Kesällä voi olla kuuma, mutta asunnon tuulettamista häiritsee kaupungeissa katumelu. Ratkaisuksi tähän pulmaan on nyt kehitetty vastamelutekniikkaan perustuvan järjestelmä, joka asennetaan ikkuna-aukkoon. Asiasta kertoo New Scientist.

Bhan Lamin tutkimusryhmä singaporelaisesta Nanyangin teknisestä yliopistosta käytti hyödykseen sitä seikkaa, että Singaporessa ikkunoiden edessä on hyvin usein turvakalterit. Niihin kiinnitettiin 8 × 3 -kuvioon yhteensä 24 kappaletta 4,5-senttisiä kaiuttimia 12,5 senttimetrin etäisyydelle toisistaan.

Tämä vastasi pystysuuntaista puolikasta neliön muotoisessa ikkuna-aukossa. Toisen puoliskon peitti kaksinkertainen lasi, sillä tutkijat käyttivät auki liu’utettavaa ikkunaa.

Vastamelujärjestelmä onnistui leikkaamaan kokeissa parhaimmillaan 10 desibeliä pois katumelusta, jota tutkijat soittivat kaiuttimista tutkimusikkunan ulkopuolella. Vaikka tämä voi kuulostaa melko vähäiseltä luvulta, Lam ja kollegat huomauttavat, että yksinkertainen ikkuna ei vaimenna melua paljonkaan sitä paremmin: heidän kokeissaan 12–13 desibeliä.

Desibeli on logaritminen mittayksikkö siten, että 10 desibeliä tarkoittaa aina 10-kertaista äänen voimakkuuden muutosta. Niinpä 10 desibelin leikkaus tarkoittaa, että melusta 90 prosenttia kuoli ja vain yksi kymmenesosa jäi jäljelle.

Järjestelmä osoittautui kaikkein parhaaksi vaimentamaan noin 300–1000 hertsin ääniä, mikä on varsin tyypillinen taajuusalue katumelussa. Sitä matalammille äänille kaiuttimet ovat liian pieniä; sitä korkeammille äänille kaiuttimet sijaitsevat liian kaukana toisistaan.

Tieteelliset tulokset vastameluikkunasta on julkaistu Scientific Reports -lehdessä.