Useat julkiset ja yksityiset terveysasemat ovat joutuneet laajentamaan testaustoimiaan. Riitta Heiskanen

Koronavirustesteihin menee yhä useampi . Näytemäärät ovat kasvaneet kesäkuusta jopa kolminkertaisiksi .

Iltalehti selvitti sekä julkisen että yksityisen puolen tilanteet koronatestien osalta .

Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että Helsingin koronanäytteenottopisteet ovat ruuhkautuneet .

– Ajat koronatesteihin menevät juuri nyt ylihuomiselle . Yritämme kaikin keinoin saada auki lisäaikoja huomiselle .

– Olemme kaukana tavoitteestamme tällä hetkellä . Tavoitteenamme on, että asiakas saa näytteenottoajan nopeasti eli tunneissa . Seuraavalle päivälle näytteenotot saavat valua vain myöhään illalla yhteydessä olevien osalta . Nyt ollaan valitettavasti kaukana tästä, hän toteaa .

Lukkarisen mukaan testikysyntä on " kasvanut selkeästi” . Testejä otettiin Helsingissä reilut 5000 viime viikolla, alhaisimmillaan testejä otettiin kesällä alle 2000 viikossa .

– Kysyntä lähti viime viikolla yhtäkkiä nousuun . Meillä on nyt lähes kaksinkertainen tarve testeille aikaisempaan verrattuna . Näytteenoton kriteerit ovat tällä hetkellä väljät ja kaikki oireilevat ohjataan suoraan testeihin, Lukkarinen toteaa .

Johtajalääkäri kertoo, että kasvaneen kysynnän myötä testauskapasiteettia tullaan nostamaan .

– Olemme jo viime viikon lopusta lähtien pidentäneet mahdollisuuksien mukaan testauspisteiden aukioloaikoja ja jopa lisänneet näytteenottolinjastoja päivä kerrallaan . Nyt on sovittu, että näistä tulee pysyvät ratkaisut .

– Tavoitteemme on, että saisimme parin viikon kuluessa vielä kaksi uutta testauspistettä Helsingin keskustan alueelle Länsisatamaan sekä ihan ydinkeskustaan . Nämä tulevat olemaan sisätestauspaikkoja, Lukkarinen vahvistaa .

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Helsinkiin avataan kaksi uutta koronatestauspistettä muutaman viikon sisällä. Esko Jämsä

Espoon kaupungin julkisilla terveysasemilla on nyt noin kahden päivän jonot koronatesteihin .

– Varatessaan ajan nyt keskiviikkona sen saa perjantaille Espoossa joko Jorviin tai Matinkylään, kertoo Espoon kaupungin johtava ylihammaslääkäri Heli Yli - Knuuttila .

Yli - Knuuttilan mukaan Espoolla on varastossa koronavirustestejä riittävästi . Hänen mukaan kaupungin testauskapasiteettia tullaan laajentamaan tulevaisuudessa .

– Matinkylään on laajennusta suunnitteilla . Aikataulusta en tiedä, hän kertoo .

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltola kertoo, että kaupungin testikysyntä on kasvanut runsaasti viime viikon loppupuolelta tähän asti .

– Lisäsimme aikoja koronatesteihin . Tavoitteenamme on, että testiajan saa varattua viimeistään seuraavalle päivälle . Ilman tätä lisäystä tavoitteemme ei olisi toteutunut .

– Juuri tällä hetkellä testiin pääsee seuraavana päivänä varausajankohdasta, Peltola sanoo .

Testimäärät kasvussa

Iltalehden selvityksen mukaan koronatestauksen kysyntä on kasvanut yksityisillä lääkäriasemilla hiljaisemman kesäkuun jälkeen aikaisempaa suurempiin määriin .

– Joissain paikoissa on ollut päiviä, jolloin kaikki päivän ajat on varattu, mutta seuraamme tilannetta päivittäin ja lisäämme aikoja koronatestaukseen, toteaa Terveystalon laboratoriodiagnostiikan johtaja Eeva Nyberg - Oksanen .

Testausmäärä on kiihtynyt myös lääkärikeskus Aavassa .

– Aavassa testauksen määrä on noussut kesän jälkeen ja on nyt kevään vilkkaimpien päivien tasolla, kertoo Aavan työterveyshuollon ylilääkäri Timo Vänttinen .

– Aluksi testaaminen oli yllättävän hiljaista . Oireilevat ihmiset eivät ehkä keväällä vielä ihan ymmärtäneet testaamisen hyötyä . On todella hyvä asia, että testaamme nyt enemmän, jatkaa Aavan toimitusjohtaja Raija Tapio .

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen

Kapasiteetti kunnossa

Suurimmilla yksityisillä lääkäriasemilla on selvityksen mukaan hyvä tilanne koronatestien riittävyyden suhteen .

Lääkärikeskukset Terveystalo, Mehiläinen ja Aava vakuuttavat, että koronatestejä riittää ja niiden kapasiteettia voidaan tarvittaessa nostaa .

– Pystymme helposti ottamaan 1 000 testiä päivässä ja tarvittaessa sitäkin kasvattamaan 1 500–2 000 päivässä, kertoo Terveystalon Nyberg - Oksanen .

Mehiläinen vahvistaa, että heidän lääkärikeskuksissansa on saatavuus varmistettu ja testejä riittää .

Mehiläisellä on kotimaisten kanavien lisäksi Etelä - Korean kanava, jota kautta saadaan tarvittaessa tuhansia testejä päivässä .

– Jos kotimainen kapasiteetti muodostuisi pullonkaulaksi, voimme siis lennättää tarvittaessa näytteitä ulkomaille analysoitavaksi, toteaa Mehiläisen toimialajohtaja Anssi Hartiala .

Toimitusjohtaja Raija Tapion mukaan myös Aavassa on varauduttu testimäärien kasvattamiseen kattavasti .

– Meillä on tarpeen tullen mahdollisuus kasvattaa testausmääriä . Ei mennä maksimissa vielä .

Perhe - ja peruspalveluministeri Krista Kiurun ( sd ) Iltalehdelle antaman haastattelun mukaan tämänhetkistä 10 000 näytteen päivittäistä testauskapasiteettia tullaan nostamaan .

– Olen antanut STM : lle ja THL : lle tehtäväksi testausstrategian päivittämisen ja asettanut seuraavaksi tavoitteeksi testauskapasiteetin nostamisen 20 000 näytteeseen päivässä, Kiuru kertoi Iltalehdelle .