Finland

Koronasta voi pahimmillaan tulla influenssan kaltainen vuosittainen riesa – Asiantuntija mahdollisesta rokote­kierteestä: ”Sen aika näyttää”

Koronasta voi pahimmillaan tulla influenssan kaltainen vuosittainen riesa – Asiantuntija mahdollisesta rokote­kierteestä: ”Sen aika näyttää”

THL:n ylilääkäri ja Rokotetutkimus­keskuksen johtaja pitävät mahdollisena, että parin vuoden kuluttua olisi tarve taas uudelle koronarokotteelle.

Rokotekehityksessä on varauduttu muuntuvaan koronavirukseen.­

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek ei sulje pois sitä, etteikö tulevina vuosina olisi tarvetta jälleen uudelle muuntautuneen koronaviruksen vastaiselle rokotteelle.

– Se on yksi skenaario, että jos virus muuntuu, niin siitä tehdään sitten ajantasaistettuja rokoteversioita kuten influenssarokotteen suhteen tehdään kausittain. Kyllä siihen on varauduttu, Nohynek sanoo.

Vielä onkin hänen mukaansa mahdoton sanoa, kuinka pitkälle rokotteen teho riittää. Ensimmäiset henkilöt ovat saaneet rokotteet touko-heinäkuussa.

– Meillä on siis noin viisi kuukautta tietoa siitä, kauanko tämä suoja kestää.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.­

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet arvioi, että uuden rokotteen kehittely tulisi ajankohtaiseksi heti, jos jo rokotetuilla alkaisi esiintymään tautia huomattavasti odotettua enemmän.

– Mutta keinoja kyllä löytyy sitten senkin tilanteen hallintaan, jos sellainen tulee vastaan. Näen, että näiden asioiden kanssa kyllä tulevaisuudessa pärjätään ja tarpeen mukaan reagoidaan, Rämet sanoo.

Hyvä uutinen on Rämetin ja Nohynekin mukaan se, että uudet RNA-rokotteet on helppo teknisesti muuttaa niin, että ne pysyvät muuntautuneiden virusten perässä.

Voisiko uudelle koronarokotteelle sitten tulla jopa vuosittaisen influenssarokotteen kaltainen tarve?

Rämetin mukaan tätä on vaikea ennustaa.

– En ainakaan toivo, että tämän viruksen suhteen tapahtuisi näin. Mutta virus on ollut sen verran lyhyen aikaa meidän riesanamme, ettei kaikkia asioita sen muuntumisen suhteen vielä tiedetä, Rämet sanoo.

– Muuntelua viruksessa on kuitenkin tapahtunut sen verran vähän, että toive on, että tästä ei tulisi samanlaista vuosittaista riesaa kuin influenssa- ja RSV-epidemioista. Mutta sen aika näyttää.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.­

Nohynek ei usko vuosittaisen koronarokotteen tarpeeseen. Jos virus alkaisi muuntautumaan niin, etteivät ensimmäiset rokotteet enää toimisi sitä vastaan, olisi hänen mukaansa todennäköisempää, että tarve rokotteen päivitetylle versiolle tulisi ajankohtaiseksi vasta muutaman vuoden kuluttua.

Vaikka koronavirus on tähän mennessä muuntautunut jo jonkin verran, tapahtuu se kolme kertaa hitaammin kuin influenssaviruksen kohdalla.

Myös se, missä kohtaa virusta muutos tapahtuu, on merkittävää.

– Jos muutos ei tapahdu niissä kohdissa, joita tarvitaan suojan syntymisen kannalta, niin sillä ei ole merkitystä. Tähän asti nähdyt useat sadat muutokset ovat tapahtuneet muissa osissa virusta kuin siinä, mitä on käytetty rokotteiden tekemiseen, Nohynek sanoo.

Rämet ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteikö virus voisi alkaa muuntautumaan myös muilta osin.

– Muutokset tulevat sattumanvaraisesti ja jatkoon pääsevät ne virukset, jotka syystä tai toisesta ovat virukselle hyödyllisiä, Rämet sanoo.

Hallitus sai keskiviikkona STM:ltä tilannekatsauksen koronarokotteiden tilanteesta. Ensimmäisten koronarokotteiden on arvioitu saapuvan Suomeen ensi vuoden alussa.

Ensimmäisestä erästä ei kuitenkaan riitä rokotetta kaikille, minkä vuoksi tartuntatautien asiantuntijat ovat esittäneet, että ensimmäisenä rokotettaisiin terveydenhoitohenkilöstö ja toisena riskiryhmäläiset.

– Rokotusten toimeenpanosta päättää lopulta valtioneuvosto, sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Sari Ekholm kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Sari Ekholm.­

Hänen mukaansa Suomi saa noin 1,23 prosenttia EU:lle hankittavista rokotteista. Kokonaismäärä riippuu siitä, kuinka monen rokotteenvalmistajan rokotteen EU lopulta saa.

Ekholm arvioi, että kaikki halukkaat ovat voineet saada rokotteen ensi vuoden loppuun mennessä.

– Voi olla, että se tapahtuu nopeamminkin. Se riippuu siitä, että kuinka myyntilupia tulee ja millä aikataululla rokotteita pystytään tuottamaan. Kaikki rokotteenvalmistajat ovat luvanneet, että rokotteita tulee erisuuruisissa erissä ja eri aikatauluilla.

Valtioneuvosto oli keskiviikkoiltana koolla Helsingin Säätytalolla, jossa käsiteltiin epidemiologista tilannetta sekä suomalaisten rokottamista. Neuvotteluiden päätyttyä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi tiedotusvälineille hallituksen päättäneen Suomen virallisesta rokotestrategiasta.

Kiurun mukaan rokotetta tarjotaan ilmaiseksi kaikille halukkaille, joilla ei ole terveydellistä estettä rokotteen ottamiselle.

Rokotteet annetaan ensimmäisenä koronapotilaita hoitavan henkilökunnan jäsenille sekä hoivakotien henkilökunnalle, jotka toimivat niin sanotussa etulinjassa. Rokotteen saavat ensivaiheessa myös riskiryhmiin kuuluvat eli perussairaat ja ikääntyneet.

Käytännön rokotusjärjestelyjä koordinoivat sairaanhoitopiirit. Rokotusten arvioidaan alkavan ensi vuoden alussa.

Rokotusten käytännön toteuttamisen on arvioitu päätyvän kuntien harteille. Työmarkkinakeskusjärjestöt ja Työterveyslaitos ovat vedonneet, että työterveys otettaisiin mukaan rokotusten suunnitteluun ja toteutukseen.

– Tästä asiasta on keskusteltu. Kunta voi tehdä sopimuksen rokotteiden jakamisesta johonkin muuhunkin yksikköön, mutta se täytyy tehdä kunnissa, Ekholm sanoo.

THL kuitenkin vaatii, että kaikki rokotteen saaneet on kirjattava valtakunnalliseen rokoterekisteriin, jonka avulla seurataan rokotusten toteutumista, tehokkuutta ja turvallisuutta.

Football news:

Barcelona will not let go in January. The goalkeeper is Interesting to Arsenal
At the beginning of the Atalanta more goals than matches in the start. We explain how he and Gasperini get used to each other
Ex - Liverpool defender Flanagan is close to a move to Poland's Jagiellonia
Rodgers on 2-0 with Southampton: Should have scored more. Leicester are 2nd in the Premier League
Real Madrid may call up Castilla's top scorer Hugo Duro due to Jovic's departure
Covid at Ruiz's. The midfielder will not play for Napoli against Juve in the Italian Super Cup
Lampard on Hudson-Odoi: Callum is in great shape and will definitely get playing time