Eläkevakuuttaja Ilmarinen kampesi koko vuoden sijoitustuottonsa plusmerkkiseksi kolmannella vuosineljänneksellä. Ilmarisen sijoitussalkku tuotti heinä-syyskuussa 3,2 prosenttia, mikä nosti tammi-syyskuun tuoton 1,1 prosenttiin. Ilmarisen sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 50,3 miljardia euroa.

Kokonaistulosta Ilmarinen kirjasi heinä-syyskuulta 992 miljoonaa euroa ja tammi-syyskuulta tappiota 107 miljoonaa euroa.

Tammi-syyskuussa vakuutusmaksutulo laski 4,0 miljardiin euroon viime vuoden vastaavan ajan 4,3 miljardista eurosta lomautusten kasvun ja työnantajien TyEL-maksun väliaikaisen 2,6 prosentin alennuksen seurauksena.

Nettoasiakashankinta oli maksutulolla mitattuna 149 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 174 miljoonaa euroa. Eläkkeitä maksettiin 4,6 miljardia euroa yhteensä 457 937 eläkkeensaajalle. Viime vuonna vastaava summa oli 4,5 miljardia euroa.

Sijoitusten pitkän aikavälin keskimääräinen nimellistuotto oli Ilmarisella 5,7 prosenttia vuodessa. Tämä vastaa 4,2 prosentin reaalivuosituottoa.

Näkymissään Ilmarinen kertoo, että kasvavan työttömyyden ja työnantajien TyEL-maksun väliaikaisen alennuksen seurauksena maksutulo laskee merkittävästi viime vuodesta. Maksutulon aleneminen sekä vuodelle 2020 toteutettu hoitokustannustariffin alennus heikentävät Ilmarisen hoitokustannustuottoja ja tätä kautta hoitokustannustulosta sekä hoitokulusuhdetta viime vuodesta. Kustannustehokkuuden paranemisen myötä hoitokustannustuloksen odotetaan olevan toisella vuosipuoliskolla samaa tasoa tai parempi kuin ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

”Kesän aikana koronaviruksen leviämistä onnistuttiin rajoittamaan ja talouksia päästiin avaamaan. Keskuspankkien ja valtioiden massiiviset tukitoimenpiteet ovat jatkuneet tukien laajasti talouksia ja sijoitusmarkkinoita. Talousennusteita on päästy pahimmista skenaarioista korjaamaan hieman ylöspäin, mutta maailmantalouden odotetaan IMF:n uusimmissa ennusteissa taantuvan -4,4 prosenttia. Syksyn aikana koronaviruksen uudelleenleviäminen on kiihtynyt aiheuttaen rajoitustoimenpiteiden käyttöönottoa ja kasvavaa epävarmuutta talousnäkymiin”, Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen kertoo tiedotteessa.

”Osakesijoitusten tammi-syyskuun tuotto oli 1,4 prosenttia ja kiinteistösijoitusten 1,1 prosenttia. Parhaiten tuottivat muut sijoitukset 14,9 prosenttia. Korkosijoitusten tuotto oli -2,1 prosenttia. Sijoitusten pitkän aikavälin keskimääräinen nimellistuotto oli 5,7 prosenttia, mikä vastaa 4,2 prosentin reaalivuosituottoa”, Pölönen kertoo tammi-syyskuun tuotoista.

Pölösen mukaan Ilmarisen operatiivinen toiminta on sujunut hyvin koronakriisistä huolimatta.