Finland

Kolumni | Ebolaviruksen löytäjä sairastui koronavirus­tautiin ja ärsyyntyy nettitietäjistä, jotka luulevat peittoavansa tutkijoiden tiedot

Ebolaviruksen löytäjä sairastui koronavirus­tautiin ja ärsyyntyy nettitietäjistä, jotka luulevat peittoavansa tutkijoiden tiedot

Peter Piot oppi Afrikassa, miksi pelkkä lääketiede ei riitä torjumaan epidemioita.

Kun opiskelija Peter Piot valmistui lääkäriksi belgialaisesta Gentin yliopistosta, professori varoitteli häntä. Infektio­taudeissa ei ole tulevaisuutta, niihin ei kannata erikoistua.

Kaksi vuotta myöhemmin Piot oli osa tutkimusryhmää, joka onnistui eristämään ebolaviruksen Zairessa (nykyisin Kongon demokraattinen tasavalta). Myöhemmin Piotista tuli yksi maailman johtavista virologeista.

Kuusi vuotta sitten pääsin kuuntelemaan häntä Oxfordin yliopiston seminaarissa. Luento teki vaikutuksen. Siksi, että hän tuntui tietävän viruksista kaiken. Mutta vielä enemmän siksi, että hän ymmärsi, miten vaikeaa epidemioiden hillitseminen on.

Ei riitä, että ymmärtää lääketiedettä. On ymmärrettävä myös kulttuuria, tapoja, pelkoja ja uskomuksia.

Kongossa kulttuurin huomioon ottaminen tarkoitti esimerkiksi sitä, ettei ebolaan kuolleiden ruumiita kannattanut pakata ruumispusseihin ja kiidättää sairaaloiden kylmätiloihin. Ei, vaikka tiedettiin viruksen säilyvän ruumiissa tartuntakykyisenä pari päivää kuoleman jälkeen.

Luottamus terveydenhuoltoon oli Kongossa matala. Huhujen mukaan potilailta varastettiin sairaaloissa elimiä. Jos ruumiit olisi piilotettu omaisilta, pelot olisivat vahvistuneet ja huhut lähteneet liitoon. Kuka sen jälkeen olisi uskaltanut hakeutua hoitoon?

Oli parempi antaa omaisille suojahanskat ja pestä ruumis yhdessä heidän kanssaan.

Korona-Suomessa ei pelätä sisäelinvarkaita, mutta toisiamme me taidamme pelätä. Tuoreessa kirjassa Kaikki kotona – Kun korona mullisti maailmamme antropologi Miia Halme-Tuomisaari kuvaa suomalaisten viranomaiskuuliaisuutta ja uudenlaisen naapurikyttäämisen nousua. On vaadittu tiukempia sääntöjä ja alettu vahtia toisten juhlia ja maskittomia kasvoja.

Tottelevainen kansa on uuden edessä. Kaikesta ei voi säätää laeilla, ja viranomaisten ohjeet muuttuvat jatkuvasti. On löydettävä keinoja kestää epävarmuutta ja sietää maskitonta naapuria.

Maaliskuussa Peter Piot sairastui covid-19-tautiin ja joutui sairaalaan. Haastattelussa hän kertoi, miten virus muutti häntä. ­Uuvutti, itketti ja toi kuolemanpelon. Virus osoitti oman haurauden. Nosti ärtymyksen niitä kohtaan, jotka hetken nettisurffailun perusteella luulevat tietävänsä enemmän kuin tutkijat.

Piotilla oli myös selvä viesti: ilman rokotusta ei ole paluuta entisenlaiseen elämään. Siihen asti on etsittävä keskitietä turvallisuuden ja elämänilon välillä.

Kirjoittaja on HS:n featuretoimituksen toimittaja.

Football news:

Ex-President of Barca Laporta will take part in the new elections
Antonio Cabrini: Maradona would still be alive if he played for Juventus. The love of Naples was strong but unhealthy
Ferguson on Rashford's charity: Fiction for a young man. He should give me some advice
A Preston player who twice touched an opponent's genitals was disqualified for 3 matches for aggressive behavior
Atalanta Director: everything is fine with Miranchuk, there are no symptoms of coronavirus
Kovid mocks the Latvian championship: the team got only 8 people (but still did not finish the match)
Gerard Pique: We all hope that Messi will stay at Barca