Irlantilainen kansalaisoikeusjärjestö ICCL (Irish Council for Civil Liberties) on lähtenyt sotaan internetin mainosbisnestä vastaan. Se kutsuu kaupanteon käytäntöjä ”maailman suurimmaksi tietovuodoksi”, BBC kirjoittaa.

ICCL on haastanut oikeuteen mainosbisneksen käytäntöjä kehittävän IAB Tech Labin. IAB:n (Interactive Advertising Bureau) jäseniä ovat muun muassa Facebook, Google ja Amazon.

Tuosta kolmikosta etenkin Facebook ja Google keräävät hyvällä menestyksellä tietoja käyttäjistä ja käyttävät tai myyvät niitä mainosten kohdentamisen apuvälineiksi. Juuri käyttäjätiedot ovatkin asian ytimessä ICCL:n kanteessa.

Itse asiassa aivan ytimessä on se häviävän pieni hetki, jolloin noilla tiedoilla käydään kauppaa.

Aina kun mainontaa sisältävä verkkosivu ladataan näkyville, taustalla käy kova kuhina. Mainontaa hoitavat automaatit, joita hallitsevat eri yritykset, käyvät sekuntien murto-osissa huutokauppaa siitä, kuka saa asiakkaansa mainoksen näkyville. Apuna tässä on käyttäjästä tehty profilointi – ”huutajilla” on siis tieto, millaisen ihmisen ruudulle ollaan pyrkimässä.

Käyttäjälle tämä huutokauppa näkyy sinä pienenä hetkenä, jonka aikana sivun mainospaikat näkyvät tyhjinä.

IAB:n kehittämässä ja standardiksi muodostuneessa menetelmässä ihmisten käyttäjäprofiileihin on liitetty kaksi- tai kolminumeroisia koodeja. Ne voivat kertoa esimerkiksi käyttäjän seksuaalisesta suuntautumisesta, uskontokunnasta, velkaantumisesta tai paljosta muusta.

”Suuri osa verkkopalvelujen käyttäjistä ei tiedä, miten paljon heistä jaetaan tietoja ja kenen kanssa”, ICCL:n Johnny Ryan sanoo. Hän on työskennellyt aikaisemmin mainosbisneksessä, mutta on vaihtanut puolta.

Käyttäjätietojen kauppaa kritisoivat myöntävät, että yksittäisen ihmisen tunnistaminen mainonnan kohdentamisen yhteydessä on mahdotonta. Mutta jaettavien tietojen runsauden vuoksi puhutaan yksityisyyden loukkaamisesta – nimettömyydestä huolimatta.