logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

”Juutalaisviha leviää kuin myrkky” – Ranskan hallitus sanoo haka­ristein Pariisia töhrivien vandalistien soluttautuneen keltaliivien joukkoon

Hakaristien töhriminen ja muistomerkkien tuhoaminen viime viikonvaihteessa Pariisissa sai Ranskan hallituksen lupaamaan torstaina nopeita ja määrätietoisia toimia juutalaisvihan hillitsemiseksi.

Pääministerin lehdistöpäällikkö Benjamin Griveaux arveli Ranskan televisiolle, että vandalismiin syyllistyvät sekä äärivasemmiston että äärioikeiston aktivistit, jotka ovat soluttautuneet niin kutsuttujen keltaliivien joukkoon.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Hallituksen toimia vastustavien keltaliivien mielenosoitukset alkoivat Ranskan kaupungeissa marraskuussa ja ovat jatkuneet siitä lähtien säännöllisesti, vaatimukset ja teemat ovat vaihdelleet.

”Emme puhu mielenosoittajista, jotka kamppailisivat saavuttaakseen tavoitteensa”, Griveaux sanoi. ”Ne, jotka syyllistyvät avoimeen väkivaltaan, antisemitismiin tai rasismiin, on pantava syytteeseen ja heitä on rangaistava ankarasti.”


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Sisäministeri Christophe Castander vieraili maanantaina Pariisin eteläpuolella paikalla, johon murhaajat jättivät 23-vuotiaan ranskanjuutalaisen Ilan Halimin kuolemaan päivien kidutuksen jälkeen 2006. Viikonvaihteen aikana vandaalit hakkasivat paikalle istutetun muistopuun poikki.

”Antisemitismi leviää kuin myrkky”, Castander sanoi paikalle kokoontuneelle yleisölle ja toimittajille. ”Joka ikisen ihmisen uskonnollinen valinta on tässä maassa turvattu ja sen pitää olla turvattu.”

Castanderin julkaisemien tilastojen mukaan juutalaisvastaisia hyökkäyksiä kirjattiin Ranskassa viime vuonna 541 kun luku edellisenä vuonna oli 311.


Mainos (Teksti jatkuu alla)


Pariisissa koettiin viikonvaihteen aikana juutalaisvastaisten töhryjen aalto, raportoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Taiteilija Christian Guémyn suunnittelemia postilaatikoita tuhrittiin hakaristeillä, koska niissä on Auschwitz-Birkenaun keskitysleiriltä selvinneen Simone Veilin kasvokuva. Viime vuonna kuollut Veil toimi muun muassa Ranskan oikeusministerinä ja tunnettiin naisten oikeuksien puolustajana.

Juutalaisvastaiset spreijaukset koristivat viikonvaihteen jälkeen muun muassa juutalaisomisteista leipomoa, ja töhryissä herjattiin myös presidentti Emmanuel Macronia.


Themes
ICO