Finland

Korona kurjisti koripallon maaottelut Espoossa – näin oudoista lähtökohdista Susijengi hyökkää Georgian kimppuun

Korona kurjisti koripallon maaottelut Espoossa – näin oudoista lähtökohdista Susijengi hyökkää Georgian kimppuun

Suomen koripallomaajoukkue pelaa Georgiaa vastaan lauantai-iltana Espoon EM-karsintakuplassa.

Susijengi on Sasu Salinin harteilla marraskuun EM-karsintaikkunassa.­

Suomen koripallomaajoukkue kohtaa lauantaina EM-karsintaottelussa Georgian Espoossa. Pelillisten X- ja O-merkkien sijaan huomion ovat otteluun valmistautuessa vieneet koronapandemiaan liittyvät asiat.

Susijengin pelinjohtaja Petteri Koponen ei voi pelata Georgiaa eikä maanantaina Serbiaa vastaan. Koponen ja maajoukkueen valmentaja Hanno Möttölä altistuivat koronavirukselle ja joutuivat karanteeniin.

Petteri Koponen (vas.) ei ole päävalmentaja Henrik Dettmannin (oik.) käytössä.­

Maajoukkueen supertähdistä pois jäi myös ryhmään alustavasti nimetty Lauri Markkanen, jota Chicago Bulls ei odotetusti Suomeen laskenut. NBA:n on määrä käynnistyä joulun tienoilla.

Lisäharmia maajoukkue sai pääkaupunkiseudun uusista rajoituksista. Alueen siirtyminen epidemian leviämisvaiheeseen ja siitä seuranneet toimenpiteet pakottivat Koripalloliiton keskeyttämään lipunmyynnin. Suomi pelaa molemmat kotiottelunsa ilman yleisöä, millä on merkittäviä talousvaikutuksia liitolle.

Koripalloliitto sai lajin kansainväliseltä liitolta FIBA:lta järjestettäväkseen Espoon karsintakuplan, jossa Suomen, Georgian ja Serbian lisäksi pelaa kahdesti myös E-lohkon neljäs maa Sveitsi.

Aamulehden tietojen mukaan Koripalloliitto laski, että Espooseen saataisiin ottaa 2500–3000 katsojaa. Tyhjille katsomoille pelaaminen tarkoittaa, että liitto menettää kuusinumeroisen summan rahaa. Toimitusjohtaja Ari Tammivaara myönsi Aamulehdelle, että liitto joutuu varmasti tekemään jonkinlaisia sopeuttamistoimia.

– Onhan tämä iso pettymys ja isku meille. Tuollaiset summat ovat liiton taloudessa merkittäviä. Tiedostimme, että tällainen riski on ja nyt se laukesi, Tammivaara kommentoi Aamulehdelle.

Koko järjettömyyden takana on FIBA, joka siirsi kyllä EM-kisojaan vuodella eteenpäin syyskuuhun 2022, muttei koskenut karsintaikkunoihin. Siksipä Espoossa tanssahtelee neljä maajoukkuetta, joista yksikään ei pelaa parhaalla kokoonpanollaan ja joiden rosterit eivät ole varmoja ennen ylösheittoa. Serbialta puuttuu joka tapauksessa kymmeniä parhaita pelaajiaan.

Suomen ykköstähti on Sasu Salin. Hän arvioi tulevia vastustajiaan STT:lle seuraavasti:

– Ei tässä tilanteessa edes tiedä, keitä siellä pelaa, ennen kuin sen pelipäivänä näkee kentällä. Kyllä näiden karsintojen juju on, että pitää keskittyä omaan peliin ja mennä omilla vahvuuksilla.

Salinin lisäksi huomio kiinnittyy Suomen joukkueessa nuoriin lupauksiin, kuten Elias Valtoseen, 21. Georgiaa vastaan asettuvan 12 pelaajan ulkopuolelle jäi lisäksi kiinnostava nimi: 18-vuotias Max Besselink, joka edustaa Helsinki Seagullsia.

Urheilullisesti tilanne on se, että pelinsä voittanut Georgia johtaa lohkoa pisteen erolla Serbiaan ja Suomeen. Koska Georgia on tuleva EM-isäntä, lohkosta pääsee kisoihin sen lisäksi kaksi parhaiten sijoittunutta joukkuetta.

Susijengin pitää siis jättää ainakin toinen kaksikosta Serbia-Sveitsi taakseen. Käytännössä Suomen ykkösvastustajana pidetään Sveitsiä, joka on hävinnyt molemmat pelinsä. Suurella todennäköisyydellä Susijengin EM-kohtalo ratkeaa vasta ensi helmikuun karsintaikkunassa, jos Euroopassa siihen aikaan vielä koripalloa pelataan.

Yle TV2 näyttää koripallomaaottelun Suomi–Georgia lauantaina kello 19.25 alkaen.

Elias Valtonen edustaa Saksan kakkostasolla pelaavaa Tigers Tübingeniä.­

Football news:

Fenerbahce wants to rent Hazard until the end of the season (Ajanssport)
Bruno scored 1 goal from the penalty spot and did not make an assist in 6 matches with the big six teams in the 2020/21 season
Messi can miss from 4 to 12 games due to disqualification, if his kick in the match with Athletic is recognized as aggression
Clattenburg on the referee of the Liverpool - Manchester United match: He should have waited in the Manet episode, but I wouldn't criticize him
I put Messi on the body and he got angry and slapped me in the face. Obvious aggression. Athletic forward about red Leo
Messi can be disqualified for 2 games. The referee did not indicate that the Barca forward showed aggression by hitting the opponent on the head
Pirlo about 0:2 from Inter: The coach should be the first to take the blame. We were too predictable