Hellevi Mauno, New York: Teknologiajätit tarkkailussa

Yhdysvalloissa kartellitutkinnat keskittyvät etenkin teknologiajätteihin ja epäilyihin, että ne rajoittavat alan keskinäistä kilpailua.

Yhdysvaltain kauppakomissio Federal Trade Comission (FTC) syytti viime kuussa teknojättejä, kuten Facebookia, Amazonia, Applea ja Microsoftia siitä, että ne ovat käyttäneet hyväkseen kilpailulain porsaanreikiä välttääkseen kilpailurajoituksia koskevan lähemmän tarkastelun.

Johtavat teknologiayhtiöt ovat ostaneet satoja pienempiä yhtiöitä viime vuosina. Teknojättejä on kritisoitu siitä, että ne pystyvät ostoillaan vähentämään kilpailua ja eliminoimaan mahdollisesti uhkaavat kilpailijat markkinoilta.

Lisäksi yrityksiä on syytetty siitä, että ne tukahduttavat toimillaan innovaatioita, heikentävät kuluttajien asemaa ja mahdollisesti luovat tai vahvistavat monopoliasemiaan.

FTC ja Yhdysvaltain oikeusministeriö aikovat pureutua entistä tarkemmin suurimpiin alan yritysostoihin.

”Yksittäisellä yritysostolla ei ehkä näytä olevan merkittävää vaikutusta. Satojen yritysten osto aiheuttaa jo kollektiivisen vaikutuksen, joka voi johtaa monopolistiseen käyttäytymiseen”, FTC:n komissaari Rebecca Slaughter kommentoi New York Postille.

Yhdysvaltalaisia yrityksiä on tuomittu sakkoihin viime vuosina kilpailulain rikkomuksista laajalti eri toimialoilla.

Yksi Yhdysvaltain suurimmista broilerin tuottajista Pilgrim’s Pride Corporation myönsi helmikuussa luvanneensa pitää hinnat tietyllä tasolla vähentääkseen broilerituotteiden myynnin kilpailua.

Pilgrim’s maksoi noin 107,9 miljoonan dollarin sakot.

Viime vuonna Yhdysvaltain oikeusministeriö ja lääkeyhtiö Novartikseen kuuluva, rinnakkaislääkkeitä valmistava Sandoz sopivat, että Sandoz maksaa 195 miljoonan dollarin sakot. Oikeusministeriön mukaan se sopi neljän kilpailijan kanssa lääkkeiden hinnoittelusta.

Yhdysvaltain oikeusministeriö sopi viime vuonna myös lääkeyhtiö Taro Pharmaceuticalin kanssa, että lääkeyhtiö maksaa 205,7 miljoonan dollarin sakot sovittuaan lääkkeiden hinnoittelusta kilpailijoidensa kanssa.

Taro ja muut yhtiöt sopivat oikeusministeriön mukaan muun muassa erilaisten kohtausten ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon ja ehkäisyyn, kivun hoitoon ja erilaisten ihosairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden hinnoittelusta.

Saara Koho, Bryssel: Ei ratsioita koronavuonna

Belgian kilpailuviranomainen ei suorittanut koronavuonna 2020 ainuttakaan yllätysratsiaa. Se kuitenkin tutki esimerkiksi teleoperaattoreiden Proxi­muksen ja Orangen välistä yhteistyötä sekä lentoyhtiö Brussels Airlinesin ja matkanjärjestäjä Thomas Cookin välistä sopimusta.

Yksi viime vuosien seuratuimmista tapauksista on se, yrittikö Belgian farmaseuttiliitto estää uuden kilpailijansa MediCare-Marketin markkinoille tulon valituskirjeillä ja levittämällä harhaanjohtavaa tietoa. Liitto määrättiin ensin maksamaan miljoonan euron sakko, mutta summa kohtuullistettiin maaliskuussa 245 000 euroon.

Toisessa tapauksessa kilpailuviranomainen tutki kosmetiikkayhtiö Caudalien toimintaa. Yhtiö määritteli kilpailusääntöjen vastaisesti minimihinnat, joilla jälleenmyyjät saivat myydä tuotteita. Caudalie-konserniin kuuluvat yhtiöt määrättiin noin 860 000 euron sakkoihin.

Euroopan unionin kartellitutkintojen määrä on pysynyt melko tasaisena viime vuodet. Kesällä komissio käynnisti laajan kartellitutkinnan teknologiayhtiö Googlea vastaan.

Toissa vuonna EU antoi viidelle suurelle pankille yhteensä yli miljardin euron sakot kartelleista valuuttamarkkinoilla. Hyvin muistetaan myös saksalaisyhtiöiden kuorma-autokartelli, jonka sakot nousivat yli 2,9 miljardiin euroon.

Kilpailuasioista vastaa EU:ssa komissaari Margrethe Vestager, joka tunnetaan erityisesti amerikkalaisia teknologiajättejä koskevista tutkinnoista.

Tutkittu. Euroopan unionin kartellitutkintojen määrä on pysynyt melko tasaisena viime vuodet. Kesällä komissio käynnisti laajan kartellitutkinnan Googlea vastaan.Kuva: Bernd Von Jutrczenka

Auli Valpola, Lontoo: Rakennusalalle isoja sakkoja

Britanniassa brexitin myötä kartellien valvonta siirtyi viime vuodenvaihteessa maan omalle kilpailu- ja markkinaviranomaiselle CMA:lle. Kilpailulain rikkomisesta voidaan langettaa sakot, joiden suuruus on enimmillään kymmenesosa yrityksen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.

Rakennusalan yrityksiä on jäänyt kiinni viime vuosina useista kartellitapauksista. Neljässä jutussa yhtiöitä on sakotettu yhteensä 67 miljoonaa puntaa.

Kolme betoniyritystä oli sopinut hinnoista, jakanut markkinoita ja vaihtanut arkaluonteista tietoa. Kaksi maarakennustuotteita myynyttä yritystä syyllistyi hinnoitteluun liittyvän tiedon jakamiseen ja toimintansa koordinoimiseen.

Viime vuonna CMA päätti määrätä lähes 18 miljoonan punnan sakot vertailuverkkosivusto Compare The Marketin omistajille, mutta päätöksestä on tehty valitus. Useita kotivakuutusyhtiöitä oli kielletty tarjoamasta halvempia hintoja kilpailevilla sivustoilla.

Soitinvalmistajat ja -myyjät saivat 13,7 miljoonan punnan sakot siitä, että verkkomyynnissä alennusten antoa oli rajoitettu. Lääkeyhtiöitä on tutkittu useissa jutuissa, jotka koskevat kilpailua estävää hinnoittelua ja muita sopimuksia. Yksi CMA:n vireillä olevista selvityksistä koskee yrityksiä, jotka ovat järjestäneet sähköautojen latauspisteitä moottoriteiden varsilla.

CMA lupaa jopa 100 000 punnan palkkion luvattoman toiminnan paljastajalle. Syytesuojan voi saada yritys, joka ilmoittaa itse viranomaisille kuuluneensa kartelliin.

Tapio Nurminen, München: Piiska heiluu koko ajan

Saksassa hintakartelleihin kohdistuvat prosessit ovat viime vuosilta tuttuja ja yrityksille on tullut myös lähes poikkeuksetta erittäin kovia, useiden satojen miljoonien eurojen sakkoja.

Tämän vuoden heinäkuussa EU:n komissio määräsi dieselskandaalin jo valmiiksi runtelemille autonvalmistajille yhteensä yli 875 miljoonan euron sakot, koska ne olivat sopineet keskenään Adblue-säiliöiden hinnoittelusta.

Adblue on ureasta ja vedestä valmistettu kemiallinen seos, jota käytetään dieselautojen typpipäästöjen leikkaamiseen. Pelkästään VW-konserni ja sen osana Porsche sekä Audi joutuivat maksamaan yli 500 miljoonan euron sakot.

VW ryvettyi eniten myös varsinaisessa dieselskandaalissa. BMW:n maksama sakko oli yli 370 miljoonaa euroa. Daimler selvisi ilman sakkoa, koska se toimi kartelliviranomaisten avaintodistajana.

Nimenomaan autoteollisuus on ollut sekä EU:n komission että Saksan liittovaltion kilpailuviranomaisten hampaissa useaan otteeseen. Viime vuonna teräsyhtiöille määrättiin lähes 650 miljoonan sakot kartellista, joka kohdistui teräslevyjen hinnoitteluun.

Yhteensä vuonna 2019 määrättiin kartellisakkoja lähes 850 miljoonan euron arvosta.

Sakkojen määrä oli korkein sitten vuoden 2014, jolloin rangaistuksia langetettiin 1,1 miljardin euron arvosta. Silloin viranomaisten hampaissa oli kolme suurta tapausta. Tunnetuimmaksi niistä nousi olutpanimoiden välinen hintakartelli.

Ossi Kurki-Suonio, Tukholma: Sellukartelli otsikoihin

Ruotsissa kartellit on kielletty kilpailulaissa. Kartellisakkojen lisäksi yritysten johto voidaan tuomita liiketoimintakieltoon.

Kun tieto EU-komission käynnistämästä kartellitutkinnasta saapui, ensimmäisenä otsikoihin nousi Stora Enso ja sen omistajasuku Wallenbergit.

Wallenbergien sijoitusyhtiö FAM on Stora Enson toiseksi suurin omistaja Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidiumin jälkeen.

Dagens Industrin tavoittaessa Stora Enson viestintäjohtajan Satu Härkösen olivat kilpailuviranomaiset vielä yhtiön pääkonttorilla. Samalla koko haastattelu sai käänteen.

Härköseltä tentattiin, montako tutkijaa paikalla on ja penkovatko he laatikoita läpi. ”Emme kommentoi tällaisia yksityiskohtia”, Härkönen vastasi.

Seuraavaksi lehti tiukensi linjaansa. Onko teillä puhdas omatunto, oletteko olleet mukana kartellissa, se tiukkasi. ”Emme kommentoi mitään… emme tiedä mitään asiasta.”

Jos alkuun näytti, että komission tutkinta osuu Ruotsiin vain Stora Enson kautta, myöhemmin selvisi, että metsä- ja sellujätti, osuuskuntamuotoinen Södra on myös tutkinnan kohteena.

Södra korostaa tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa, mutta ei kommentoi tutkintaa vielä enempää.

Metsäyhtiöiden kurssit laskivat tiistaina ja keskiviikkona, mutta kaikkien analyytikoiden näkemyksiin tutkinta ei ole vielä vaikuttanut.

Analyysitalo Kepler Chevreux ei ole muuttanut Stora Enson ostosuositustaan ja korostaa, että sen perusnäkemys on yhä positiivinen.