Finland

Koronaepidemia | THL muotoilee uusiksi karanteeni­suositusta koulun­käynnin osalta – pelkona on, että riski­alueilla matkailleet levittävät tartuntoja koulujen alkaessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta ennakoi laitoksen muuttavan nykyistä omaehtoisen karanteenin suositusta tiukemmaksi koulunkäynnin osalta.

Nykyisen suosituksen mukaan 14 päivän omaehtoisen karanteenin aikana voi käydä töissä, päiväkodissa ja koulussa.

”Muutos voisi olla jotakin sentyyppistä, että perhe ja vanhemmat yhdessä opetuksen järjestäjän kanssa tai paikallisten terveydenhuoltoviranomaisten kanssa käyvät läpi, onko perheen matkustushistoria sellainen, että esimerkiksi kouluopetuksesta pitäisi pidättäytyä ja hoitaa se etäopetuksena jonkin aikaa”, Tervahauta sanoo.

Muutos liittyy huoleen, josta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi HS:n haastattelussa keskiviikkona.

Kiuru sanoi haastattelussa vaatineensa THL:ää muuttamaan nykyistä karanteenisuositusta tiukemmaksi ja odottavansa ohjeistusta tällä viikolla.

”Näen mahdottomaksi, että ensi viikolla kouluun palaisivat myös ne oppilaat, jotka ovat juuri vierailleet riskimaissa”, Kiuru sanoi.

Lue lisää: Maskisuositus tulee, karanteenisuositusta tiukennetaan – ministerin mukaan riskimaissa vierailleet eivät voi palata ensi viikolla kouluun

Riskimaiksi Suomi laskee maat, joissa on yli kahdeksan uutta koronavirustapausta 100 000:ta ihmistä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Ruotsi, Ranska ja Espanja.

Suomi on pitänyt riskimaiksi luokiteltujen maiden kanssa sisärajavalvonnan voimassa. Suomen kansalaiset saavat lähteä Suomesta ja palata Suomeen vapaasti, mutta heidän suositellaan pitävän Suomeen tullessaan 14 päivän omaehtoisen karanteenin.

Kiuru oli haastattelussa laajemminkin huolissaan siitä, että omaehtoisia karanteeneja ei ole kesän aikana noudatettu matkailun alettua uudelleen.

Omaehtoiset karanteenit ovat nimensä mukaisesti täysin kansalaisen oman harkinnan varassa. THL:n nykyisen suosituksen mukaan omaehtoisessa karanteenissa voi käydä töissä, kunhan sopii asiasta työnantajan kanssa, ja liikkua työpaikan ja asuinpaikan välillä. Myös muu välttämätön liikkuminen on sallittua.

THL suosittelee välttämään omaehtoisen karanteenin aikana julkisen liikenteen käyttämistä. Maahan saapuvien lasten koulunkäynti tai päiväkoti rinnastetaan välttämättömään asiointiin, eli kouluun tai päiväkotiin voi mennä.

Näin liberaali ”karanteeni” on ihmetyttänyt monia.

”Tämä karanteenisuositus on informaatio-ohjausta. Vaikka siinä sana karanteeni on, niin siinä ei ole juridista perustetta määrätä ketään mihinkään”, Tervahauta sanoo.

Tartuntatautilakikaan ei anna perustetta sille, että ihminen voitaisiin määrätä varsinaiseen karanteeniin vain sillä perusteella, että on tulossa jostakin maasta.

Tervahaudan mukaan valtionhallinto sai keväällä oikeuskanslerin moitteet siitä, että ihmisille oli annettu sanamuodoiltaan velvoittavan oloisia ohjeita, vaikka ne olivat suosituksia. Tämän takia myös omaehtoisen karanteenin ohje muotoiltiin uusiksi.

Tervahaudan mukaan suositus sanoo työssäkäynnistäkin, että asiasta on sovittava työnantajan kanssa. Osa ihmisistä pystyy sopimalla hoitamaan työnsä etänä omaehtoisen karanteenin aikana, kaikille se ei ole mahdollista.

”Suosituksessa ei siis signaloida, että siitä vaan työpaikalle, vaan kehotetaan käymään asia läpi työnantajan kanssa.”

Omaehtoinen karanteeni on eri asia kuin tartuntatautilaissa määritelty varsinainen karanteeni.

Lain mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä virukselle todetusti altistuneen tai perustellusti altistuneeksi epäillyn henkilön karanteeniin esimerkiksi kotiin tai muuhun paikkaan. Karanteeni voi kestää enintään kuukauden.

Karanteeni koskee altistuneita. Koronavirukseen sairastuneet eivät joudu karanteeniin vaan eristykseen. Sekä karanteeni että eristys voidaan tehdä tahdosta riippumatta.

Eristämis- tai karanteenipäätöksen saaneella on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos hän joutuu olemaan pois ansiotyöstään. Kelasta kerrotaan, että tammi–kesäkuussa Kelaan tuli 17 500 päivärahahakemusta, joista lähes 11 400 hyväksyttiin. Luku ei suoraan kerro saajien määrää, koska samalle ihmiselle on voitu tehdä useampia päivärahapäätöksiä.

Football news:

Liverpool will buy Jota for 41 million pounds. Wolverhampton will pay up to 13.5 million for Hoover
8 is Bavaria's favorite number. Now she beat Schalke: Gnabry scored a hat-trick, Sane scored 1+2, Lewandowski came up with an assist by rabona
Liverpool agreed a 5-year contract with Jota. The transfer amount could be 43 million euros
I left everything and went to the other side of the world for my favorite team. The heartwarming story of a Norwegian fan in love with Santos
Lewandowski scored in the 1st round of the Bundesliga in 7 seasons and repeated the championship record
Gnabry scored a hat-trick against Schalke
Lewandowski scored for Schalke in their 10th Bundesliga game in a row. This is a League record