroria, syöksy maailmanlamaan, työttömyyden hillitön räjähtäminen. Kaikki tämä tiivistyi ja kärjistyi juuri Berliinissä.

Oli myös hienoja edistysaskeleita. Potsdamer Platzilla autojen vyöry kasvoi niin, ettei yksinäisellä konstaapelilla ollut enää mitään saumaa ohjata liikennettä puhallintorvensa kanssa. Aukiolle pystytettiin vuonna 1925 liikennevalot, jotka olivat Saksan ja koko Euroopan ensimmäisiä.

Sitten oli tietysti boheemi Berliini ja sen lieveilmiöt.

”Berliini tarvitsee sensaatioitaan niin kuin kala vettä”, sanoi Joseph Goebbels. Natsit haukkuivat Berliiniä ”synnin Babyloniksi”.

Goebbels tuli Berliiniin vuonna 1926 saadakseen pääkaupungin natsit ojennukseen. Hän oli 29-vuotias. Harva otti natsit vakavasti. Satiirikko Kurt Tucholskyn mielestä heihin ei kannattanut tuhlata ruutia.

Bertolt Brecht sentään osasi Berliiniin tultuaan enteillä kaupunkeja, joista jäisi jäljelle pelkkä tuuli. Tämän hän tosin teki jo vuonna 1922, joten kyse taisi olla silkasta nuoren runoniekan mahtipontisuudesta.

2010-luvun loppuvuosina on usein esitetty, että me elämme ”Weimarin hetkeä”. Minä taas olen jupissut toistuvasti, että emmepäs elä.

Nykyajassa on paljon ongelmia, kyllä. Ja Zeitgeist, ajan henki, se todella huokuu hahmotonta uhkaa. Liberaalia demokratiaa haastavat populistit niin oikealta kuin vasemmaltakin. Demokratialla on kuitenkin jo vankat perinteet, eikä se ole hutera rakennelma. Tämä on ratkaiseva ero Weimariin verrattuna.

Toinen ratkaiseva ero ovat kadut. Euroopassa käytiin 1920–1930-luvuilla ”taistelua kaduista”. Ne olivat ääriliikkeiden veritanner.

Katujen protesti on nykyään – onneksi – kesympää. Väheksymättä Ranskan keltaliivejä ja vandalismia Champs-Élysées’llä on jotenkin lohdullista, jos liikehdinnän kimmokkeena on dieselin hinta.

Yhteiskunnat ovat aivan eri tasolla järjestäytyneitä kuin vuonna 1929. Tässäkin voi käyttää esimerkkinä katuja, vaikka kotikaupungissani Espoossa, jossa ”kunnossapitoluokan I ja II ajoradat aurataan neljän tunnin kuluessa siitä, kun lunta on kertynyt kadulle 3 cm”.

Vuoden 2019 Espoo on aika kaukana vuoden 1929 Berliinistä. Voi toki olla, että Weimar-rinnastus muuttuu joskus päteväksi.

Vaan ei vielä.

Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.


Themes
ICO