Kamppailuyritys Hipkolla on ollut kevään jälkeen kymmeniä tuhansia harjoituskertoja ja tuhansia vedettyjä harjoituksia, mutta vain yksi korona-altistuminen.

”Treenaajamme ovat skarpanneet. He ovat vastuullisia, mutta meillä on ollut myös hyvää onnea, ettei saleillamme ole ollut oireetonta tartuttajaa. Meillä on ollut vain yksi altistuminen, joka oli junioritreeneissä”, Hipkon toimitusjohtaja Timo Räkköläinen kertoo.

Tämä altistuminen ei johtanut muihin toimenpiteisiin kuin junioriryhmän karanteeniin.

”Meillä on kaikkien harjoitusten osallistujista tarkat tiedot, mikä helpottaa jäljittämistä ja tiedottamista. Seuraamme toiminnassamme Olympiakomitean ja lajiliittojen ohjeita tarkkaan”, Räkköläinen kertoo.

Hipkon jäsenten määrä oli helmikuussa yrityksen parikymmenvuotisen historian suurin, 1 800 maksavaa jäsentä. Nyt jäseniä on 1 500. Hipko on taistellut jäsenkatoa vastaan ilmaisilla peruskursseilla kesästä asti.

"Perälauta vuotaa koko ajan, eikä se johdu siitä, että palvelumme laatu olisi huono, vaan siitä, että ihmiset ymmärrettävästi miettivät, kannattaako ryhmäliikuntaa nyt harrastaa ollenkaan”, Räkköläinen sanoo.

Viime kuussa Hipko teki 38 000 euroa tappiota, mikä vastaa 60 prosenttia yhtiön viime vuoden liikevoitosta.

”Kriittinen kohta lockdownin jälkeen”

Kriittinen kohta ei kamppailusalin selviämisen kannalta Räkköläisen mukaan ole mahdollinen lockdown, vaan sitä seuraavat kuukaudet. Silloin yhtiön pitäisi palata normaaliin entisillä kuluilla mutta reippaasti pienemmällä jäsenmäärällä.

Edellisten sulkutoimien jälkeen keväällä harrastajien into palata treeneihin yllätti. Patoutunutta kysyntää riitti, vaikka yleensä kamppailulajien harrastamisessa kesät ovat hiljaista aikaa.

Hipkolla on pääkaupunkiseudulla viisi suurta harjoitussalia, joissa on yhteensä tuhansia neliöitä. Kahden salin vuokranantaja on antanut helpotusta vuokriin, yhden Räkköläinen omistaa itse. Kahden salin vuokranantajat eivät ole joustaneet vuokrissa mutta ovat antaneet maksuaikaa.

”Olen äärimmäisen tyytyväinen vuokranantajien toimintaan, ja ymmärrän, että nekin jotka joustavat jäävät ilman. En odota, että yritysten pitäisi joustaa.”

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Parilla vuokranantajallamme on yrittäjätausta ja he ehkä ymmärtävät, miten kannattaa toimia. Osaan toimipaikoistamme olisi ehkä vaikea saada tilallemme uutta vuokralaista”, Räkköläinen sanoo.

"Minua on tultu kritisoimaan, miksi kiellän kontaktit”

Hallituksen maanantaina alkava kielto kontaktilajien harjoittelulle on kuitenkin yrityksille vain suositus. Räkköläinen on silti päättänyt, että Hipko noudattaa kieltoa.

”Yrittäjä on tällaisen päätöksen kanssa aika yksin. Päätöstäni kieltää kontaktit brasilialaisessa jujutsussa on tultu kritisoimaan. On sanottu, että on henkilökohtainen asia, miten treenaa, mutta en voisi elää ajatuksen kanssa, että en noudattaisi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän kieltoa”, Räkköläinen sanoo.

Hän kertoo myös hankkineensa paljon tietoa ja reflektoineensa päätöstä pitkään. Maanantaista alkaen Hipkon saleilla loppuvat kontakti- ja pariharjoitukset kokonaan.

Hipkon lajeista brasilialainen jujutsu on leimallisimmin kontaktiurheilua, mutta taekwondon, hapkidon, kuntonyrkkeilyn, nyrkkeilyn ja potkunyrkkeilyn treenaamisessa kontakti ei ole yhtä välttämätön.

”Taekwondossa suurin osa opettajistamme ei ole teettänyt yhtään kontaktiharjoitusta kevään jälkeen. Nyrkkeilyssä ja potkunyrkkeilyssä on ollut joitakin pariharjoitteita, mutta lähikontaktia ei ole haettu”, Räkköläinen sanoo.

”Totta kai tulee hiljaisempaa”

Brassijutsuakin harjoitellaan Hipkossa nyt kolme viikkoa ilman kontaktia.

”Teemme bjj:ssä ensi viikosta alkaen paljon reaktioharjoituksia, kaatumisia, taisabakia eli heittoon kääntymisen harjoittelua, eri eläinliikkumisia matossa ja paljon muuta. Kaikkea yksinharjoittelua emme edes ehdi käydä läpi”, Räkköläinen sanoo.

”Ihmiset tietenkin itse valitsevat käyvätkö vai eivät, ja totta kai tulee hiljaisempaa, mutta jäsentemme täytyy voida luottaa siihen, etteivät he joudu treeneissä tilanteisiin, jossa joutuisivat parin kanssa tekemisiin”, Räkköläinen sanoo.

Räkköläinen kertoo tuntevansa yrittäjänä riittämättömyyttä, koska ei pysty tarjoamaan täysin sitä, minkä vuoksi ihmiset ovat hankkineet jäsenyyden.

”En halua valittaa rajoituksista. Ymmärrän, että ne ovat välttämättömiä koko Suomenkin kannalta, eivätkä nämä harrastukset ole kenellekään pakollisia, vaikka tuovatkin ihmisten elämään paljon mielenkiintoa, iloa ja inspiraatiota.”

Online-valmennus alkoi keväällä

Vanha vitsi Youtube-senseistä on kevään jälkeen muuttunut todeksi. Hipkon opettajat vetävät nyt myös verkkovalmennuksia.

”Kevään lockdownin alettua aloimme heti kehittää online-palveluamme. Sitä kautta on tullut myös kasvua, mikä on ollut henkilökunnalle tärkeätä, koska muuten olisi tuntunut, että pikku hiljaa kuihdumme vain pois”, Räkköläinen sanoo.

Heinäkuussa Hipko sai Business Finlandilta 100 000 euron tuen Hipko Onlinen kehittämiseen.

”Siitä 70 000 euroa maksettiin etukäteen ja loput tulee sitten, kun hanke on raportoitu. Se ei ole koronatukea, vaan se on korvamerkitty tähän projektiin, eikä sitä voi käyttää salitoimintaan.”

”Katsoin Wikipediasta, mitä toimitusjohtaja tekee”

Räkköläinen pitää treenien vetämisestä ja haluaa kehittyä itsekin vielä kamppailijana. Vuosi sitten hän kävi kuitenkin itsensä kanssa keskustelun siitä, kuka Hipkoa johtaa.

"Olin toiminut 20 vuotta toimitusjohtajana, mutta oikeastaan pyörinyt saleilla liiderinä enkä niinkään managerina. Katsoin sitten Wikipediasta, mitä toimitusjohtajan työhöni kuuluu. Siellä sanottiin, että rahoituksen riittävyydestä, henkilökunnan osaamisesta, tuotteista, hallinnollisista posesseista, markkinoinnista ja myynnistä huolehtiminen”, Räkköläinen kertoo.

"Ymmärsin, että jos haluamme kehittää toimintaa, meillä pitää olla hyvä kassa. Aloitin myynnin ja markkinoinnin kehittämisen, ja sen ansiosta saimme kerrytettyä hyvin kassaa ja meillä oli ihan hyvä puskurit tähän vuoteen tultaessa. Jos kuitenkin selviämme koronan yli, kiitos siitä kuuluu sitoutuneille asiakkaillemme ja henkilökunnalle.”