Finland

Kari Alitaloa ja Kaisa Häkkistä esitetään uusiksi akateemikoiksi

Presidentti päättää arvonimien myöntämisestä huomenna.

Professori Kaisa Häkkinen ja emeritusprofessori Kari Alitalo.

Valtioneuvosto esittää, että presidentti myöntää akateemikon arvonimen emeritaprofessori Kaisa Häkkiselle ja emeritusprofessori Kari Alitalolle.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva, Vesa Moilanen / Lehtikuva

Valtioneuvosto esittää, että presidentti myöntää akateemikon arvonimen emeritusprofessori Kari Alitalolle ja emeritaprofessori Kaisa Häkkiselle. Presidentti päättää arvonimien myöntämisestä perjantaina.

Alitalo on erikoistunut syöpäbiologiaan, kun taas Häkkinen on suomen kielen historian ja kehityksen asiantuntija.

Vuonna 1952 syntynyt Alitalo on johtanut Helsingin yliopiston syöpäbiologian tutkimusohjelmaa vuodesta 1999 alkaen. Alitalo nimitettiin pysyväksi akatemiaprofessoriksi vuonna 1993, ja hän toimi tehtävässä yhtäjaksoisesti tämän vuoden toukokuuhun saakka. Ennen akatemiaprofessoriksi nimittämistä Alitalo toimi Helsingin yliopiston syöpäbiologian professorina.

Alitalo on julkaissut yli 500 tieteellistä alkuperäisartikkelia biolääketieteen, syöpätutkimuksen, molekyylibiologian ja solubiologian aloilta. Niihin on viitattu yli 80 000 kertaa. Alitalon ohjauksessa on valmistunut 50 väitöskirjaa.

Kielen historiaa ja etymologiaa

Vuonna 1950 syntynyt Kaisa Häkkinen toimi Turun yliopiston suomen kielen professorina vuosina 1999–2015. Häkkisen keskeisimpiä tutkimusaloja ovat suomen kielen historian ja kehityksen ohella sen äänne- ja muotorakenne, sanahistoria, etymologia ja kielentutkimuksen oppihistoria.

Häkkinen on kirjoittanut lukuisia teoksia muun muassa suomen kielen historiasta ja etymologiasta ja on saanut useita palkintoja työstään.

Suomen Akatemian hallitus esitti akateemikon arvonimen myöntämistä Alitalolle ja Häkkiselle lokakuussa.

Tasavallan presidentti voi Suomen Akatemian hallituksen esityksestä myöntää akateemikon arvonimen erittäin ansioituneelle kotimaiselle tai ulkomaiselle tieteenharjoittajalle. Akateemikon arvonimi voi samanaikaisesti olla enintään kuudellatoista kotimaisella tieteenharjoittajalla.

Tällä hetkellä tieteen akateemikon arvonimi on 12 suomalaisella tieteenharjoittajalla. Tämänhetkisistä akateemikoista pisimpään arvonimeä on kantanut matemaatikko Olli Lehto, joka nimitettiin akateemikoksi jo vuonna 1975.

Football news:

En-Nesiri is the 1st Sevilla player in 81 years to score a hat-trick in 2 consecutive La Liga home games
Real Madrid coach Bettoni about 4-1 with Alaves: A well-deserved win. Zidane is very happy with the game
Benzema is about 4:1 with alavesa: a Good game is important for confidence. After a tough week, Real Madrid are on the right track
Cheltenham scored against Man City after an out - in the best tradition of Rory Delap. Throw the ball to 30 meters helped the towel
Benzema has scored 15+ goals in 10 of his 12 seasons at Real Madrid
Ibrahimovic-Zapate: I've scored more goals than you've played in your career
Pep Guardiola: Foden should be a Photon, not de Bruyne. There is only one de Bruyne