logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Kimmo Timosen pelinumero 44 hilataan lauantaina Hartwall-areenan kattoon, mutta Stanley Cup -voittajan elämä jatkuu Yhdysvalloissa – ”Kotona remontoin ja maalaan”

Kimmo Timonen, 43, on jääkiekkomaajoukkueen kunniavieras Karjala-turnauksessa. Ex-puolustajan pelinumero 44 nostetaan ennen lauantain Tšekki-peliä Areenan kattoon.

Leijonissa 154 kertaa pelanneella Timosella on kolme MM-mitalia, neljä olympiamitalia ja kakkossija maailmancupissa. Liigassa heltisi mestaruus TPS:ssa ja HIFK:ssa.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


”Mitaleita isommaksi asiaksi koen kanssapelaajilta ja vastustajilta saamani arvostuksen”, sanoo Timonen.

”Haluan olla esimerkki siitä, kuinka työnteolla raivataan ura. Mihinkään ei pääse ilman uurastusta.”


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Timosen koti on Philadelphiassa. Kesistä hän nauttii Kuopiossa. Helsingin juhlatapahtumaan Timonen lensi New Yorkista.

”Lähdin kaksikymmentä vuotta sitten, 1998, NHL:ään ja kotiuduin. Olisin yllättynyt, jos perheemme muuttaisi takaisin Suomeen”, sanoo Timonen.

”Poika ja kaksi tytärtä syntyivät pelivuosinani Nashvillessa. Nyt he käyvät koulua Philadelphiassa ja ovat täysin amerikkalaistuneet.”


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Timosen Samuel-poika, 19, pelaa kiekkoa parin tunnin päässä kotoa nuorten liigassa. Hän on Connecticut Rangersin hyökkääjä.

Timonen on ainoa suomalainen, joka on lopettanut peliuransa luistimet jalassa ja Stanley Cup käsivarsillaan. NHL:n mestaruuden on voittanut 12 suomalaista.

Nyt Timonen yrittää keskittyä asioihin, joita ei pystynyt tekemään tai kokemaan jääkiekkouran aikana: ”Jotenkin päivät täyttyvät. Kotona remontoin ja maalaan.”


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Timosen urheilua liippaavia uran jälkeisiä kokemuksia ovat olleet kolmen viikon kommentaattorikeikka 2018 olympiajääkiekkoon ja 2017 julkkisten 24 päivän purjehdus yli Atlantin.

”Olympiakeikka oli mukava”, sanoo Timonen. ”Merireissun jälkeen päätin, etten ikipäivänä hanki purjevenettä.”


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Timosen ura päättyi 15. kesäkuuta 2015. Hänen 16. NHL-kautensa kruunasi mestaruus Chicago Blackhawksissa.

”Se oli raskas vuosi ja olin alkukauden pelaamatta. Minulla oli todettu ja hoidettu keuhkoveritulppa, ja näytti, etteivät lääkärit anna pelilupaa”, sanoo Timonen.

”Olin valmis katsomaan läpi kaikki lääkärit, ja lopulta löysin Washingtonista veritautiekspertin, jolta sain luvan pelata.”

Timosen päivärutiiniin kuuluu verenohennuslääkitys. Suvussa on perinnöllinen verisairaus, jota potevat myös hänen kaksi veljeään.

Timonen on urheiluperheestä. Veljeskolmikon esikoinen Tommi ja Jukka-isä pelasivat pääsarjassa koripalloa. Jussi-kuopus pelaa jääkiekkoa Saksan liigassa.

Kimmo ja Jussi Timonen on yksi kuudesta suomalaisesta veljesparista, jotka ovat pelanneet NHL:ssä. Muut veljesparit ovat Granlund, Koivu, Ruutu, Kiprusoff ja Rask.

”Stanley Cup -voiton jälkeen reilussa kolmessa vuodessa olen ollut jäällä seitsemän kertaa. Aina kyseessä on ollut jonkinlainen erikoistapahtuma”, sanoo Timonen.

Timoselle kaikki kuopiolaisuuteen liittyvä merkitsee paljon. Paluumuuttoon kotikonnuille Kuopioon hän varautui kymmenkunta vuotta sitten bisneshengessä.

Timonen on kasvattajaseuransa KalPan osaomistaja sekä mukana kahdeksan ravintolan ja yhden kahvilan omistajaryppäässä, joka avaa ensi vappuna Kallaveden rantaan elämyskeskus Saanan.

”Näyttää siltä, että kaverit saavat pyörittää Kuopion bisneksiä”, naurahtaa Amerikkaan juurtunut Timonen ja toteaa, että saana on savon murretta ja merkitsee saunaa.

Kiekkolegenda Jari Kurri julisti perjantaina tasavaltaan kuusi uutta jääkiekkoaatelista.

Tunnustuksen saivat pelaajat Kirsi Hänninen, Olli Jokinen, Antero Niittymäki, Jarkko Ruutu ja Kimmo Timonen sekä erotuomari Jyri Rönn.


Hänninen valittiin 1999 MM-kisojen parhaaksi puolustajaksi. Vuoden pesäpalloilijaksi 2000 ja 2004 nimetyllä Hännisellä on jääkiekosta olympiapronssia Naganosta 1998 ja neljä MM-pronssia.

Jokinen on NHL:n kolmanneksi paras suomalainen maalintekijä, jolla on kolme olympia- ja kuusi MM-mitalia. Hän oli työesteiden vuoksi pois Hartwall-areenan aatelointitilaisuudesta.

Niittymäki voitti olympialaisista hopean ja pronssin. Hänet nimettiin 2006 Torinossa turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

Ruutu pelasi kolme olympiaturnausta ja seitsemän kertaa MM-kisoissa saavuttaen viisi arvokisamitalia.

Timonen pelasi 12 kertaa arvokisoissa, joista neljä olympia- ja kolme MM-mitalia sekä maailmancupin kakkossija.

Jääkiekkoliiton juhlatilaisuudet jatkuvat lauantaina. Ennen Leijonien Tšekki-ottelua Areenan kattoon nostetaan Kimmo Timosen loppu-urallaan käyttämä pelinumero 44.

Areenan katossa ovat jo Leijonien pelinumerot 8 (Teemu Selänne), 11 (Saku Koivu), 14 (Raimo Helminen), 16 (Ville Peltonen), 17 (Jari Kurri), 26 (Jere Lehtinen).

Jääkiekkoliiton mukaan pelinumeroiden ”jäädytys” ei merkitse niiden poistamista. Numerot pysyvät katonrajassa, mutta saattavat palata maajoukkueen käyttöön.


Themes
ICO