Finland

Kolumni | Brittitoimittaja vaikutti asenteisiin naisten rooleista, mutta sitä ennen hän rakastui Suomessa juroon upseeriin

Pitkän linjan kolumnisti Katharine Whitehorn asui 1950-luvulla vuoden Mikkelissä.

Nuori toimittaja Katharine Whitehorn 1956 Lontoon Hyde Parkissa. Tätä ennen hän oli jo ehtinyt opettaa vuoden verran englantia suomalaisille.­

Alkuvuodesta huomasin brittilehdistä pikku-uutisen: toimittaja Katharine Whitehorn oli kuollut 92-vuotiaana.

Nimi ei olisi sanonut minulle mitään, ellen olisi 2018 käynyt kielikurssilla Lontoossa ja asunut toisen iäkkään naistoimittajan yläkerrassa. Kerran aamiaisella hän sanoi olevansa lähdössä hoitokotiin tapaamaan Alzheimeria sairastavaa ystäväänsä, yhtä ”brittiläisten naistoimittajien esikuvaa”.

Pyysin kertomaan lisää.

Kävi ilmi, että tämä Katharine Whitehorn oli 1960-luvun alussa mullistanut sekä tapaa, jolla naiset kirjoittivat lehtiin, että tapaa, jolla heistä kirjoitettiin.

Whitehorn kohautti esimerkiksi Observer-lehden kolumnilla, jossa hän kirjoitti: ”Oletteko koskaan etsineet päällepantavaa likapyykkikorista, koska puhtaimmat vaatteet tuntuvat olevan siellä?”

Elettiin siis aikaa, jolloin naisliike vasta saapui Britan­niaan. Whitehornin kolumneissa kirjoitettiin naisten elämästä ja moninkertaisesta työtaakasta satiirisesti, mutta todenmukaisesti. Hän julisti, että oli aivan okei jättää siivoaminen muille, koska naisilla oli muutakin tekemistä kuin leipoa ja synnyttää.

Whitehorn kirjoitti suosittuja kolumneja 2000-luvulle asti ja eläkeikäisenä myös vuosien ajan neuvokkipalstaa Saga-aikakauslehteen.

Katharine Whitehorn vuonna 2014.­

Kiinnostuin Whitehornista niin paljon, että hankin hänen muistelmansa Selective Memory (2007). Se käsittelee pitkää uraa, mutta myös avioliittoa alkoholiongelmaisen jännityskirjailijan Gavin Lyallin kanssa.

Whitehornin varhaisvaiheista teos kertoo yllättävän tiedon: kesällä 1953 British Council lähetti hänet englanninopettajaksi Mikkeliin! Siellä hänen oli tarkoitus opettaa aikuisryhmiä ja järjestää kaupunkilaisille illanviettoja.

Kielimuuri oli pitkään totaalinen – paitsi saunassa, missä tuppisuiset suomalaisetkin rohkaistuivat puhumaan englantia (tosin saksan lauserakenteita käyttäen).

”Minua ei ollut aikuisena nähnyt alasti kukaan muu kuin rakastajat, mutta nyt lauteilla oli kuusitoista opettajatarta. Jos ei ollut varovainen, saattoi paljastaa vaikka mitä”, Whitehorn kirjoittaa.

Muistelmien kuvaus sotakorvauksensa juuri maksaneesta Suomesta on elävää. Junat ovat kuin ”Tolstoin romaaneista”, kodit ”kauniisti karuja”, ainoana koristeena viherkasvit. Kaikilla on villasukat ja jaloviinaa juodaan paljon.

Mietin, vieläköhän joku Whitehornin mainitsemista Mikkelin-ystävistä olisi elossa? Lilja Reunanen, Liisi tai Alte Harma?

Tai sukunimettömäksi jäävä Martti: naimisissa oleva upseeri, jonka kanssa Whitehornilla oli lyhyt suhde. ”Hän muistutti aivan Kirk Douglasia”, tämä muistelee.

Suhde oli jo ohi ja Whitehorn lähdössä Suomesta, kun mikkeliläinen sotilaslähetti toi Martilta paketin: ”Mukana ei ollut viestiä tai allekirjoitusta. Siinä oli vain puukko.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Sky Sports reporter: Some breakaway club leaders believe they were set up. They demand an explanation from the leaders
Maguire came into conflict with Woodward over information about the Super League at a meeting of players with the management of Manchester United
UEFA President to English clubs: Gentlemen, you have made a huge mistake. But you have time to change your mind
I won't get any benefit from Super League - I just want to save football. Perez gave a program Interview (and immediately fell for the lie)
Everton owner on joining Super League: Never. Clubs are public domain
UEFA President: Relegation from the Champions League is no longer a sporting failure, but a production risk that not everyone is willing to accept
Wolverhampton named themselves the 2018/19 Premier League champions on Twitter. Wolves then became the first after the 6 founders of the Super League