Finland

Konserttiarvostelu | Konserttialaa kohdellaan nyt raskaasti, ja Ruusujen kohtalo on yksi ankeimmista: Kriitikon silmät kostuivat komean Tavastian-keikan klubitunnelmassa

Konserttialaa kohdellaan nyt raskaasti, ja Ruusujen kohtalo on yksi ankeimmista: Kriitikon silmät kostuivat komean Tavastian-keikan klubitunnelmassa

Ruusujen musiikin unenomaisuus tuntui todelliselta, ja Kevätuhri-albumin rituaalisuus heräsi eloon viiden konsertin rupeaman keskimmäisellä keikalla, kirjoittaa kriitikko Aleksi Kinnunen.

Ruusut esiintyi Tavastialla hetkittäin kuin transsissa.­

Pop

Ruusut Tavastialla keskiviikkona 28.10.

Päättyvä vuosi on koetellut konserttialaa raskaasti. Kesän kynnyksellä erinomaisen toisen albuminsa julkaisseen ja kohti laajempaa suosiota matkanneen Ruusujen kohtalo on tuntunut yhdeltä ankeimmista.

Ensin siirtyivät kevään julkaisukeikat, Tavastian osalta vieläpä toistamiseen keskikesällä. Festivaalikeikkoja yhtyeen alta suli jopa parikymmentä. Syyskuulle kaavailtu Töölön jalkapallostadionin konsertti kariutui tautinäkymien synkennyttyä.

Tavastian-keikkojaan ovat tältä syksyltä siirtäneet jopa vuodella eteenpäin esimerkiksi Ismo Alanko ja Eppu Normaali. Toisin ovat toimineet Ruusujen lisäksi esimerkiksi Amorphis ja Sanni.

Ruusujen kevään kaksi loppuunmyytyä konserttia jyvitettiin kolmelle peräkkäiselle illalle, yhteensä viiteen eri konserttiin. Näin kaikki lipun ostaneet saatiin mahtumaan rajoitusten puitteissa – Tavastialle on otettu tänä syksynä vain noin kolmannes normaalista täydestä yleisömäärästä.

Artistille urakka tietää tietenkin lisähommia, mutta mikäs siinä, jos soitto maistuu ja vaihtoehtona on töiden siirtäminen epävarmaan tulevaan.

Ruusujen keskiviikon kahdesta konsertista jälkimmäisen kärjen muodostivat odotetusti toukokuussa ilmestyneen Kevät­uhri-albumin kappaleet, joita on voinut kuulla elävänä vasta Helsingin Suvilahdessa syyskuussa ja Oulussa elokuussa.

Tunnelma Ruusujen keikalla muistutti hetkittäin palvontamenoja.­

Mestarillisen kerroksellisen tiheästi soivan albumin huippuhetket kuten ällistyttävän kuohkea Crush tai umpikoskettava Haamuasema kuulostavat levyllä loikalta eteenpäin hienon esikoisalbumin luonnosmaisemmasta ja avarammasta tyylistä.

Konsertissa kokonaisuus limittyi komeasti yksiin palkitsevaksi näytökseksi: kahden albumin myötä Ruusuilla löytyy nyt väkevää materiaalia konsertin mitoiksi, erinomaisia lauluja liki saman verran.

Jos Ruusujen sointi perustuu hinkatun viimeisteltyyn elektroniseen tuotantoon sekä kollaasimaiseen rikkomiseen ja jäsentämiseen, kappaleiden pohjalla erottuvat sävellykset pitävät yltiöpäiseksi äityvää ilottelua kasassa.

Ringa Manner vuorottelee Miikka Koiviston kanssa Ruusujen laulusolistina.­

Vaarana Ruusujen tapauksessa voisi olla myös kangistuminen studioestetiikan vangiksi, mutta Ringa Mannerin ja Miikka Koiviston vuorottelemat lauluosuudet sekä elävät sovitusratkaisut personoivat musiikkia siinä määrin, että taitava pop-fantasia kuulostaa yksinomaan herkulliselta.

Nostattavan sointimaailman rakentumisen seuraaminen on kuin palkitsevaa leikkiä. Muistikuvia enemmän esityksessä korostuivat kitara, basso ja rummut ilman, että elektroninen rikkaus pääsi kärsimään. En ollut keskiviikkona ainoa, jonka silmät kostuivat hakkaavan, jopa teollisen klubihenkisyyden ja lyyrisen leijailevuuden säkenöinnissä.

Kevätuhri-albumin rituaalisuus näyttäytyi lavalla yhtyeen mekastettua hetkittäin kuin transsissa. Teatraalinen käsien ilmaan nostaminen 555-kappaleen aikana, mihin yleisö vastasi, muistutti palvontamenoja. Todellisuuden tasoja tutkaileva unenomainen musiikki istui epätavallisiin oloihin.

Vaikka yleisön vähyys ei lopulta haitannut konserttielämystä, yhtyettä kävi jokseenkin sääliksi.

Pakotetun puolityhjän salin sijaan Ruusujen musiikin koti on helppo kohdistaa kesäöiden valoisiin pikkutunteihin, jonnekin festivaalipäivän viimeisiin euforiahetkiin.

Nämä kokemukset jäivät tältä vuodelta väliin, eikä lupaavalta näytä juuri nyt ensi kesän suhteen.

Yleisö piti Tavastialla kuuliaisesti maskeja.­

Tunnelma Ruusujen keikalla muistutti hetkittäin palvontamenoja.­

Football news:

Van Dijk - best Central defender of 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is a top player in terms of mentality. He has a new goal every year
Borussia Dortmund presented a collection with Spongebob as part of a deal with Nickelodeon
Woodward on Manchester United and trophies: there is a lot of work Ahead to achieve the stability needed
Neuer - best goaltender in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two