Tänä vuonna Suomessakin voi odottaa joulua kalenterimaisen satukirjan kanssa. Kirjailija Kirsti Manninen ja kuvittaja Ninka Reittu yhdistivät voimansa ensimmäisen joulukalenterikirjan luomiseksi.

Kirsti Manninen, mikä oikeastaan on adventsbok?

Ruotsissa adventsbokeja on ilmestynyt joulun alla jo vuosia. Kyseessä on jouluaiheinen satukirja, jossa on 24 lukua ikään kuin joulukalenterin tavoin.

Miten ajatus tällaisen toteuttamiseen suomeksi syntyi?

Ajatus ensimmäisestä suomalaisesta joulukalenterikirjasta tuli minulle kustantajaltani Otavalta. Lähdimme kuvittaja Ninka Reitun kanssa toteuttamaan ideaa melko nopealla aikataululla.

Kertoisitko tarinasta ja sen luomisesta. Miksi tarinassa seikkailee pandoja?

Suurena apuna kirjan kirjoittamisessa ovat toimineet lapsenlapset, joita minulla on monta. Heidän kanssaan mietimme, mitkä eläimet olisivat pääosan esittäjiä, ja tuolloin Ähtärin pandat olivat erityisessä suosiossa. Pandat tulivat tätä kautta valituksi eläinhahmoiksi, ja ne saivat nimet Bai ja Hei. Ne tarvitsevat apua, ja ovat kuulleet suomalaisesta valkopartaisesta miehestä, joka voisi auttaa. Ensin pitää kuitenkin selvittää, kuka tuo mies on.

Miten kirjassa tutustutaan suomalaiseen jouluun?

Ulkomailta tulevat pandat saavat osallistua jouluvalmisteluihin ja tutustua suomalaisiin jouluperinteisiin. Pidin tärkeänä, että kirja opettaa lapsille suomalaisista vanhemmista ja ehkä hieman tuntemattomistakin jouluperinteistä.

Millaista oli kirjoittaa tällainen kirja verrattuna muihin töihisi?

Oikeastaan siinä ei ollut eroa, tarina pitää kirjoittaa siten, että kunkin luvun loppuun jää jännite, jotta seuraavan luvun aloittaminen on kiinnostavaa.

Minkä ikäisille kirja sopii?

Kohderyhmäksi voi ajatella sekä jo lukutaitoiset lapset, että lapset joille luetaan. Mielestäni yhteiset lukuhetket, erityisesti joulua odottaessa luovat joulun tunnelmaa.

Pandat laskeutuvat Majakkasaarelle Suomenlahdella, onko se jokin oikea paikka?

Ei varsinaisesti, mutta kirjassa kyllä kuljetaan läpi Suomen. Tämäkin on tehty opettavaisesta näkökulmasta, jotta Suomi tulee lapsille tutuksi myös maantieteellisesti. Pandat saavat matkareitillään apua muun muassa majakka-, kirpputori- ja siivoustontulta. Eri tonttuja keksimme yhdessä lastenlasten kanssa.

Mikä on kirjan kirjoittamisen tuskaisin hetki?

Kyllä se taitaa olla oikolukuvaihe, joka on kuitenkin äärimmäisen tärkeä. Minulla on itselläni lukihäiriö, minkä vuoksi teen välillä kirjoitusvirheitä, joten se on erityisen tärkeä vaihe minulle.