Finland

Joulun lapset, 3/24 | Íngrid Betancourt oli tuntematon politiikko, kunnes sissit sieppasivat hänet viidakkoon

Íngrid Betancourt oli tuntematon politiikko, kunnes sissit sieppasivat hänet viidakkoon

Ulkomaantoimituksen joulukalenteri esittelee Jeesuksen syntymäpäivätovereita.

Kolumbialainen poliitikko Íngrid Betancourt kuvattuna vuonna 2001 ennen sieppaustaan.­

Kaunis äiti, rikas isä, opinnot parhaissa yksityiskouluissa. Íngrid Betancourtille (s. 25. 12. 1961) jaettiin jo lapsena melkoinen voittajan käsi – kunnes Farc-sissit puuttuivat peliin.

Nuori Betancourt eteni Kolumbian poliittisissa piireissä nopeasti. Suhteilla, huhuttiin. Äiti Yolanda Pulecio oli noussut kongressiin voitettuaan aiemmin Miss Kolumbia -tittelin. Isä Gabriel Betancourt oli entinen opetusministeri ja diplomaatti.

42-vuotiaana Íngrid Betancourt oli jo ehdokkaana presidentinvaaleissa. Voiton mahdollisuudet olivat tosin mitättömät, koska hänen edustamansa vihreä puolue oli nuori ja pieni.

Betancourt olisi kenties jäänyt kansainvälisesti tuntemattomaksi, elleivät sissit olisi siepanneet presidenttiehdokasta vuonna 2002. Huomiota ulkomailla lisäsi, että hän oli myös Ranskan kansalainen aiemman avioliittonsa kautta.

Tarina on kerrottu kirjoissa ja lehtien sivuilla satoja kertoja: Betancourt oli matkalla kampanjoimaan keskelle aluetta, jonka armeija oli julistanut vapauttaneensa Farc-sissien käsistä. Farc oli alunperin vasemmistolaista vallankumousta ajava aseellinen liike, jonka Kolumbia, EU ja Yhdysvallat luokittelivat terroristijärjestöksi.

Sissit piirittivät presidenttiehdokkaan autosaattueen ja raahasivat hänet avustajineen panttivangiksi syvälle viidakkoon. Seurasi yli kuuden vuoden draama, jonka aikana vankeja pahoinpideltiin ja pidettiin viidakon armoilla telttojen nurkissa. Betancourt oli kuolla hepatiittiin, ja hänen hampaansa mätänivät.

Kolumbian armeija vapautti Betancourtin ja 14 muuta panttivankia vuonna 2008. Pelastettuja kohdeltiin kuin sankareita, ja Betancourtille myönnettiin Ranskan Kunnialegioonan korkein kunniamerkki.

Sittemmin esiin on tullut myös vähemmän mairittelevia yksityiskohtia. Betancourt oli kaikesta päätellen varsin epäsuosittu muiden vankien keskuudessa. Heidän mukaansa Betancourt niskuroi, maanitteli itselleen erityiskohtelua vedoten asemaansa ja aiheutti muille hankaluuksia yrittämällä monta kertaa karata.

Betancourt on korostanut, kuinka määrittelemättömän pituinen vankeus ja epätoivo muuttivat kaikkia, myös häntä itseään.

Ehkä yllättäen Betancourt kannatti rauhansopimusta Farcin kanssa myös vapautumisensa jälkeen. Kun sopimus syntyi vuonna 2016, sissijoukosta tuli poliittinen puolue. Tänä syksynä Farc neuvotteli Betancourtin kanssa ja pyysi ensi kertaa anteeksi sieppauksiaan.

Sara Vainio

2/24: Justin Trudeauta fanitettiin kuin Obamaa, mutta sädekehä himmeni

Kanadan pääministeri Justin Trudeau puhui koronavirustilanteesta marraskuun alussa Ottawassa.­

Muistatteko Kim Campbellin, Jean Chrétienin, Paul Martinin ja Stephen Harperin?

Yllättävää, jos muistatte. Kanadan pääministerit ovat usein olleet värittömiä poliitikkoja, joiden nimet jäävät huonosti mieleen.

Nykyisen pääministerin Justin Trudeaun (s. 25. 12. 1971) tietää moni nuorempikin uutistenkuluttaja. Hän on harvoja valtionjohtajia, joihin kohdistuu samankaltaista fanittamista kuin Yhdysvaltain entiseen presidenttiin Barack Obamaan.

Kiiltokuvahahmolta näyttävä Trudeau tuli politiikkaan verraten nuorena ja värikkäällä taustalla: amatöörinyrkkeilijä, entinen yökerhon portsari, entinen opettaja, entisen pääministerin poika.

Vuonna 2015 pääministeriksi noussut Trudeau johtaa maansa liberaalipuoluetta. Hänen valtakaudellaan Kanada on laillistanut kannabiksen viihdekäytön, asettanut veron kasvihuonekaasujen päästöille ja kieltänyt rynnäkkökiväärien kaltaiset aseet.

Liberaalit lakihankkeet yhdistettynä Trudeaun nuorekkuuteen ovat tarjonneet voimakasta kontrastia naapurimaa Yhdysvalloille ja sitä johtavalle Donald Trumpille.

Mutta kukapa olisi profeetta omalla maallaan? Tällä hetkellä vain noin puolet kanadalaisista hyväksyy Trudeaun toimet maansa johtajana, toinen puoli ei.

Viime vuoden vaaleissa Trudeaun puolue pysyi suurimpana mutta hävisi enemmistöasemansa. Syynä huonolle vaalimenestykselle olivat Trudeaun skandaalit, kuten syytökset oikeusministerin painostamisesta rakennusyhtiön korruptio-oikeudenkäynnin yhteydessä. Hänen todettiin toimineen sopimattomasti asiassa.

Trudeaun edistyksellinen maine kärsi lisäkolauksia, kun hänestä kaivettiin viime vuonna esiin vanhoja valokuvia ja videoita, joissa hänellä oli kasvoillaan rasistisena pidetty musta naamiaismaalaus. Trudeau muistuttaa kuvissa joulun ajan tiernapojista tuttua ”murjaanien kuningasta”.

Trudeau pyysi anteeksi, että hän ei nuorempana ymmärtänyt naamiaismeikkiään rasistiseksi.

Viime vuonna suomalainen Tiernasäätiö muuten linjasi, että nimityksestä ”murjaanien kuningas” olisi järkevää luopua ja naamat syytä jättää mustaamatta.

Pekka Mykkänen

1/24: Helena Rubinstein arkipäiväisti meikkaamisen, ja se teki hänestä tavattoman rikkaan

Helena Rubinstein vaatimattomaksi kuvaillun aterian jälkeen Manhattanin-asuntonsa ruokasalissa vuonna 1964.­

Maailma voisi olla toisenlainen, jos parikymppinen puolanjuutalainen Chaja Rubinstein (25. 12. 1872–1. 4. 1965) olisi suostunut vanhempiensa järjestämään avioliittoon varakkaan leskimiehen kanssa.

Hän pakeni avioliittoa enonsa luo Australiaan laukussaan purkkeja mantelista ja yrteistä valmistettua kasvovoidetta, jota hänen äitinsä oli aina sivellyt tytärtensä kasvoihin.

Hän otti nimekseen Helena Rubinstein. Hän arkipäiväisti ajatuksen, että kaikki naiset voivat ilmaista itseään meikkaamalla – eivät vain näyttelijät ja prostituoidut. Hän opetti myös suffragetit eli äänioikeusaktivistit käyttämään huulipunaa.

Naisten asema ja mahdollisuudet olivat 1900-luvun alussa toista kuin nyt. Rubinsteinin mielestä kauneus kasvatti naisten vaikutusvaltaa. ”Ei ole rumia naisia, on vain laiskoja naisia”, hänen kerrotaan usein sanoneen.

Helena Rubinstein oli kauppiasperheen tytär, vanhin kahdeksasta siskoksesta. 15-vuotiaana hän osallistui ensimmäiseen liikeneuvotteluunsa isänsä sijasta. Australiassa hän ryhtyi kehittämään kasvovoidetta lampaanvillasta saatavasta lanoliinista.

Hän oli opiskellut pari vuotta lääketiedettä, mutta sairaaloiden kurjuus ei ollut häntä varten. Kansainvälisen kosmetiikkajätin johtajana hän esiintyi mielellään valkoisessa takissa ja toi pseudotieteelliset markkinointikikat kosmetiikkaan.

Hän oli kova liikenainen. Rubinsteinin bisnes kesti suuren pörssiromahduksen ja maailmansodat.

Hän ei halunnut paljastaa todellista ikäänsä. Pablo Picasson kerrotaan kysyneen Rubinsteinilta, kuinka vanha tämä oli. ”Vanhempi kuin sinä”, Rubinstein tyytyi vastaamaan – ikäeroa oli yhdeksän vuotta.

Rubinstein saattoi mököttää hävittyään bridgessä pienenkin panoksen. Lounaansa hän toi kotoa töihin ruskeassa paperipussissa. Hänen lukuisissa kodeissaan oli silti ylellisiä, eri aikakausia edustavia sisustuksia. Hänen taidekokoelmansa ja jalokivikokoelmansa olivat merkittävät.

Helena Rubinstein kuoli New Yorkissa 93-vuotiaana, ja hänellä oli kuollessaan sadan miljoonan dollarin omaisuus, mikä tarkoittaa nykyrahassa lähes 700:aa miljoonaa euroa. Viimeisiin aikoihinsa asti hän johti yritystään johtaen kokouksia sängystäkin käsin. Kuolemaansa edeltävällä viikolla hän kävi katsomassa uusimman Bond-elokuvan, Goldfingerin.

Hanna Mahlamäki

Football news:

Brandt was not close to joining Arsenal. Borussia will not let him go in the winter
Pogba to discuss contract extension with Manchester United: I'm going to talk to the club. I want to win
Manchester United defender Tuanzebe was subjected to racist abuse after the defeat to Sheffield United
Barca's acting president refuses to buy the player
Atletico defender Perez could move to Cadiz. He's on loan in Granada
Rio Ferdinand: Manchester United were gloomy and at times lifeless against Sheffield Wednesday. Instability is not something that wins the Premier League
The rotor is signed goalkeeper Khabarovsk SKA Obukhov. He has 7 games to zero in the season of the FNL