Finland

Kemin kaupunginjohtaja järkyttyi tehdasuutisesta: ”Tunnelmat ovat järisyttävät”

Kaupunki menettää verotuloja ainakin viisi miljoonaa euroa.

Stora Enson suunnitelma lopettaa sellun ja paperin tuotanto pysyvästi Kemissä on Kemin kaupunginjohtajan Matti Ruotsalaisen mukaan valtava isku kaupungille ja koko seutukunnalle.

– Tunnelmat ovat järisyttävät. On vaikeaa hahmottaa kuinka suuresta asiasta tässä on kysymys, hän tunnustaa.

Veitsiluodon tehtaan lakkauttaminen vie työt arviolta 670 ihmiseltä. Kerrannaisvaikutuksineen työpaikkojen määrä saattaa vähentyä jopa yli tuhannella.

– Kemin kaupungin verotulomenetykset ovat tehtaan työntekijöiden osalta varovaisesti arvioiden noin 5 miljoonaa euroa ja Meri-Lapin alueelle noin 8 miljoonaa euroa, Ruotsalainen arvioi.

Tehtaan alihankkijoiden työntekijöiden jäädessä työttömäksi verotulomenetykset voivat kaksinkertaistaa menetyksen.

Ruotsalainen kokosi kriisiryhmän asian ympärille heti tiistaina iltapäivällä. Mukana olivat paikallisten toimijoiden lisäksi ainakin työ- ja elinkeinoministeriön sekä elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen edustajat.

– Valtio on jo luvannut äkillisen rakennemuutoksen tukea alueelle ja laajalla yhteistyöllä lähdemme luomaan suunnitelmaa uusien korvaavien työpaikkojen luomiseksi. Monipuolinen teollisuuden osaaminen ja tekijät halutaan pitää alueella, hän sanoo.

Stora Enson Veitsiluodon tehtaan nopea alasajo aiheuttaa ongelmia kaupungille monessa asiassa. Ruotsalaisen mukaan tehtaan tuotteiden viennin loppuminen aiheuttaa merkittävän haasteen Kemin sataman investoinnille ja vaikeuttaa entisestään alueen palveluyritysten koronan kurittamaa tilannetta.

– Kemin kaupungilla ei tässä tilanteessa ole enää minkäänlaista mahdollisuutta yksin kantaa vastuuta Metsä Groupin investoinnin vaatimista infrastruktuurin liittyvistä lähes 60 miljoonan euron investoinneista ja irtisanomiset tuovat myös lisää painetta kaupungin palvelujen järjestämiselle.

Rakennemuutos on kaupunginjohtajan mielestä Meri-Lapin alueelle ja Suomelle niin merkittävä, että sitä pitää ratkaista kattavasti valtioneuvoston erillisellä äkillisen rakennemuutoksen budjettirahoituksella.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude