Iran kertoi Stena Imperan haltuunotosta eilen. EPA/AOP

Iranin haltuun ottama ruotsalaisomisteinen alus, joka seilaa Britannian lipun alla, on nyt ankkurissa Iranin Bandar Abbasin sataman lähellä, kertoo sataman viranomainen uutistoimisto AFP : n mukaan .

–Britannialainen tankkeri Stena Impero joutui törmäykseen kalastusaluksen kanssa, Hormozganin provinssin satama - ja merijohtaja Allah - Morad Afifipoor sanoo .

Hänen mukaansa lain mukaan onnettomuuden jälkeen on syytä tutkia onnettomuuden syy .

Aluksen 23 - henkinen miehistö on hänen mukaansa edelleen aluksella .

Kapteeni ja 17 muuta miehistön jäsentä on intialaisia, ja loput Filippiineiltä, Latviasta ja Venäjältä .

Afifipoorin mukaan kalastaja - alus olisi yrittänyt ottaa yhteyttä brittialukseen, mutta brittialus ei olisi vastannut .

Iranin vallankumouskaarti kertoi ottaneensa Stena Imperon haltuunsa, koska tämä olisi rikkonut kansainvälisiä merenkulun sääntöjä . Alusta operoiva yhtiö kertoi, ettei onnistunut saamaan alukseen yhteyttä haltuunoton jälkeen .

Britannia ja Yhdysvallat tuomitsivat

Perjantaina Britannia varoitti, että Iranille koituisi ”vakavia seurauksia”, jos se ei vapauttaisi Britannian lipun alla seilaavaa öljytankkeria .

–Haltuunotto ei ole hyväksyttävä . On tärkeää, että merenkäynnin vapaus säilyy ja kaikki laivat voivat liikkua alueella vapaasti ja turvallisesti, Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt sanoi perjantaina .

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi haltuunottoa lehdistölle Washingtonissa .

– Tätähän olen sanonut Iranista koko ajan . Ei muuta kuin ongelmia .

Samaan aikaan Iranin öljytankkeri Grace 1 - alusta pidetään Gibraltarilla . Se otettiin haltuun 4 . heinäkuuta, ja sen pidätysaikaa jatkettiin ennen kuin Iran otti haltuunsa Stena Imperon .

Haltuunoton syynä oli epäilty rikkomus Euroopan Unionin sanktioita kohtaan . Britannian merijalkaväki auttoi iranilaisaluksen haltuunotossa, ja tiedustelutiedon sanotaan tulleen USA : lta .

Juttuun lisätty kuva kello 10 . 26.