Finland

Kolumni | Kurjistava kierre leikkaa urheilijoiden palkkoja ja työpaikkoja – pahinta on, jos katsomoihin ei enää tulekaan uusia faneja

Kurjistava kierre leikkaa urheilijoiden palkkoja ja työpaikkoja – pahinta on, jos katsomoihin ei enää tulekaan uusia faneja

Koronavirusepidemian jälkeenkään urheilutapahtumien yleisömäärät eivät välttämättä enää nouse epidemiaa edeltäneisiin lukuihin. Jos näin käy, se olisi myrkkyä seurojen ja sarjojen taloudelle.

Suomalainen ammatti- ja kilpa­urheilu on uuden ajan edessä, eikä se näytä pelkästään valoisalta.

Syynä on korona­virus­epidemia, joka vei urheilu­kilpailuilta katsojat ja romuttaa seurojen talouden.

Esimerkiksi Suomen suurimman sarjan eli jääkiekon Liigan katsojaluvut ovat romahtaneet. Tämän kauden pienin yleisömäärä on ollut lokakuun alussa ottelussa HPK–Lukko, jota oli katsomassa vain 651 ihmistä.

Eniten katsojia on ollut marraskuun 13. päivä pelatussa Tappara–Ilves-pelissä, 4 500. Se lienee Liigan ainoa loppuunmyyty ottelu koronarajoitusten aikana.

Seurojen akuutein talousongelma eivät suinkaan ole koronavirusepidemian takia asetetut yleisörajoitukset vaan se, että yleisöä ei ole tullut katsomoihin likikään niin paljon kuin rajoitusten puitteissa olisi ollut mahdollista. Ja kun katsojat eivät liiku, urheilussa ei liiku rahakaan.

Syksyn peleissä katsojista oli kadonnut kaikissa suurissa sarjoissa ainakin puolet vuoden takaiseen verrattuna. Jo se tarkoittaa valtavaa lovea seurojen tuloihin.

Lipputulojen lisäksi putoavat myös ravintolatulot, sponsoritulot, fanituotemyynti ja muusta oheismyynnistä saatavat tulot, kun väkeä ei tule peleihin.

Rahavirtojen kuivuminen taas johtaa kulujen leikkauksiin: vähemmän palkkaa pelaajille ja vähemmän seuratyöntekijöitä. Vähemmän kaikkea tai enemmän halvempaa ja huonompaa.

Koronavirusepidemian lopulliset vaikutukset urheiluun nähdään lähivuosina.

Uusien katsojien houkutteleminen otteluihin oli seuroille työlästä jo ennen korona­virusta. Tämä tuskin helpottuu, vaikka epidemia saadaankin rokotuksilla kuriin.

Kaikki vanhat katsojat eivät välttämättä palaa ensi kaudella lehtereille, sillä he ovat voineet löytää uusia huvituksia. Lisäksi epävarmuus isojen yleisötapahtumien turvallisuudesta jää helposti kytemään mieliin.

Vaikutus kertautuu, jos perheet jäävät pois katsomoista, sillä silloin kutistuvat seuraavat fanisukupolvet. Entä jos osa sponsoreista ei koe urheilua enää yhtä tärkeäksi kuin aiemmin ja ne vetävät rahansa pois?

Kurjistava kierre on nopeasti valmis. Sellaisen katkaisemiseen tarvitaan paljon työtä ja fiksumpia oivalluksia. Todennäköisesti kaikki tämä joudutaan tekemään aiempaa vähälukuisemmalla henkilöstöllä.

Kirjoittaja on HS:n urheilutoimituksen uutistuottaja.

Football news:

Andrea Pirlo: Criticism is inevitable when you are suddenly appointed Juve coach, but the results will say everything for me
Zidane on relegation from the 3rd League club: It's not a shame, let's not go crazy. Real Madrid wants to win, sometimes it doesn't come out
Real Madrid were eliminated from the Spanish Cup for the fifth time by a team from the 3rd league
Solskjaer on 2-1 with Fulham: Having conceded, Manchester United woke up and played a good match. Pogba played well
Manchester United won a Premier League match for the 94th time, conceding first. This is a record of the tournament
Pirlo took the first trophy as a coach-snatched the Super Cup from Gattuso. And once they won together
Cristiano Ronaldo: Milan and Inter are very strong, but Juventus can win Serie A