Finland

Kirjoitteliko kiristäjä suomalaiselle nettifoorumille? Kiihkeä spekulaatio käynnissä

Kirjoitteliko kiristäjä suomalaiselle nettifoorumille? Kiihkeä spekulaatio käynnissä

Kiristäjän mahdollista toimintaa Redditissä spekuloidaan verkossa kiihkeästi

Reddit-keskustelupalstan /r/Suomi-ryhmässä spekuloidaan parhaillaan, onko Vastaamoa kiristänyt verkkorikollinen osallistunut palstalla käytävään keskusteluun.

Kiristyksen alettua viime viikon keskiviikkona Redditiin luotiin käyttäjätunnus juuri ennen Vastaamo-murron tuloa julkiseksi. Suomeksi viestitellyt käyttäjä hyökkäsi useita kertoja sanallisesti Vastaamoa ja sen toimintaa vastaan. Tämän lisäksi hän kritisoi neuvoja olla maksamatta lunnaita ja spekuloi sillä, että darknetin käyttäjät tuskin ehtivät lataamaan kokonaan kiristäjän Tor-sivuilleen tarjolle laittamaa 10 gigatavun tiedostoa.

Tiedoston uskotaan sisältäneen Vastaamon koko tietokannan sekä mahdollisesti ohjelmakoodia, jota murrossa käytettiin. Tiedosto tuli ladattavaksi vähäksi aikaa viime perjantaina mahdollisesti vahingossa.

Kun käyttäjälle huomautettiin hänen luoneen tunnuksensa juuri kiristyksen alla, tämä poisti osan viesteistään ja yhden keskustelunavauksen. Käyttäjä ehti kirjoittaa yhteensä viitisenkymmentä viestiä. Viimeiset viestit nähtiin viime sunnuntaina.

Myös asiaa tutkiva F-Securen tietoturvajohtaja Mikko Hyppönen pyysi asiasta lisätietoja keskusteluketjun aloittajalta.

IS:n tietojen mukaan Reddit-keskustelu on poliisin tiedossa, eikä siitä tarvitse enää vihjata.

Spekulaatioketjun aloittanut kirjoittaja on täydentänyt alkuperäistä viestiä tiedolla, että nimimerkki hiljeni saatuaan kirjoituskiellon palstalle.

Vaikka varsinaisia todisteita asiasta ei ole, spekulaatio leviää nopeasti netissä ja keskusteluketjun suosio kasvaa koko ajan.

Tällä hetkellä moni uskoo kiristäjän olevan suomalainen tai toimivan yhdessä suomalaisen kanssa. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Kiristäjän uskotaan olleen verkkokeskusteluissa hetkittäin hyvinkin aktiivinen. Hän julkisti kiristyksen alun perin Ylilauta-keskustelufoorumilla. Kun ketju poistettiin, hän siirtyi viestittelemään pian suljettavalla pimeän verkon Torilauta-foorumilla. Siellä kiristäjäksi uskottu henkilö heitteli hetkittäin hyvinkin lyhyitä sutkautuksia.

Vastaamon ja sen asiakkaiden kiristäjä on synnyttänyt verkossa merkittävän auttamisen halun. Poliisia ovat avustaneet niin motivoituneet tavalliset netinkäyttäjät, ”nettietsivät”, kuin valkohattuiset eli eettisesti toimivat hakkerit.

Poliisi on aiemmin ilmoittanut avun olevan tervetullutta murtautujan kiinni saamisessa, mutta muistuttanut että tiedon on oltava laillisin keinoin hankittua.

Football news:

Ronaldo, Messi, Lewandowski and Marquinhos nominated for best player at the Globe Soccer Awards
Frank Lampard: we need to win against Rennes - then we can rest the players
Leganes can rent Braithwaite. Barcelona bought him out for 18 million euros 9 months ago
In England, fans will be returned to stadiums from December - up to 4 thousand people for the match
Chelsea are ready to let Giroud go this winter
Pique after Real Madrid played a season in Portugal and one and a half years without football. At 32, he was back again-until enough time
Clement Langle: Yes, Barcelona can win La Liga. We need to turn the situation around