Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kiistää painostaneensa ketään Isis-lapsiasiassa. Jenni Gästgivar

Ilta - Sanomien mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto ( vihr ) yritti painostaa ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al - Holin pakolaisleirin suomalaislapset Suomeen .

Suunnitelma kulki IS : n mukaan ulkoministeriössä nimellä Operaatio Korpi, ja sen tarkoituksena oli kotiuttaa al - Holin pakolaisleirillä olevat lapset Suomeen ilman äitejään .

Maanantaina ulkoministeriöstä ei suostuttu Korpi - operaatiota kommentoimaan . Ministeriön viestinnästä todettiin vain, että al - Holin pakolaisleirissä olevien äitien ja lasten asioiden suhteen ei ole viime viikkoina tapahtunut mitään muutoksia .

Lasten kohtalo

Suomessa on jo kuukausien ajan pohdittu, mitä Isisin kalifaatissa asuneille Suomen kansalaisille pitäisi tehdä . Suomalaisia naisia on al - Holin leirillä yksitoista, lisäksi leirillä on myös 33 lasta, joista osa on syntynyt Syyriassa . Rinteen ( sd ) hallitus ei ole toistaiseksi edistynyt asiassa, eikä ole esimerkiksi hakenut lapsia leiriltä, toisin kuin jotkut muut EU - maat ovat tehneet .

IS : n tietojen mukaan ulkoministeri Haavisto yritti tiettävästi taivutella konsulipäällikkö Tuomisen kotiuttamaan lapset Suomeen niin sanotulla konsulikyydillä, ja tekemään tämän päätöksen omissa nimissään . Tuominen ei yksittäisenä virkamiehenä kuitenkaan suostunut operaatioon, joka rikkoisi lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia .

Haavisto syrjäytti Tuomisen kolme viikkoa sitten konsulipäällikön paikalta . IS : n tietojen mukaan yksi syy syrjäyttämiselle oli se, ettei Tuominen suostunut toteuttamaan Korpi - operaatiota, mikä närkästytti Haaviston .

Iltalehden tietojen mukaan ulkoministeri Haavistoa on pitkin syksyä arvosteltu ministeriössä muun muassa käskyttämisestä, kovan työtahdin aiheuttamista paineista ja äkkipikaisuudesta .

IS : lle Haavisto kielsi painostaneensa ketään . Ulkoministeri ei myöskään halunnut kommentoida yksityiskohtia, jotka liittyivät konsulipäällikkö Tuomisen syrjäyttämiseen, tai al - Holin leirin kotiuttamiskysymyksiin .

Iltalehti tavoitti Haaviston erityisavustaja Jeri Aallon maanantaiaamuna . Avustajan mukaan ulkoministeri Haavistolla ei ole toistaiseksi asiaan lisää kommentoitavaa .