Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kalastus­kiista ottaa kierroksia Ranskan ja Britannian välillä – troolarin kapteeni pidätetty

Ranskan mukaan ranskalaiset kalastajat eivät ole saaneet riittävästi kalastusoikeuksia Britannian ja Jerseyn vesille. Ranska uhkaa muun muassa katkaista sähköt Jerseystä.

Ranskalaisia kalastusaluksia Jerseyssä toukokuussa. Kalastajat osoittivat mieltään toukokuussa myös kalastusoikeuksiin liittyen.

Ranska on pidättänyt brittiläisen troolarin kapteenin ja antanut toisen veneen kalastajille suullisen varoituksen rannikollaan liittyen maiden välisiin Britannian EU-eron jälkeisiin kalastusepäselvyyksiin.

Ranskan mereen liittyvistä asioista vastaava ministeri Annick Girardin kertoi asiasta Twitterissä. Hänen mukaansa keskiviikkona Le Havressa pidettävissä tavallisissa tarkastuksissa annettiin sakot kahdelle englantilaiselle alukselle. Ensimmäinen alus ei noudattanut ohjeita oma-aloitteisesti, minkä takia se sai sakot. Toisella veneellä ei ollut asiaankuuluvaa lupa kalastaa Ranskan vesillä, minkä takia se ohjattiin laituriin ja luovutettiin viranomaisille, Girardin kertoo.

Merellinen santarmi oli pyytänyt ensimmäisen aluksen miehistöä nousemaan maihin, ja miehistö ei totellut, käy ilmi ministeriön tiedotteesta.

Britannia kielsi viime kuussa kalastusoikeudet monilta ranskalaisilta veneiltä Britanniassa ja Jerseyn saarella. Ranskan mukaan ranskalaiset kalastajat eivät ole saaneet puoltakaan brexit-sopimuksessa määritellyistä kalastusoikeuksista ja tilanne rikkoo brexit-sopimusta.

Ranska on ilmoittanut, että jos maat eivät pääse kalastusoikeuksista sopimukseen marraskuun 2. päivään mennessä, se kiristää brittiläisten veneiden ja rekkojen tarkastuksia. Se on uhannut myös sähköjen katkaisemisella Jerseyn saarelta.

Jo nyt Ranska on kertonut kiristyneistä toimista rajalla. Britannian kalastusaluksia muun muassa estetään kiinnittymästä ranskalaisiin laitureihin viikon ajan.

Britannian brexit-ministeri David Frostin mukaan Ranskan ottama kanta on pettymys ja Britannia toivoo Ranskalta välitöntä selvitystä asiasta, kertoo BBC.

Pääministerin toimiston mukaan sanktioilla uhkaaminen on pettymys, eikä sitä ”olisi odottanut läheiseltä liittolaiselta ja kumppanilta”. Pääministerin tiedottajan mukaan Britannia on myöntänyt kalastusluvan 98 prosentille eurooppalaisista aluksista, jotka sellaista ovat hakeneet. Britannian mukaan hylätyistä hakemuksista ei käynyt ilmi riittävästi historiallisia perusteita Britannian tai Jerseyn vesillä kalastamiseen.

Kalastusoikeudet Englannin kanaalissa nostattivat tunteita myös keväällä.

Jersey on statukseltaan itsenäinen kruununsiirtomaa, ja se on ollut Britannian kruunulle uskollinen erillisalue lähes tuhat vuotta. Jersey sijaitsee Englannin kanaalissa vain 20 kilometrin päässä Ranskan rannikolta. Saarella asuu noin 100 000 ihmistä.