Finland

Kommentti | Historiallinen voitto antaa pelivaraa – tuleeko Matilda Castren sittenkin Suomeen kilpailemaan ennen olympialaisia?

Matilda Castren nousi syvistä vesistä ja pääsi pääkiertueella aluksi niin sanotusti matalaan päähän, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Jussi-Pekka Reponen.

Matilda Castrenin uran toistaiseksi suurin voitto tuli sumuisessa säässä Kaliforniassa.

Joulun alla vuonna 2019 golfammattilainen Matilda Castren kertoi avoimesti HS:n haastattelussa, miten hän oli ollut menestyksekkään ja turvallisen collegegolfuran jälkeen niin sanotusti syvissä vesissä ammattilaisuransa ensimmäisinä vuosina. Hänestä oli tuntunut välillä siltä, että maailma kaatuu päälle.

Tuolloin käänne parempaan oli onneksi jo tapahtunut, kun Castren oli hankkinut peräti 12 kilpailukierrosta sisältäneen karsinnan kautta pelioikeuden maailman kovatasoisimmalle naisten ammattilaiskiertueelle LPGA:lle.

Haastattelussa Castren myös luonnehti itseään määrätietoiseksi ja itsevarmaksi pelaajaksi.

Kun HS kysyi, missä tilanteessa Castren näkee itsensä viiden vuoden päästä, vastaus tuli rauhallisesti.

”Toivottavasti minulla on vakituinen paikka LPGA:lla. Toivottavasti pelaan vuoden 2024 olympialaisissa. Se on yksi isoimmista unelmistani. Olisi hienoa, jos olisin voittanut LPGA:lla yhden kisan ja päässyt haastamaan major-kisojen kärkeä.”

Nyt tuosta haastattelusta on kulunut puolitoista vuotta. Mainituista asioista LPGA:n voitto ja vakituinen paikka kiertueella järjestyivät maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa, kun Castren otti Kaliforniassa yhden arvokkaimmista suomalaisista golfvoitoista.

Paikka olympialaisiin oli varmistunut käytännössä jo aikaisemmin.

Lue lisää: Pikkutytön unelmasta totta – Matilda Castren teki suomalaista golfhistoriaa

Castrenin voittoisaa suoritusta vaativalla Lake Merced Colf Clubin kentällä voi pitää järkähtämättömänä.

Castren myönsi kilpailun jälkeen olleensa välillä hyvinkin hermostunut, mutta se ei näkynyt suorituksessa, jonka arvoa nostaa se, että hän pelasi ensimmäistä kertaa pääkiertueella viimeisen kierroksen kärkiryhmässä.

Se on paikka, jossa vaaditaan erityisesti paineensietokykyä. Siis lujaa henkistä kanttia.

Golf on tunnetusti hidastempoinen laji, jossa kilpailun aikana ehtii pyöritellä korvien välissä liikaakin asioita. Siitä haasteesta Castren selviytyi ilmiömäisesti.

Kilpailun jälkeen mediatilaisuudessa Castren sanoi olevansa ylpeä siitä, miten hän pärjäsi mentaalipuolen kanssa. Samalla hän palasi asiaan, josta oli puhetta pari viikkoa sitten ennen major-kilpailuihin kuuluvaa US Openia.

Kyse oli siitä, että Castrenille tarjoutui koronapandemian seurauksena mahdollisuus totutella rauhassa ja ilman pelioikeuden uusimisen painetta talon tavoille, koska kaikki pelioikeudet jäädytettiin eli niiden voimassaolo siirtyi tälle kaudelle.

Näin Castrenin kohdalle ei osunut niin sanotusti hyppyä syvään päähän, jos käytetään tätä suosittua kielikuvaa. Päinvastoin, hän pääsi jalat tukevasti pohjassa matalaan päähän.

Uran ensimmäisen pääkiertuevoiton tärkein anti pelaajalle on työpaikan varmistuminen pitkälle eteenpäin.

Tässä mielessä Castrenin maailman muuttui. Nyt hänellä on kauden 2023 loppuun asti voimassa oleva voittajakategorian pelioikeus. Näin hän voi rakentaa rauhassa kilpailukalenterinsa eikä joudu menemään niihin kisoihin, joihin rajoitetulla pelioikeudella mahtuisi mukaan.

Tässä tilanteessa onkin jännittävää nähdä, saapuuko Castren heinäkuun puolivälissä sittenkin todelliseksi vetonaulaksi Turussa pelattavaan Euroopan-kiertueen kilpailuun, koska hän matkustaa joka tapauksessa Suomen kautta Tokion olympialaisiin.

”Pitäisi pelata tosi hyvin nämä 4–5 seuraavaa kisaa, että pelaaminen Turussa olisi mahdollista”, Castren sanoi kaksi viikkoa sitten ja tarkoitti pelioikeuden varmistamista ensi kaudeksi.

Nyt tilanne on siltä osin kunnossa, joten kilpaileminen kotimaassa saattaa tulla uuteen harkintaan.

Football news:

Gabriel Martinelli: I think Arsenal is one of the best teams in the world. A lot turned out at the end of last season
Arsenal offered Jaka a new contract with a salary increase. Roma claims the player
Medal standings of the Olympic Games-2020: China has secured the first place, Russia is rushing into the top three, but loses 4 gold to the USA
Trent has signed a contract with Liverpool until 2025
Albrighton has extended his contract with Leicester until 2024. He has been in the team since 2014
Statement of Juve, Barca and Real Madrid: We believe in the success of the Super League. The UEFA monopoly harms football
Ole Gunnar Solscher: Bruno was the catalyst for winning a lot of matches. Manchester United need to take the next step