Finland

Junkkari | Li Andersson yllättyi, kun Sdp ohitti vasemmistoliiton Kemissä – ja kuntavaaleissa nähtiin muitakin historiallisia vallankeikauksia

Kemin demareiden ehdokkaat Jukka Ikäläinen (vas.), Pirita Hyötylä, Sari Auvinen ja Pekka Tiitinen kuvattiin ennen kuntavaaleja.

Viime sunnuntaina, kuntavaalien tulosiltana, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson yllättyi.

”Ai”, Andersson vastasi, kun pyysin häneltä kommenttia siihen, että Sdp näyttää nousevan Kemissä vasemmistoliiton ohi valtuuston suurimmaksi puolueeksi.

Kyseessä on valtava muutos, sillä vasemmistoliitto (ja sen edeltäjä Skdl) on ollut Kemin suurin puolue kaikissa kuntavaaleissa sotien jälkeen. Nyt se olisi menettämässä asemansa.

Anderssonin ilmeestä näki, että asia oli hänelle yllätys. Ja samalla hän selvästi tiedosti sen historiallisuuden. Mutta mitäpä muuta asiaan voi siinä tilanteessa sanoa kuin ”ai”.

Ja yllätys Kemin tulos taisi olla monelle muullekin.

Tein kesäkuun alussa HS:n sunnuntaisivuille ison jutun kolmen kaupungin kuntavaaliasetelmista. Kyselin ennen reissua puoluesihteereiltä ja muilta politiikan tietäjiltä, missä kunnissa oli heidän mielestään kiinnostava tilanne. Niinpä juttuun valikoituivat Kemi, Kokkola ja Alajärvi.

Moni piti etukäteen hyvinkin varmana, että Kemissä Sdp ohittaa vasemmistoliiton. Mutta paikan päällä Kemissä arviot olivat varovaisempia.

Jututin Kemissä demareiden keskeisiä vaikuttajia. He kaikki pitivät Sdp:n nousua suurimmaksi puolueeksi mahdollisena mutta epätodennäköisenä.

Mutta niin siinä silti kävi. Vasemmistoliitto menetti kolme paikkaa ja sai 12 valtuutettua. Sdp sai yhden lisää ja nousi 13 valtuutettuun.

Onkin pakko kysyä näin jälkikäteen Kemin demareilta, vedättivätkö he silloin haastattelussa etelän ihmistä.

”Kyllä me ykköseksi tietysti koko ajan pyrimme. Mutta oli sen toteutuminen silti pieni yllätys”, kertoo Pekka Tiitinen puhelimessa. Hän sai 230 ääntä ja oli demareiden listan ääniharava.

Kemin äänikuningas oli kuitenkin Paavo Väyrynen (kesk), joka sai peräti 566 ääntä.

”Erittäin hyvä kampanja”, Väyrynen selittää vaatimattomaan tyyliinsä Kemin mittapuulla jättimäistä äänimääräänsä. Hän kirjoitti nelisivuisen vaalilehden, jota jaettiin paikallislehden välissä.

Väyrysen ykkösteema oli Kemin tyhjillään olevan työväentalon pelastaminen. Onhan Kemi punainen kaupunki.

Ennakkoon keskustalle povattiin Kemissä vaalitappiota, sillä moni istuva valtuutettu ei ollut tällä kertaa ehdolla. Väyrysen ansiosta keskusta kuitenkin säilytti paikkamääränsä ennallaan seitsemässä.

Keskusta sai myös koko maan tasolla jonkinlaisen torjuntavoiton. Vaikka tulos oli historiallisen huono, se oli silti selvästi kannatuskyselyitä parempi.

Väyrysen mukaan keskustalaisille on henkisesti iso juttu, että puolue säilyi perussuomalaisia suurempana. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin ryhtyy moittimaan keskustan yleisesti ottaen surkeaa kannatustilannetta.

”Syynä on väärä politiikka”, Väyrynen sanoo.

Pitäisikö keskustan lähteä Sanna Marinin (sd) hallituksesta?

”Tuo on väärä kysymys”, Väyrynen vastaa.

Hänen mukaansa keskustan kannalta oikea kysymys on, millä ehdoilla puolue suostuu jatkamaan nykyisessä hallituksessa.

Väyrysen mielestä keskustan pitäisi esittää lista ehdottomia vaatimuksia hallituksessa pysymisen ehdoksi. Niiden myötä hallituksen linja muuttuisi.

Kokkolan kuntavaalien suuri kysymys oli Mauri Peltokangas.

Peltokangas on perussuomalaisten ronskipuheinen kansanedustaja, joka toimii äärioikeistolaisen Suomen Sisu -järjestön Keski-Pohjanmaan piiripäällikkönä.

Peltokangas on ollut aiemmin ehdolla Kaustisella, mutta näissä vaaleissa hän siirtyi Kokkolaan.

Hänen odotettiin keräävän Kokkolassa paljon ääniä. Ja niin hän myös teki.

Peltokangas sai kuntavaaleissa peräti 1 083 ääntä, mikä on lähes yhtä paljon kuin Jutta Urpilaisen äänimäärä vuoden 2017 kuntavaaleissa. Urpilainen on nykyään EU-komissaari, eikä hän ollut tällä kertaa kuntavaaleissa ehdolla.

Perussuomalaiset sai Peltokankaan peesissä neljä lisäpaikkaa ja oli kolmanneksi suurin puolue keskustan ja Sdp:n jälkeen.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus (sd) arvioi etukäteen demareiden kannalta Kokkolassa ratkaisevaksi sen, miten he säilyttävät asemansa Peltokankaan puristuksessa Koivuhaan alueella. 1970-luvulla rakennettu Koivuhaka on Keski-Pohjanmaan ainoa lähiö.

No, katsotaan tulospalvelusta.

Peltokangas keräsi lähiössä selvästi eniten ääniä. Mutta Sdp oli silti Koivuhaan suurin puolue.

Uskonnollisten herätysliikkeiden vaikutus on Kokkolan alueella vahva, ja arvokysymykset näkyivät myös kuntavaaleissa.

Tiina Isotaluksen jälkeen Sdp:n listalla sai eniten ääniä Emilia Teerikangas. Teerikangas on pappi, jota kirkkoherra on jo kahdesti esittänyt nimitettäväksi kappalaisen virkaan.

Vaikka Teerikangas on todettu ansiovertailussa parhaaksi, seurakuntaneuvoston enemmistö on estänyt nimityksen.

Syynä on ilmeisesti se, että Teerikankaan katsotaan suhtautuvan liian hyväksyvästi seksuaalivähemmistöihin. Teerikangas on valittanut sivuuttamisestaan hallinto-oikeuteen.

Teerikankaan kappalaisnimitystä seurakuntaneuvostossa vastustanut Jukka Paananen valittiin Kokkolan valtuustoon kristillisdemokraattien listalta.

Maanlaajuisesti tarkasteltaessa kuntavaaleissa ei tapahtunut mitään aivan tavatonta, sillä puolueiden suuruusjärjestys säilyi samana verrattuna edellisiin kuntavaaleihin. Silti monessa yksittäisessä kunnassa nähtiin isoja vallankeikauksia. Yksi tällainen paikka on Alajärvi Etelä-Pohjanmaalla.

Keskustalla on ollut Alajärven kaupunginvaltuustossa iät ja ajat yli puolet paikoista. Näin ollen se on ottanut itselleen kaikki keskeiset luottamuspaikat ja päättänyt kaikesta.

Näissä kuntavaaleissa keskusta kuitenkin menetti kaksi paikkaa ja samalla yksinkertaisen enemmistönsä.

Uudessa 35-henkisessä valtuustossa keskustalla on 17 paikkaa, kokoomuksella ja perussuomalaisilla seitsemän, kristillisillä kaksi sekä Sdp:llä ja vihreillä molemmilla yksi.

Etenkin vihreiden nousu umpikeskustalaisen kaupungin valtuustoon on historiallista. Vihreiden uusi valtuutettu on Jenni Kuisti, jota jututin silloin muutama viikko sitten. Kuisti veikkaili etukäteen, että hän saattaa mennä läpi. Ääniä tuli kuitenkin jopa enemmän kuin hän uskalsi odottaa.

”Olin ajatellut, että jos kaikki menee hyvin, voin saada jopa 90 ääntä”, Kuisti kertoo puhelimessa. Ääniä tuli lopulta 97, joten ei ihme, että Kuisti kuulostaa iloiselta.

Kuisti arvioi, että vihreiden nousu ensimmäisen kerran Alajärven valtuustoon on iso henkinen muutos paikkakunnalla.

Erityisen kiinnostava tilanne on siksi, että vihreät saattaa päästä valtuustossa vaa’ankieliasemaan.

Tarvitseehan keskusta jatkossa jonkun puolueen tuekseen saadakseen enemmistön. Toisaalta muutkaan puolueet eivät saa enemmistöä, jos kaikki eivät ole mukana. Tiedossa on siis kova vääntö luottamuspaikoista.

Kuisti kertoo, että vihreiden tavoitteena on saada jonkun lautakunnan puheenjohtajuus tai joku muu merkittävä tehtävä.

”Ehkä täällä huomataan, että eivät vihreät niin pelottavia ole.”

Football news:

Lukaku is close to a new return to Chelsea. It looks like Inter will agree to 120 million - he still needs money
Police have arrested 11 people who insulted Rashford, Sancho and Saka after the Euro 2020 final
Luxembourg fund buys 10% of La Liga for 2.7 billion euros. What is the meaning of the transaction?
Lukaku asked Inter to accept Chelsea's offer
Messi has arrived in Catalonia. He is expected to sign a new contract with Barca this week
Man City will buy Grealish for 100 million pounds, the contract is until 2026. The documents are signed
Tuchel on Lukaku at Chelsea: Many players want to join us. I will not discuss other people's players