Nykyään auto voi uudistua merkittävästi lähinnä mikroprosessoreita ruuvaamalla.

Näin on käynyt kasvojenkohotuksen kokeneelle E-sarjan diesellataushybridille. Seuraavan sukupolven ajoavustinjärjestelmät toimivat upeasti, etenkin aktiivinen etäisyysavustin, jonka nopeus sopeutuu esimerkillisesti ja aktiivisesti ajoreitin mukaisesti.

Katso tästä Kauppalehden vuoden takainen koeajo edellisellä Mercedeksen E-sarjan dieselhybridillä.

Sydän ja aivot. Päivitetty käyttöjärjestelmä on yhä oleellisempi tekijä myös kulutukselle.Kuva: Niko Rouhiainen

Kyseessä on edustava auto pitkää matkaa taittavalle, joka tahtoo pitää myös lähipäästöt pieninä – monen yrityksen korkean pään imagoon ja tarpeeseen sopiva peli siis. Lataushybriditekniikan ansiosta suoriuduimme koeajossa kaupunki- ja työmatkaolosuhteissa toistuvasti 44–47 kilometristä paikallispäästöttömästi sähköllä.

Sadan kilometrin etappi onnistuu 1,5–2,0 litran keskikulutuksella ja parin sadan noin neljällä. Vielä pidemmillä taipaleilla, joissa vauhti on pitkään yli 100 kilometriä tunnissa eikä hidastuvuusenergiaa juuri päästä hyödyntämään, saimme kulutuksen pitäytymään 4,0–4,6 litran välillä. Varsin hyvät lukemat suurelle ja tehokkaalle edustusluokan autolle.

Pitkän matkan pulpetti. Lisävarustelistaltakin löytyy, mutta E-luokan istuintukevuus on esimerkillisellä tasolla jo perusistuimista lähtien.Kuva: Niko Rouhiainen
Takatilat edelleen taksiluokkaa. Ikävä kyllä takakontin akkukyhmy on lataushybridimalleissa edelleen karmiva, ja haukkaa E-Mersuun ikonisesti liitettävistä taksiluokan tiloista raastavan kokoisen palan.Kuva: Niko Rouhiainen

Vauhdiltaan vaihtelevammilla pätkillä auton parannettu regenerointitekniikka toimii pätevästi, ja mahdollistaa kulkumatkasta 20–30 prosentin suorittamisen akkuun varastoituvalla sähköllä.

Auton sydän, Mbux-käyttöjärjestelmä on uudistettu tuntuvasti. Se ohjaa moottorien yhteispeliä ja sähköisen voimansiirron toimintaa. Vähimmällä päästäkseen siitä valitaan eco-tila, ja vakionopeudensäädin kytketään toimintaan. Myös kohteen syöttö navigaatiojärjestelmään vaikuttaa kulutukseen entistä enemmän, sillä topografian huomioiva data on uudistettu. Vaikka osoitetta ei syötettäisi, kykenee se lukemaan tiestöä jopa seitsemän kilometriä eteenpäin. Käyttöliittymän muodostavat kaksi rinnakkaista 12,3 tuuman näyttöä, jotka kuuluvat vakiovarustukseen, kuten myös selektiivinen iskunvaimennus.

Uudelleenasetellut ratin toiminnot. AMG-ohjauspyörä on tuplapuolineen näyttävämpi, mutta äänenvoimakkuuden ja vakionopeuden säätö hipaisuliu´utuksin toimii hieman entistä heikommin.Kuva: Niko Rouhiainen

Tyhjä akku varautuu latausasemasta 7,6 kilowatin teholla täyteen alle kahdessa tunnissa. Tavallisesta kotitalouspistorasiasta täyteen lataaminen kestää seitsemisen tuntia.

E-sarjan uudistunut hybriditekoäly on helppo summata: Ekologiseen ajeluun huolettomasti suhtautuvalle sen ajoavustimet tarjoavat oivaa apua päästöjen pienentämiseen. Valveutuneen kuljettajan taas on helpompi annostella energiapoljinta itse, jolloin päästöt ja kulutus pysyvät jopa tekoälyä matalammalla tasolla.

Uusi olemus. Mercedeksen takavalomuotoilu on muuttunut läpi malliston viirumaisemmaksi. Eleetön ylevyys on facelift-versiosta väistynyt urheilullisuuden tieltä.Kuva: Niko Rouhiainen

Sähköaivotyötä

Miten entistä älykkäämpi auto sitten käytännössä toimii? Uuden E:n bittiaivot pyrkivät säästämään sähköä kaupunkialueille, ja tästä syystä parametrit vähentävät sen annostelua noin sadan tuntikilometrin matkanteossa, mikä onkin insinöörin laskemana kelpo ajatus. Mutta yksi harkitsematon napinpainallus EQ-valikosta tarkoittaa, että kahden sadan kilometrin matkan jälkeen sähköä on yllin kyllin jäljellä, ja dieseliä palanut 4,3 litraa satasella, vaikka tekniikka soisi pienemmänkin kulutuksen. Lisäksi, Nokian Here-karttoihin perustuvat tiedot meikäläisistä kaupunkialueista ovat puutteellisemmat, kuin auton synnyinseuduilta Saksasta. Tämä havaittiin koeajon puolivälissä, minkä jälkeen matka-ajossakin päästiin alle neljän litran kulutukseen, auton tarjoaman automatiikan ja kuljettajan interaktion hybridimenetelmällä. Kelpo lukemahan tuokin, muttei selvästi parempi kuin takavetoisen, edellisen version 3,6 l/100 km, minkä saavutimme koeajossa noin vuosi sitten.

Vähällä pitkälle. Mercedeksen ladattava dieselhybridi kulkee paikallispäästöittä sähköllä noin 50 kilometriä, ja sen jälkeen vähällä dieselillä. Hidastuvuusenergian takaisinottojärjestelmä lisää sähkötoimintamatkaa mukavasti. Perusgeometrialtaan auto on silti parhaimmillaan pitkässä ajossa.Kuva: Niko Rouhiainen