Finland

Isot työmarkkinajärjestöt vaativat työterveyshuoltoa mukaan koronarokotuksiin – "Mahdollistaisi tehokkaan läpiviemisen"

Järjestöt katsovat, että epidemian hoito ja pian tulevat rokotukset vievät terveydenhoidon resurssit äärirajoille.

Sairaanhoitaja ottaa koronavirusnäytettä.

Järjestöt muistuttavat, että koronavirustilanteen ja koronapotilaiden hoito tulee viemään terveydenhuollon resursseja myös rokotusten alkamisen jälkeen. Kuvituskuva. Sami Takkinen / Yle

Keskeiset työmarkkinakeskusjärjestöt ovat julkaisseet laajan vetoomuksen, jossa ne vaativat työterveyspalveluiden hyödyntämistä koronavirusrokotteen jakelussa aikuisille suomalaisille.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ja Työterveyslaitos toteavat vetoomuksessaan, että nykyinen epidemian hoito ja pian tulevat rokotukset vievät Suomen terveydenhoiton resurssit äärirajoille.

Siksi työterveyshuolto olisi vetoomuksen mukaan otettava mukaan rokotusten suunnitteluun ja toteutukseen.

– Juuri työterveyshuollon yksiköt ovat se resurssi, joka mahdollistaisi massarokotusten tehokkaan läpiviemisen yli 18-vuotiaitten kansanosassa, arvioi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

– Ihmisten rokottaminen on hoidettava mahdollisimman nopeasti, turvallisesti ja tehokkaasti. Se on terveyden, talouden ja työpaikkojen etu, kommentoi puolestaan SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Vetoomuksessa ovat mukana myös STTK, Akava, KT Kuntatyönantajat ja Työterveyslaitos.

– Työpaikat ja työterveyshuollot ovat tehneet paljon työtä koronan taltuttamiseksi, mutta nyt tilanne on valtakunnallisesti vaikeutumassa, toteaa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.

Rokote vain yksi osa yhtälöä

Vetoomuksessa painotetaankin, että kaikki voimavarat on saatava käyttöön, ja työterveyshuoltojen on siksi riittävän ajoissa osallistuttava rokotusten valmisteluun.

– Julkisuudessa on pohdittu eniten sitä, kuinka eri rokotevalmisteita saataisiin riittävän suurina määrinä eri kansalaisryhmille. Rokote on kuitenkin vain yksi osa haastavaa yhtälöä. Lisäksi on ratkaistava terveydenhuollon henkilöstön, rokotteiden kylmäsäilytystilojen, suojavarusteiden, rokotustilojen ja oheistarvikkeiden riittävyys, tahojen vetoomuksessa perustellaan.

Myös koronatilanteen hoito vie terveydenhuollon aikaa vielä rokotusten käynnistymisen jälkeen.

Maailmalla koronarokotukset voivat edetä lähiviikkoina. Pfizer ja BioNTech ovat hakeneet käyttölupaa koronarokotteelle. Britannialainen lääkevalmistaja AstraZeneca taas kertoi torstaina, että yhtiön koronavirusrokote vaatii vielä lisätutkimuksia.

Ensimmäiset koronavirusta vastaan kehitetyt rokotteet saattavat saada viranomaishyväksynnän EU-alueella jo ennen joulua, kertoi Euroopan lääkeviraston johtaja Emer Cooke irlantilaismedialle keskiviikkona, kertoi STT.

Cooken mukaan koronarokotteiden käsittelyn nopeutusta ei ole tehty turvallisuuden kustannuksella, sillä markkinoille tulevien rokotteiden on läpäistävä kaikki tavalliset turvallisuusvaatimukset. Hän arvioi, että useampi rokote voi saada hyväksynnän jouluun mennessä.

Yle on kerännyt tähän juttuun monia kysymyksiä ja asiantuntijoiden vastauksia rokotteesta.

Aiempia uutisia aiheesta

AstraZenecan rokotetestit antoivat "vain" 70-prosenttisen suojan – THL:n Nohynek on eri mieltä: hirveän hyviä tuloksia, influenssarokotteet eivät yllä samaan

Koronaviruksen vasta-ainetestien suosio on hiipunut – "Ei kannata mennä vain yleisestä uteliaisuudesta"

Rokotusasiantuntijaryhmä: koronarokote ensin ikääntyneille, heitä hoitaville sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville

Jo toinen koronarokote todettiin tehokkaaksi – Ylen haastattelema koehenkilö testasi omalla kropallaan rokotteen "yliannostusta"

Football news:

Barcelona will not let go in January. The goalkeeper is Interesting to Arsenal
At the beginning of the Atalanta more goals than matches in the start. We explain how he and Gasperini get used to each other
Ex - Liverpool defender Flanagan is close to a move to Poland's Jagiellonia
Rodgers on 2-0 with Southampton: Should have scored more. Leicester are 2nd in the Premier League
Real Madrid may call up Castilla's top scorer Hugo Duro due to Jovic's departure
Covid at Ruiz's. The midfielder will not play for Napoli against Juve in the Italian Super Cup
Lampard on Hudson-Odoi: Callum is in great shape and will definitely get playing time