Finland

Koronarokotukset | 16–24-vuotiaat pääsevät ensi viikolla korona­rokotukseen Helsingissä – Mitä viimeisen rokotettavan ikä­ryhmän jälkeen tapahtuu?

Lukiot, ammattikoulut ja korkeakoulut voisivat mahdollisesti alkaa syksyllä normaalisti lähiopetuksessa, johtajalääkäri arvioi.

Helsingissä aletaan rokottaa viimeistä ikäluokkaa jo ennen juhannusta.

Helsingissä koronarokotuksen ajanvarausta laajennetaan 16–24-vuotiaille ensi viikolla, kertoo kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen. Tämän ikäluokan rokottamisen jälkeen aletaan antamaan tehosterokotuksia ja harkitaan, jos rokotteita annettaisiin myös nuoremmille.

Aiemmin uskottiin, että rokotteet eivät riittäisi 16–24-vuotiaille ennen syksyä, koska jo heinäkuussa aletaan antamaan tehosterokotuksia.

”Olemme saaneet viimeisen kolmen viikon aikana hyvän määrän rokotuksia, ja lisää tulee seuraavien muutaman viikon aikana”, kertoo Lukkarinen.

Pelkästään 20–24-vuotiaita on Helsingissä yli 40 000, joten nuoria on odotettavissa rokotuksiin paljon.

Lukkarinen arvioi, että heinäkuun ensimmäisellä tai toisella viikolla ikäluokasta jo 80 prosenttia voisi olla rokotettu, jos aikoja vain varataan riittävästi.

Aiemmalle ikäluokalle eli 25–29-vuotiaille ajanvaraus aukesi maanantaina, ja nyt noin 70 prosenttia on Lukkarisen mukaan varannut rokotusajan.

”Jotta rokotekattavuus saadaan korkeaksi, pitää ensinnäkin olla rokotteita, mutta pitää myös olla ihmisiä, jotka tulevat rokotettaviksi”, kommentoi Lukkarinen.

Koronarokotteita on suunniteltu annettavan vain yli 16-vuotiaille.

Mitä tapahtuu sitten, kun viimeinenkin suunniteltu ikäluokka on saatu rokotettua?

”Olemme käyneet keskustelua siitä, annettaisiinko rokotteita myös 12–15-vuotiaille. Asiasta ei olla vielä varmoja, eikä meillä ole aikataulua”, Lukkarinen kertoo.

Nuorten rokottamisen jälkeen alkavat tehosterokotukset. Tämänhetkiset annokset riittävät juuri toisiin annoksiin. Saatujen annosten turvin voidaan päästä yli 80 prosentin rokotekattavuuteen.

Jos rokotteita jäisi yli, ne saatettaisiin lähettää toisiin kaupunkeihin tai toiseen maahan. Lukkarinen toivoo, että rokotteita olisi ennemmin liian vähän kuin liian paljon.

”Ei se rokote mitään jääkaapissa auta.”

Kaikki eivät ole vielä varanneet koronarokotusaikaa, mutta Lukkarisen mukaan rokotusaikoja voivat yhä varata kaiken ikäiset.

Rokotusaika kannattaa kuitenkin varata seuraavan kahden viikon aikana. Heinäkuussa alkavien tehosterokotusten takia seuraavat ajat saattavat venyä elo-syyskuulle saakka.

”Jos nämä lisärokotteet menevät kuin kuumille kiville, niin voi joutua odottamaan syksyyn”, Lukkarinen sanoo.

Hänen mukaansa tällä hetkellä ei vaikuta siltä, että helsinkiläisistä yli 90 prosenttia tultaisiin rokottamaan. Jos ihmisiä kuitenkin ilmoittautuisi rokotettavaksi niin paljon, rokotteita pitäisi saada kymmeniä tuhansia enemmän.

Tehosterokotteet annetaan heinä-syyskuussa, joten on mahdollista, että lukiot, ammattikoulut ja korkeakoulut voisivat alkaa syksyllä normaalisti.

Lukkarinen arvioi, että maskeja ja turvavälejä joudutaan vielä pitämään, mutta niistäkin voitaisiin pystyä luopumaan, jos riskit tartunnan saamiseen ja tartuttamiseen olisivat erittäin pienet.

”Se on kansallinen päätös, ei minun päätettävissäni”, Lukkarinen kommentoi.

Suomalaisista yli 16-vuotiaista 62,2 prosenttia oli saanut rokotteen keskiviikkoon mennessä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Zozulya moved to Fuenlabrada from Segunda. His transfer to Alcorcon was disrupted because of fans who called him a fascist
Spalletti on 3-0 with Bayern: Napoli is on the right track. The players have already exceeded my expectations
Kane wants to move to Man City with Grealish. He will soon discuss leaving with Tottenham
Real Madrid reported that Odriosola has contracted the coronavirus
Gasperini about Ilicic: He wants to find a team where he will achieve something more significant
Mbappe will not play in the match for the French Super Cup. The game will be held in Israel
Benfica introduced Yaremchuk. The forward of the national team of Ukraine moved from Gent