Finland

Kauppa | Euroalueen vähittäiskauppa kasvoi kesäkuussa jo koronapandemiaa edeltävälle tasolle

Euroalueen vähittäiskauppa näyttää lähteneen alkukesällä jälleen kasvuun, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vielä maalis- ja huhtikuussa kaupan myyntiluvut putosivat rajusti, ja elpyminen alkoi vasta vähitellen toukokuussa. Kesäkuussa vähittäiskaupan myynti kasvoi jo 5,7 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

EU-komission tilastolaitos Eurostatin mukaan vähittäiskauppa nousi alkukesällä jo helmikuun tasolle. Kasvua tuli etenkin vaatteiden ja polttoaineiden myynnistä.

Kaupan kasvu oli kesäkuussa hieman maltillisempaa kuin etukäteen ennustettiin. Reutersin kyselyssä ekonomistit arvioivat kaupan kasvuksi 5,9 prosenttia, mutta erotusta selittää osittain odotuksia paremmin sujunut toukokuun myynti.

Eurostatin mukaan vähittäiskaupan ostot lisääntyivät toukokuussa 19 maan euroalueella 20,3 prosenttia huhtikuuhun verrattuna. Se on isoin kuukausittainen kasvu sen jälkeen, kun euroalueen talouskehitystä alettiin seurata vuonna 1999.

Kasvua selittää osittain alueen maiden vähittäinen avautuminen kuukausien kestäneiden sulkutilojen jälkeen. Vähittäiskaupan myynti kasvoi kesäkuussa etenkin Irlannissa, Espanjassa ja Italiassa. Sen sijaan Saksassa ja Itävallassa kauppa supistui hieman toukokuun hyvien lukujen jälkeen.

Kesäkuussa vähittäiskaupan myynti oli jo 1,3 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuonna. Kuluttajat ostivat vaatteiden ja polttoaineen lisäksi etenkin jalkineita, tietotekniikkaa ja kirjoja.

Koronarajoitusten purku näkyi etenkin verkkokaupan myynnissä, joka väheni kesäkuussa 6,8 prosenttia toukokuuhun verrattuna, kun kuluttajat siirtyivät jälleen kivijalkakauppojen asiakkaiksi.

Football news:

Lampard on relegation from the League Cup: we Need to keep a positive attitude. Everything will come if Chelsea score second, leading the score
Call of nature, what can you do? Dyer explained why he ran to the dressing room during the match with Chelsea
Mourinho and Lampard shook hands before the penalty shootout. In the first half, they had a fight
Dest arrived in Spain to complete a transfer to Barca
Lionel Messi: I Am responsible for my mistakes. I wanted Barcelona to become stronger
Mourinho went to the dressing room in the 77th minute of the game with Chelsea to bring back Dyer, who was not replaced
Manchester City have announced the transfer of Ruben Dias from Benfica. Defender signed a 6-year contract