logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland
An article was changed on the original website An article was changed on the original website

Iran: Yhdysvaltojen lisäjoukot uhkaavat rauhaa Lähi-idässä

Yhdysvaltain kasvava läsnäolo on hyvin vaarallista ja siihen on vastattava, sanoi Iranin ulkoministeri.

Iranin joukkoja Hormuzinsalmessa.

Iranin sotilaita partioi Hormuzinsalmessa 30. huhtikuuta 2019.AOP

Iran syyttää, että Yhdysvaltain päätös lisätä joukkojaan Lähi-idässä uhkaa rauhaa alueella.

– Yhdysvaltain kasvava läsnäolo on hyvin vaarallista, ja uhkaa kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta. Siihen on vastattava, sanoi Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarif Iranin valtiollisen uutistoimiston Irnan mukaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi perjantaina lähettävänsä noin 1 500 sotilasta lisää Lähi-itään. Hän perusteli päätöstä Iranin aiheuttamalla uhalla.

Yhdysvaltain puolustusministeriö tarkensi, että alueelle lähetetään 900 uutta sotilasta ja että alueella jo olevien 600 sotilaan komennusta pidennetään.

Pari viikkoa sitten Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä maihinnousualuksen ja ohjuspatteriston Lähi-itään. Jo aiemmin Yhdysvallat on lähettänyt Persianlahdelle lentotukialuksen ja useita B-52-pommikoneita.

Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarif.

Iranin ulkoministeri Muhammed Javad Zarif.Stanislav Krasilnikov / AOP

Yhdysvaltojen mukaan joukkojen ja kaluston lähettäminen Persianlahdelle on tarpeen, koska alueella on ollut toistuvia hyökkäyksiä, joista Iran on vastuussa.

Tällaisia hyökkäyksiä ovat olleet raketti-isku Baghdadiin, neljää säiliöalusta vastaan tehty sabotaasi-isku Persianlahden Hormuzinsalmessa sekä Saudi-Arabian öljyputkeen kohdistunut, Jemenin kapinallisten toteuttama lennokki-isku.

Iran on kiistänyt, että sillä olisi ollut osuutta iskuihin.

– Amerikkalaisten tarkoituksena on oikeuttaa vihamielinen politiikkansa ja luoda jännitteitä Persianlahdelle, Zarif kuittasi.

Lue myös:

Trump julistaa kansallisen hätätilan voidakseen jatkaa asekauppaa Saudi-Arabiaan

Lähteet: AFP, Reuters, STT

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO