Finland

Kirsi Kunnas saa oman metsän Ylöjärvelle

Kirsi Kunnas saa oman metsän Ylöjärvelle

Suojelualueen metsässä tavoitellaan Tiitiäisen satupuun runojen henkeä.

Kirsi Kunnaksen lastenlorut ovat innoittaneet Tiitiäisen metsän syntyä.­

WSOY ja Luonnonperintösäätiö ovat perustamassa Ylöjärvelle Tiitiäisen metsä -suojelualueen. 27 hehtaarin metsä sijaitsee lähellä Ylöjärven keskustaa, aivan Pikku-Ahveniston vieressä.

Virkistysalueeksi sopiva metsä saa nimensä akateemikko Kirsi Kunnaksen teosten pohjalta. Pian 96 vuotta täyttävä Kunnas tunnetaan muun muassa lastenloruja sisältävästä, vuonna 1956 julkaistusta Tiitiäisen satupuu -teoksestaan.

Kunnaksen puoliso on kirjailija Jaakko Syrjä, 94. Heidän poikiensa Mikko ja Martti Syrjän vuonna 1976 perustama yhtye Eppu Normaali sai Ylöjärvelle oman veistoksensa kaksi vuotta sitten.

Lue lisää: Eppu Normaalin kunniaksi pystytetty veistos julkistettiin: ”Se on täysin seinästä reväistyn näköinen”

Suojelualueella on WSOY:n tiedotteen mukaan runsaasti korkeuksiin kurkottavia kuusia, mäntyjä ja haapoja. Virkistysalueeksi sopivasta metsästä löytyy myös valtavia muurahaiskekoja, sammaloitunutta kalliota, runsaasti lahopuuta ja monipolvisia, helppokulkuisia polkuja. Myös liito-oravan tiedetään viihtyvän Tiitiäisen metsässä.

– Alue sopii todella hyvin juuri Tiitiäisen metsäksi. Sen vanhat puut luovat salaperäistä ja satumaista tunnelmaa. Metsä on helppojen kulkuyhteyksien päässä, joten sinne on lastenkin helppo tulla luontoa tutkimaan ja viihtymään, Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila kertoo.

Tiitiäisen metsässä tavoitellaan Kirsi Kunnaksen runojen henkeä. Tiedotteessa kuvataan, miten vuodenajat ja aika-avaruus kohtaavat sekä ihmisen aistikokemuksen että satujen ulottuvuuden. Kunnaksen runoissa tutustutaan paitsi metsän eläinten elämään myös keijuihin, peikkoihin ja muihin sadun olentoihin, jotka elävät meidän mielikuvituksessamme.

– Metsä on kokonainen oma maailmansa täynnä metsäluonnon vilkasta elämää ja sen tapahtumia, ja me ihmiset olemme osa sen olemusta. Me olemme metsäkansaa. Onhan metsä muovannut ajatteluamme ja aistejamme pitkän yhteisen historiamme aikana, Kirsi Kunnas muistuttaa itse.

WSOY julkaisee kokoelman Kunnaksen klassisia runoja erillisessä Tiitäisen metsä -kirjassa. Samalla WSOY tukee kampanjaa 20 000 euron summalla ja lahjoittaa jokaisesta myydystä Tiitiäisen metsä -kirjasta euron Tiitiäisen metsä -suojelualueelle.

Myös Luonnonperintösäätiö kerää lahjoituksia yrityksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä. Keräykseen voi kuka tahansa osallistua Luonnonperintösäätiön sivuilla.

Luonnonperintösäätiö on ollut aktiivinen Ylöjärven suunnalla, sillä viime vuonna uutisoitiin myös toisesta luonnonsuojelualueesta. Kyseinen muistometsä perustettiin Eppu Normaalin entisen basistin Mikko Saarelan muistoksi.

Lue lisää: Aseet vaikenevat – Eppu-legendan muistometsässä ei ammuta eläimiä

Tampereen Näsinpuistossa sijaitsee myös Kirsi Kunnaksen tuotannon mukaan nimetty Tiitiäisen satupuisto, joka on Tiitiäisen satupuun runoihin perustuva teemaleikkipaikka.

Football news:

Anton Ferdinand on the racist scandal with Terry: I was sent a bullet in the mail. Insults in social networks came every hour
Manchester City have offered 19 million euros including bonuses for 17-year-old Argentine midfielder Sarmiento
Rehagel is a bandit from whom I will not accept an apology. The story of the worst injury in the history of the Bundesliga
Barcelona's presidential election will be held on January 24
Koke: to beat Bayern, you need to play a nearly perfect match. I hope their unbeaten streak ends tomorrow
Loew can return Muller, Boateng and Hummels to the German national team if there are a lot of injuries
Nacho about the Real Madrid game: That's not how titles are won. Working to get better