Finland

Kalastaminen on rauhoittava harrastus – Toiminnanjohtaja: "Mato-ongen tuijottaminen on hypnoottista"

Virvelit, haavit ja lastenkirjat ilahduttavat monen perheen elämää Oulun ensi- ja turvakodissa. Kuvassa vasemmalta lukien Pasi Anttila, Timo Peltovuori ja Vesa Rantanen.

Virvelit, haavit ja lastenkirjat ilahduttavat monen perheen elämää Oulun ensi- ja turvakodissa. Kuvassa vasemmalta lukien Pasi Anttila, Timo Peltovuori ja Vesa Rantanen.

Kuva: Pekka Ohtokangas

Perämeren kalatalousyhteisöjen liiton toiminnanjohtaja Vesa Rantanen ja kalatalousneuvoja Pasi Anttila lastaavat oven pieleen kymmenkunta virveliä, joissa fanaattisten kalamiesten suosimat kelat, mato-onkia, haaveja, uistimia ja lastenkirjoja. Uistimet lahjoitti lautturi Ahti Sipola. Uistimet ovat käytettyjä, eli voidaan varmuudella sanoa niillä saaneen kalaa.

Lahjoituksen taustalla on liiton hallituksen tekemä päätös panostaa nuoriin. Lahjoituksen ensimmäinen erä luovutettiin Oulun ensi- ja turvakodille jouluna 2018, ja nyt lahjoitettiin loput. Rahat lahjoitukseen tulevat liiton 90-vuotisjuhlarahastosta.

– Liiton hallitus päätti tehdä yhteistä hyvää ja satsata lapsiin ja nuoriin. Harrastuksen aloittaminen huonoilla vehkeillä laskee tuhoaa innostuksen helposti, joten panostettiin laatuun, Rantanen sanoo.

Lahjoituksen otti vastaan Oulun ensi- ja turvakodin toiminnanjohtaja Timo Peltovuori. Lahjoituksen ensimmäinen erä meni joululahjaksi Oulun, Raahen, Kokkolan ja Tornion toimintaan. Lahjoituksella on tuettu harrastajien toimintaa ja mieskaveritoiminnassa on lahjoituksen turvin päästy kokeilemaan kalastamista.

– Siellä on saatu ensikosketus kalastamiseen. Kalastaminen on hyvä harrastus, sillä sen ei tarvitse olla kallista ja se on hyvin rauhoittavaa, jos tunteet ja ajatukset mylläävät sisällä. Kalastaminen on terveellinen addiktio, Peltovuori kertoo.

Perämeren kalatalousyhteisöjen liiton fokus on antaa neuvoja kaikkeen kalastamiseen liittyvissä asioissa, joten kalastusharrastuksen ilosanoman levittäminen istuu heidän pirtaansa.

– Jostain ne tulevat ammattikalastajatkin pitää saada, kalatalousneuvoja Pasi Anttila sanoo.

Ammattikalastaminen on raskas ammatti, jonka keski-ikä huitelee 60 ikävuoden hujakoilla. Koronapandemian aikaan kalastus harrastuksena on sentään nostanut suosiotaan.

Fakta

Perämeren kalatalousyhteisöjen liitto ry:n pääfokuksena on neuvonta

Vuonna 1928 perustettu liitto toimii vesialueiden omistajien edunvalvojana. Liiton muodostavat 22 kalastajainseuraa, 22 osakaskuntaa ja yksi osuuskunta. Jäsenyhteisöjen piirissä on yli 11000 henkilöjäsentä.

Liiton toimialue on Perämeren pohjoinen rannikkoalue, Kokkolasta Tornioon ja länsi-itä -suunnassa Hailuodosta Puolangalle.

Fakta

Oulun ensi- ja turvakoti tekee vakauttavaa työtä

Yhdistyksellä on vajaa 300 jäsentä. Yhdistys auttoi 2000 ihmistä, eli noin tuhatta perhettä viime vuonna. Oulun ensikoti on toinen ensikoti Suomessa ja sen kävi vihkimässä Suomen ensimmäinen naisministeri Miina Sillanpää.

Yhdistys täyttää 75 vuotta tänä vuonna.

Yhdistyksen tarkoituksena tarjota apua lapsille ja vanhemmille, sekä turvata lapsen oikeus turvalliseen kehitykseen.

Football news:

Jose Mourinho: I Believe Tottenham can win trophies under me
Pep Guardiola: Second place in the Premier League is more important than winning English cups
The 1966 world champion Jack Charlton has died at the age of 85
Smart ticket sales in Poland: roommates sit next to each other, social stations are created automatically, and attendance increases by 20%
A gay player from the Premier League wrote an anonymous letter published in The Sun: I hope that one day I will be able to confess. I feel trapped
Zinedine Zidane: what Courtois does in every game is phenomenal
Tottenham fans will launch a plane with a Levi banner-on the way out at the game with Arsenal