Finland

Itsenäisyyspäivä | Uudenlaisten Linnan juhlien budjetti laski alle kolmasosaan viime vuodesta – säästöjä työntekijöistä, ruoka- ja juomatarjoiluista ja kutsujen lähettämisestä

Uudenlaisten Linnan juhlien budjetti laski alle kolmasosaan viime vuodesta – säästöjä työntekijöistä, ruoka- ja juomatarjoiluista ja kutsujen lähettämisestä

Tämän vuoden budjetista suurin osuus käytetään illan esityksiin, tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan.

Itsenäisyyspäivän juhlijoita Presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa viime vuonna.­

Tänä vuonna perinteinen itsenäisyyspäivän kutsuvierastilaisuus Presidentinlinnassa korvataan uudenlaisella televisioitavalla juhlaohjelmalla. Pandemian vuoksi tehty muutos aiheuttaa tasavallan presidentin kanslialle mittavat rahalliset säästöt.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan HS:lle, että tämänhetkinen arvio itsenäisyyspäivän kustannuksista heidän osaltaan on noin 70 000 euroa.

Aiempina vuosina kustannukset ovat olleet moninkertaiset. Esimerkiksi viime vuonna juhliin kului 252 000 euroa ja sitä edellisenä vuonna 218 000 euroa.

Tämän vuoden budjetista suurin osuus käytetään illan esityksiin, kansliasta kerrotaan.

Juhlan ohjelmassa on luvassa esimerkiksi Seelan Sellan ja Esko Salmisen tähdittämä teatteriesitys, monipuolisia musiikkiesityksiä ja Suomen kansallisbaletin toteuttama ensivalssi. Yleisradio lähettää ohjelman suorana Presidentinlinnasta.

”Suurimmat säästöt verrattuna aikaisempiin vuosiin syntyvät tilapäishenkilöstön palkkauksesta, ruoka- ja juomatarjoiluista, juhlaan liittyvistä teknisistä järjestelyistä sekä kutsujen lähettämisestä”, tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan.

Aiempina vuosina juhlissa on ollut kanslian omaa henkilökuntaa ja tilapäishenkilöstöä ollut noin 400 henkilöä.

Nyt valmisteluihin ja järjestelyihin osallistuu noin 60 kanslian työntekijää. Tasavallan presidentin kansliasta kuitenkin kerrotaan, että lähetys ja sen valmistelut toteutetaan turvallisesti niin, että samassa tilassa on korkeintaan kymmenen henkilöä kerrallaan.

Esitysten lisäksi juhlaohjelmaan on kerrottu kuuluvan muun muassa erilaisia ”välähdyksiä”, joissa vieraillaan eri puolilla maata.

Ylen mukaan kotikatsojat voivat osallistua lähetykseen lähettämällä kuvia ja terveisiä. Katsojat voivat myös lähettää presidenttiparille kysymyksiä.

Ohjelma esitetään Ylellä itsenäisyyspäivän iltana eli tulevana sunnuntaina 6. joulukuuta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi itsenäisyyspäivän ohjelmasta Presidentinlinnassa marraskuussa.­

Football news:

Vazquez does not want to renew his contract with Real Madrid. He does not get a salary increase and believes that he is not appreciated
Goalkeeper Elche Badia: Messi is the best player in the world
Villas-Boas pro 1:3 with Monaco: What did VAR do today? Have you had coffee?
Ole Gunnar Solskjaer: Liverpool are a few points behind Manchester United in the Premier League, but they are still the top team
Zlatan about 0:3 with Atalanta: Ilicic could have scored even more. He had a lot of space
Andrea Pirlo: One trophy doesn't change anything. I want to win more
Setien can lead China's Dalian. Benitez left the club yesterday