Finland

Kommentti: Trump tunnustaa tappionsa

Kommentti: Trump tunnustaa tappionsa

Michael Flynnin armahdus osui kahdella tavalla mielenkiintoiseen aikaan, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

Donald Trump antoi perinteisen armahduksen kalkkunalle ennen kiitospäivää.­

Presidentti Donald Trump näyttää vihdoin tunnustaneen tappionsa presidentinvaaleissa. Hän ei tehnyt sitä vieläkään sanallisesti, vaan muulla tavoin.

Jo alkuviikosta Trump oli näyttänyt vihreää valoa hallinnon vaihdokselle, kun Joe Biden sai paperit sen aloittamiseksi. Silloin presidentti kuitenkin vain vapautti alaisensa näkymättömistä kahleista.

Keskiviikkona Trump teki oman liikkeensä.

Entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin armahdus valehtelutuomiosta on yksi varmimmista merkeistä, että Trump tietää hävinneensä lopullisesti. Hänellä on enää jäljellä oleva virkakautensa aikaa toteuttaa armahdusorgiat, jollaisia ei ole kuunaan nähty, ja hän kiirehti aloittamaan jo nyt yhtä aikaa kiitospäivän kalkkunan armahduksen kanssa.

Entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn sai armahduksen.­

Oli veikkailtu, että Trump säästäisi kiistellyimmät armahduksensa tammikuulle, koska ne saattaisivat muuten syödä hänen puolueensa kannatusta ennen tärkeitä senaatin täytevaaleja Georgiassa 5. tammikuuta. Flynnin armahdus osoittaa, että Trump ei laskeskele republikaanien kärsivän mainittavasti.

On myös se mahdollisuus, että hän ei välitä, menettävätkö republikaanit senaatin enemmistön. Eihän hän itse ole enää silloin virassa.

Käytös oikeudessa kertoo kaiken

Trumpin kieltäytyminen tunnustamasta virallisesti tappiotaan jatkuu. Sen sijaan hän jatkaa täysin perusteettomia syytöksiään vaalivilpistä ja jankkaa voittaneensa.

Tässäkin asiassa joudutaan turvautumaan Trumpin ja hänen lakeijoidensa toiminnan tulkitsemiseen mutkien kautta, jotta totuus paljastuu.

Vaalivilpistä koohkaaminen on tehokas keino pitää salaliittoteorioihin uskovat kannattajat aktiivisina ja vihaisina. He ovat Trumpille voimavara, jota hän säilöö tulevaisuuden varalle, mitä ikinä hän sitten aikookaan.

Trumpin asianajajien käytös kuitenkin kertoo, että taistelu on hävitty myös oikeussaleissa.

Julkisesti kameroiden edessä he julistavat sensaatioita ja toitottavat ”todisteistaan” vaalivilpistä. Kun tulee vuoro pistää käsi Raamatulle ja toistaa sama oikeussalissa tuomarin edessä, ääni kellossa muuttuu.

Valan velvoittamana Trumpin asianajajat eivät ole esittäneet yhtäkään lausumaa vaalivilpistä. Eivät tietenkään, koska valehtelu tarkoittaisi, että häkki heilahtaisi oman selän takana.

Eräänlainen tosiasioiden tunnustus sekin.

Siirtymäkauden manööverit

Flynnin armahdus osui toisellakin tavalla mielenkiintoiseen aikaan, kun se sijoittui meneillään olevaan presidentinhallinnon siirtymäkauteen.

Flynnin ainoa synti ei nimittäin ollut valehtelu liittovaltion poliisille. Hän jäi kiinni valehtelusta sen jälkeen, kun hän oli vetänyt omaa salaista ulkopolitiikkaansa presidentti Barack Obaman ja Trumpin välisellä siirtymäkaudella.

Obama oli joulukuussa 2016 karkottanut venäläisdiplomaatteja rangaistuksena vaalihakkeroinnista. Kyseessä on ennennäkemättömän raju toimenpide, jota Flynn pyrki vesittämään, kun hän keskustelussaan Venäjän suurlähettilään kanssa pyysi Venäjää pidättäytymään vastatoimista. Näin Flynn sekaantui Yhdysvaltain viralliseen ulkopolitiikkaan käytännössä yksityishenkilönä. Yhdysvalloissa kiistellään yhä siitä, minkä tasoinen rike oli kyseessä.

Joe Bidenin siirtymähallinto saattaa olla pian samanlaisessa tilanteessa.

Jos presidentti Trump toteuttaa siirtymäkaudella jonkin sensaatiomaisen ulkopoliittisen manööverin, pysytteleekö Bidenin väki syrjässä vai tekevätkö he ”flynnit” ja yrittävät puolestaan sotkeutua tilanteeseen minimoidakseen vahinkoja omalta kannaltaan?

Käytännössä Trump aloitti jo manööverinsä ilmoittamalla joukkojen vähentämisestä Afganistanissa ja Irakissa. Ovatko Bidenin kätyrit liikkeellä vaaralliseksi uumoiltua toimenpidettä hidastaakseen?

Flynnin tapaus ainakin osoittaa, että sellaisesta selviää lopulta helposti kuivin jaloin.

Football news:

En-Nesiri is the 1st Sevilla player in 81 years to score a hat-trick in 2 consecutive La Liga home games
Real Madrid coach Bettoni about 4-1 with Alaves: A well-deserved win. Zidane is very happy with the game
Benzema is about 4:1 with alavesa: a Good game is important for confidence. After a tough week, Real Madrid are on the right track
Cheltenham scored against Man City after an out - in the best tradition of Rory Delap. Throw the ball to 30 meters helped the towel
Benzema has scored 15+ goals in 10 of his 12 seasons at Real Madrid
Ibrahimovic-Zapate: I've scored more goals than you've played in your career
Pep Guardiola: Foden should be a Photon, not de Bruyne. There is only one de Bruyne