Finland

Koronaepidemia | Professori Martin Scheinin kirjoitti lakiehdotuksen maskipakosta ja jakoi sen Twitterissä: ”Ei se pykälän kirjoittaminen niin vaikeaa ole”

Perusoikeuksien puolustajana tunnettu kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin on laatinut ehdotuksen tavasta, jolla velvoitteen käyttää suu-nenäsuojusta julkisilla paikoilla voisi kirjata Suomen lakiin.

Professori jakoi kirjasintyyliltään ja asettelultaan lakitekstiä muistuttavan ehdotuksensa niin sanotusta maskilaista pikaviestinpalvelu Twitterissä keskiviikkona.

THL:n odotetaan torstaina antavan lisätietoa uudesta maskien käyttöä koskevasta suosituksestaan.

Scheininin mukaan tällainen suositus käyttää maskia on periaatteessa parempi vaihtoehto kuin lain muuttaminen. Hänen mielestään lainsäätäjien tulisi kuitenkin varautua hyvissä ajoin ennen syyskuun alkua siihen, ettei suositus yksin riitäkään.

Scheinin arvioi, että osa suomalaisista asennoituu maskien käyttöön kielteisesti. ”Lainsäädäntöä Suomen oloissa ehkä tarvitaan nyt sen takia, että myös viranomaispuolella ja poliitikkojen keskuudessa on välinpitämättömyyttä ja skeptisyyttä, että mahtaako maskeista mitään hyötyä olla”, Scheinin sanoo.

”Tässä annetaan nyt kansalle koko ajan ristiriitaisia viestejä. Siksi mielestäni olisi asianmukaista, että jos suosituksen linjalle lähdetään, se olisi pääministerin suulla annettu niin sanottu vahva suositus sen sijaan, että yksittäinen virasto kuten THL sen antaa.”

Lainsäädännöllä voitaisiin vauhdittaa kulttuurista muutosta, jossa maskit kaivettaisiin esille silloinkin, kun tavallista voimakkaampi influenssaepidemia jyllää väestön keskuudessa, professori katsoo.

Scheinin uudistaisi lainsäädäntöä kirjaamalla tartuntatautilakiin alue- ja paikallishallinnolle valtuudet velvoittaa kansalaiset käyttämään maskia julkisilla paikoilla ulkona, joukkoliikenteessä tai kaupoissa. Jos alueelliseen maskipakkoon turvauduttaisiin, Scheinin ehdottaa, että kustannukset jakautuisivat kuten rokotuksissa: kunnat jakaisivat maskeja maksutta, ja niiden kustannukset kattaisi valtio.

Velvoitteen rikkomista hän ei säätäisi rangaistavaksi ainakaan ensi vaiheessa, mutta tarvittaessa sekin voisi olla mahdollista lisäämällä rikoslain terveydensuojelurikkomuksista säätäviin pykäliin viittaus myös tartuntatautilain muutettuun pykälään 58. Toinen vaihtoehto Scheininin mukaan olisi kirjata maskipakko terveydensuojelulakiin, jolloin velvoitteen rikkominen tulisi suoraan rangaistavaksi.

Professorin mukaan lakiluonnoksen muodon saaneella päivityksellä on haluttu ennakolta ehkäistä naljailua siitä, millä tavalla ehdotus laissa voitaisiin käytännössä toteuttaa. Tarkoituksena on myös kiinnittää huomiota lain valmistelun tasoon ja palauttaa tämän työn arvostusta.

”Osin tämä liittyy valmiuslakikokemukseen. Minua ärsytti ja suututti, kun mielestäni valmiuslain asetukset oli niin amatöörimäisesti tehty”, sanoo Scheinin, joka kanteli oikeuskanslerille valmiuslain rajanylityspaikkojen sulkemista koskevista päätöksistä. Niissä ei alun perin ollut huomioitu perustuslain Suomen kansalaisille takaamaa oikeutta poistua ja saapua kotimaahansa. Sittemmin muotoilu täsmentyi.

”Parempi olla lain tasolla eduskunnan säätämänä, parempi olla täsmällisesti kirjoitettuina eikä mitään yleisluontoisia valtuutussäännöksiä. Haluan osoittaa, ettei se pykälän kirjoittaminen niin vaikeaa ole.”

Scheinin myöntää, että maskipakko merkitsisi rajoituksia perusoikeuksiin. Yksityisyyden suoja, liikkumisvapaus ja kokoontumisvapaus ovat kuitenkin sellaisia ihmisoikeuksia, joita voidaan rajoittaa, kun siihen on painava yhteiskunnallinen tarve, Scheinin sanoo.

”En hae niinkään tasapainoa yleisen turvallisuuden ja ihmisoikeuksien välillä, vaan tasapainoa ihmisoikeuksien sisällä siten, että oikeus elämään ja oikeus terveyteen saavat asianmukaisen painon”, Scheinin sanoo.

”Toisten ihmisoikeuksien suojaaminen, kuten oikeus elämään, on sellainen oikeushyvä, jonka takia voidaan täsmällisesti, tarkkarajaisesti ja tilapäisesti rajoittaa muita perusoikeuksia.”

Football news:

Hans-Dieter flick: Bayern players had to overcome the pain threshold to beat Sevilla
Julen Lopetegui: Neuer is an incredible goalscorer. Sevilla didn't use their chances
You should see Goretzky's goal again. Muller's goal and levandowski's discount - the magic of mutual understanding 🤝
Ivan Rakitic: We saw how important Neuer is for Bayern
Mueller - the best player of the match for the UEFA super Cup between Bayern Munich and Sevilla
Sevilla have five defeats in matches for the European super Cup. This is an anti-record
Bayern won 4 trophies in a year. To repeat Barca's record, you need to take two more