Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Irwin sanoi ystävälleen saunassa kohtalokkaan ennustuksen – uutuuskirjassa kumotaan kuoleman ympärillä pyörinyt epäily: ”Ei sitä olisi mikään enää estänyt”

Uutuuskirjassa palataan 47-vuotiaana kuolleen Irwinin viimeisiin hetkiin. Paikalla olleen kitaristin mukaan kuolema oli väistämätön.

Railakasta elämää viettänyt renttuidoli Antti Hammarberg kuoli 30 vuotta sitten.

– Saunoimme joulukuussa 1990. Muistan, miten Irwin nosti ne silmälaseissaan kiinni olevat aurinkolasiosat ylös, katsoi suoraan minuun ja sanoi, että ”Johnny, me ei sitten enää saunota”. Minä sanoin siihen jotakuinkin, että ”älä nyt höpise”. Kun seuraavan tammikuun 15. päivä ajelin aikaisin aamulla radiotöihin Tampereelle, luin Aamulehden kakkospainoksesta, että Irwin on kuollut. Se oli pitkä ja raskas päivä, muistelee Irwinin saunakaveri, ystävä ja musiikkitoimittaja Johnny-Kai Forssell tuoreessa kirjassa.

Antti Hammarbergin eli Irwinin kuolemaan palataan torstaina julkaistussa Kimmo Miettisen kirjassa Irwin – Kansan taiteilija (Karisto). Kuten kirja kuvaa, Irwin kuoli 47-vuotiaana 14.1.1991 ”jossain Vaalimaan ja Haminan välisellä taipaleella” matkalla Viipurista Suomeen. Hänen kuuluisat viimeiset sanansa olivat: ”Paina kaasua, Illikainen, happi loppuu.”

Joulukuussa ennen kuolemaansa lrwinin kunto oli pettänyt ja hän joutui sairaalan, koska ruoka ei maistunut ja paino putosi 10-15 kiloa.

Ilta-Sanomien haastattelussa helmikuussa 1991 Riitta-vaimo kuitenkin kuvasi miehen olleen kotoa lähtiessään ”terve kuin pukki”. Tuolloin kerrottiin, että kuolema oli täydellinen yllätys, sillä mies oli ollut viimeisen sairaalamatkansa jälkeen juomatta ja puuhaillut energisenä muun muassa lauluja mäkikotka Eddie EdwardsiIIe. Hän harrasti myös avantouintia.

Irwin vuonna 1980.

Riitta Hammarberg vakuutti, ettei ”alkoholilla ollut mitään tekemistä Antin poismenon kanssa”.

Irwinin viimeinen keikka oli 11.1.1991 Joroisilla Joronjälki-hotellissa, jossa ”oli tupa täynnä ja hyvä meno”. Sen jälkeen Viipurissa oli tarkoitus vetää harjannostajaiskeikka ja samalla reissulla ostaa mökkitontit laulajalle ja hänen managerilleen Tapio Honkaselle. Irwinillä oli mukanaan 40 000 markkaa käteistä rahaa.

Kitaristi Pekka ”Devil” Virtanen kuvailee kirjassa viimeistä keikkaa ”aika normaaliksi”

– Mulle ei jäänyt siitä mitään sen kummemmin mieleen, eli se oli varmaan normaali, hyvin mennyt keikka. Siellä Irwinillä rupesi särkemään korvaa. Se liittyy usein huonoon verenkiertoon, ja sydänoireet saattavat säteillä korvasärkynä, Virtanen sanoo.

Irwin vietiin terveysasemalle, jossa hän sai Virtasen mukaan ”normaalin Buranan” ja matka jatkui Viipuriin.

Viipurilaisessa Družba-hotellissa yöpyessään Irwin tuli huonovointiseksi, ja muut mukana olijat – Honkanen, kitaristi Virtanen, Olli Nieminen ja Urpo Illikainen – katsoivat parhaaksi kiikuttaa Irwin hoitoon Suomen puolelle.

– Jäätiin Viipurissa hotelliin, siellä meni päivä, kaksi. Sinä aikana Irwin poistui hotellihuoneesta vain kerran, lopun aikaa se teki siellä kuolemaa, Virtanen kuvaa.

Uutuuskirjassa kumotaan väite siitä, että viivästynyt hoitoon pääsy olisi aiheuttanut Irwinin kuoleman.

Vuosien varrella on esitetty epäilyjä, että Irwinin hoitoon pääsy viivästyi turhaan. Manageri Tapio Honkanen kertoi helmikuussa 1991 Ilta-Sanomien haastattelussa, miten seurue juuttui kahdeksi tunniksi Neuvostoliiton tulliin.

– Irviniä vaadittiin tulemaan itse ulos autosta näyttämään passinsa ja viisuminsa. Tämä oli jo kuitenkin niin huonossa kunnossa, ettei kyennyt nousemaan autosta. Siellä rajalla ei kuitenkaan kannata paljon ruveta huutamaan. Minä vein niille paperit ja sanoin, että mies on vakavasti sairas. Nyt on käynyt mielessä, että Antti saattaisi olla hengissä, ellei tulli olisi pidätellyt meitä niin kauan, Honkanen kuvaili.

Kirjassa kitaristi Nieminen kuitenkin kumoaa ajatuksen.

– Mun mielestä voi sanoa, että kyllä kuolema olisi tullut joka tapauksessa, ei sitä olisi mikään enää estänyt. Siltä petti sisuskalut, tuli sisäinen verenvuoto, turha siinä tilanteessa on mitään venäläisiä rajaviranomaisia syytellä, Nieminen sanoo.

Irwin haudattiin Hämeenkyrön Mäntyrinteen hautausmaalle.

Kun saattue pääsi perille Haminan terveyskeskukseen, oli jo myöhäistä.

– Kun pysähdyttiin Haminan terveyskeskuksen pihaan, avasin Chevy Vanin sivuoven ja otin Irwinistä kiinni vähän niinku tukeakseni – ja heti huomasin, että tämähän on ihan hengetön mies, Virtanen sanoo.

Sydämen käynnistys ei enää onnistunut ja lopulta kuolinsyyksi selvisi sydämen sepelvaltimoiden alkava kovettumistauti ja suonitulppa. Verestä ei löytynyt merkkiäkään alkoholista tai huumeista.