logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Kansainvälinen merioikeus määräsi Venäjää vapauttamaan ukrainalaiset merisotilaat

Kansainvälisen merioikeuden mukaan Venäjän on vapautettava viime marraskuussa Kertšinsalmessa pidätetyt ukrainalaiset merisotilaat välittömästi. Venäjän joukot valtasivat viime vuoden puolella kolme ukrainalaista alusta ja pidättivät yli 20 merimiestä.

”Venäjän on välittömästi vapautettava ukrainalaissotilaat, ja päästettävä heidät palaamaan Ukrainaan”, sanoi kansainvälisen merioikeuden tuomari Jin-Hyuan Paik.Venäjän joukot valtasivat viime vuoden marraskuussa kolme ukrainalaista alusta ja pidättivät yli 20 merimiestä.

Tapahtumat saivat alkunsa 25. marraskuuta, kun Ukrainan kolmen aluksen saattue pyrki Mustaltamereltä Kertšinsalmen kautta Asovanmerelle. Asovanmeren pohjoisrannalla sijaitsee muun muassa Ukrainan tärkeä satamakaupunki Mariupol.Kertšinsalmi on Mustaamerta ja Asovanmerta erottava kapea vesiväylä Krimin niemimaan ja Venäjän välissä.

Venäläiset saarsivat alukset, ja alusten jo vetäydyttyä Venäjän joukot takavarikoivat ne ja pidättivät alusten miehistöt. Sekä alukset että miehistöt tuotiin Krimille.

Venäjä on jo etukäteen ilmoittanut, ettei aio tunnustaa kansainvälisen merioikeuden päätöstä. HS:n kertoi tammikuussa, että oikeudenkäynti merisotilaita vastaan oli määrä aloittaa Venäjällä tänä keväänä. Heitä uhkaa jopa kuuden vuoden vankeus.Vangittujen statuksesta oli tällöin erimielisyyttä: Ukraina piti heitä sotavankeina mutta Venäjä ei.

Venäjä on väittänyt, että ukrainalaiset alukset olivat Venäjän aluevesillä. Kertšinsalmen vastarannalla olevan Krimin niemimaan liittämistä Venäjään ei kuitenkaan ole tunnustettu kansainvälisesti, joten merioikeudellisesti kyseessä on kansainvälinen salmi.

Ukrainan ja Venäjän vuonna 2003 solmimassa sopimuksessa Asovanmeri määriteltiin niiden yhteiseksi ja molemmille sovittiin vapaa kulku sille. Sopimus on yhä voimassa, mutta käytännössä tilanne muuttui alkuvuodesta 2014, kun Venäjä miehitti Krimin ja sai haltuunsa Kertšinsalmen molemmat rannat.


Themes
ICO