Finland

Iran selittää brittiläisen säiliö­aluksen haltuunottoa Hormuzin­salmella: ”Laiva joutui onnettomuuteen paikallisen kalastusaluksen kanssa”

Iranin vallankumouskaarti otti perjantai-iltana haltuunsa brittiläisen säiliöaluksen Hormuzinsalmella. Lauantaina iranilainen merenkulkuviranomainen kertoi haltuunoton syyksi brittialuksen joutumisen onnettomuuteen paikallisen kalastusaluksen kanssa.

Haltuun otettu alus on Britannian lipun alla seilaava Stena Impero. Iranin vallankumouskaartin mukaan alus rikkoi perjantaina kansainvälisiä merenkulkusääntöjä. Kaartin mukaan pyyntö Stena Imperon haltuunottoon tuli viranomaisilta.Yksityiskohdat täydentyivät lauantaiaamuna Suomen aikaa.

”[Brittialus] joutui onnettomuuteen iranilaisen kalastusaluksen kanssa. Kun alus lähetti hätäkutsun, brittialus jätti sen huomioimatta”, kertoi Hormozganin provinssin satama- ja merenkulkuviranomainen Allahmorad Afifipour uutistoimisto Reutersin mukaan.Iranin uutistoimiston Irnan mukaan brittialus oli kytkenyt seurantalaitteensa pois päältä, kulkenut reittiä väärään suuntaan ja jättänyt saamansa varoitukset huomiotta.

Afifipourin mukaan alus oli lauantaiaamuna Bandar Abbasin satamassa.

”Kaikki 23 miehistön jäsentä pysyvät laivassa, kunnes tilanne on tutkittu”, Afifipour sanoi Reutersin mukaan.Ruotsalaisvarustamo Stena Bulkin mukaan aluksen miehistö koostuu muun muassa Venäjän ja Latvian kansalaisista. Alus oli Britannian mukaan matkalla Saudi-Arabiaan, kun se äkisti muutti kurssiaan kuljettuaan Hormuzinsalmen läpi. Varustamon mukaan kukaan ei ole loukkaantunut.

Myös Liberian lipun alla seilaava ja brittien operoima alus Mesdar joutui perjantaina kahnauksiin Hormuzinsalmella. Norbulk-varustamon mukaan aluksen kyytiin nousi aseistautuneita joukkoja perjantai-iltana. Varustamon mukaan laiva pääsi kuitenkin jatkamaan matkaansa myöhemmin perjantaina.

Epäilykset toisen aluksen haltuunotosta heräsivät sen tehtyä Stena Imperon tapaan äkkikäännöksen kohti Iranin rannikkoa vajaa tunti ensimmäisen aluksen haltuunoton jälkeen.

Säiliöalusten haltuunotto ei ole ensimmäinen vastaava tapaus Hormuzinsalmella.

Alusten liikkumiseen puuttuminen on ollut yksi näkyvä merkki Iranin ja länsimaiden yhä kiristyvistä väleistä. Perjantain tapaus on vain yksi osa pidempää haltuunottojen ketjua.

Reutersin mukaan Britannia ilmoitti perjantaina ryhtyvänsä tiiviiseen kansainväliseen yhteistyöhön tilanteen selvittämiseksi. Maan ulkoministeriö kehotti britannialaisia aluksia välttämään Hormuzinsalmea.

Ulkoministeri Jeremy Hunt varoitti, että mikäli tilanne ei ratkea nopeasti, seuraukset tulevat olemaan vakavia. Hänen mukaansa Britannia vastaa tilanteeseen harkitusti mutta voimallisesti.

Britannia ei kuitenkaan Huntin mukaan suunnittele sotilaallisiin keinoihin turvautumista vaan etsii diplomaattista keinoa ratkaista tilanne.

Hunt sanoi myös olevansa ”äärimmäisen huolestunut” kahden aluksen haltuunotosta Hormuzinsalmella ja kertoi selvittävänsä, mitä tapauksista tiedetään ja miten alukset saataisiin vapautettua nopeasti.

”On olennaisen tärkeää turvata merenkulun vapaus ja kaikkien alusten turvallinen ja vapaa liikkuminen alueella”, Hunt sanoi CNN:n mukaan.

Yhdys­vallat on ilmoit­tanut tekevänsä yhteistyötä liittolaistensa kanssa suojautuakseen Iranin ”pahansuovalta käytökseltä”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvallat syyttää Irania nyt ”eskaloituvasta väkivallasta”.

”Tämä on jo toinen aika vain hieman yli viikon sisään, kun Britannia on ollut Iranin hallinnon eskaloituvan väkivallan kohteena”, sanoi Yhdysvaltain turvallisuusneuvoston edustaja Garrett Marquis AFP:n mukaan.

Presidentti Donald Trump on ilmoittanut keskustelevansa asiasta Britannian kanssa.

”Tämä vain todistaa sen, mitä olen sanonut Iranista: Ongelmia, pelkkiä ongelmia”, Trump sanoi CNN:n mukaan.

Yhdysvallat on jo pitkään maanitellut muita maita turvaamaan yhdessä Hormuzinsalmen meriliikennettä. Sen mukaan kyse ei olisi sotilaallisesta liittoumasta.

Yhteenotot Iranin ja länsimaiden välillä eivät rajoitu vain säiliöalusten haltuunottoon.

Yhdysvallat kertoi torstaina ampuneensa alas Iranin lennokin, joka lähestyi yhdysvaltalaista USS Boxer -alusta Hormuzinsalmella.

Perjantaina Iran kiisti Yhdysvaltojen ampuneen lennokin vaan vihjasi, että yhdysvaltalaiset olisivat saattaneet ampua alas oman lennokkinsa.


Iran ja iranilaiset laivat ovat olleet viime aikoina osallisena useissa selkkauksissa. Ainakin nämä ovat tiedossa:

Iran kertoi torstaina ottaneensa haltuunsa ulkomaisen säiliöaluksen Hormuzinsalmella. Iranin vallankumouskaarti perusteli haltuunottoa sillä, että alus olisi sen mukaan ollut kuljettanut ulkomaisille aluksille miljoonaa litraa irakilaisaluksista saatua polttoainetta. Paria päivää aiemmin alueella oli kadonnut Panaman lipun alla purjehtiva alus nimeltään Riah. Ei ole varmaa, onko Iranin haltuunsa ottama alus juuri se. Iranin mukaan haltuun otetussa aluksessa oli 12 hengen miehistö.

Britannia otti 4. heinäkuuta Gibraltarilla kiinni iranilaisen säiliöaluksen. Sen epäiltiin olleen viemässä Syyriaan öljyä vastoin Euroopan unionin pakotteita. Perjantaina Gibraltarin hallinto päätti, että Grace I -alusta voidaan pitää Gibraltarilla vielä 30 päivän ajan. Gibraltar on kiistänyt uutistoimisto Reutersin diplomaattilähteiltä saamat tiedot, joiden mukaan alus pysäytettiin Yhdysvaltain pyynnöstä.

Brasiliassa öljy-yhtiö Petrobras on kieltäytynyt tankkaamasta kahta iranilaista alusta, jotka ovat kesäkuusta asti olleet jumissa Paranaguán satamassa. Uutistoimisto AFP:n mukaan aluksia ei tankata, koska tankkaamisen pelätään rikkovan Yhdysvaltain Iranille asettamia pakotteita. Laivat Bavand ja Termeh olivat tuoneet Brasiliaan lannoitteena käytettävää ureaa, ja niiden oli määrä lähteä takaisin maissilastissa.

Viime viikolla kolme iranilaista alusta yritti pysäyttää brittiläisen British Heritage -säiliöaluksen Hormuzinsalmella. Alusta saattoi Britannian laivaston HMS Montrose. Montrosen suullisten uhkauksien jälkeen iranilaisalukset kääntyivät. Iran on kiistänyt pysäytysyrityksen. CNN:n mukaan yhdysvaltalainen ilma-alus kuvasi pysäytysyrityksen.

Kesäkuussa Omaninlahdella lähellä Iranin rannikkoa hyökättiin kahden säiliölaivan kimppuun. Alukset olivat Marshallinsaarten lipun alla purjehtiva norjalaisomisteinen Front Altair sekä japanilaisvarustamon Panaman lipun alla purjehtiva Kokuka Courageous. Yhdysvallat syytti hyökkäyksistä Irania ja yhdisti teot samanlaisiin hyökkäyksiin, jotka oli tehty toukokuussa.


Football news:

Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay
Liverpool want to sell Lovren, not let Him go as a free agent. Zenit are Interested in the player
PSG defeated Le Havre (9:0) in a friendly match. The game with Atalanta in the Champions League is in a month